
Italialaiset ekonomistitkin ehdottavat maalleen rinnakkaisvaluuttaa – Italialle pehmeä euroero
Joukko italialaisia ekonomisteja suosittelee maalleen “fiskaalista rahaa” eli rinnakkaisvaluuttaa euron rinnalle. Osa Italian suurista puolueista on aiemmin esittänyt maalle rinnakkaisvaluuttaa. Ekonomistit käyvät kirjoituksessaan lävitse myös eurojärjestelmän kriisiä.
Italian talous on junnannut paikoillaan neljännesvuosisadan. Financial Timesin kolumnisti Wolfgang Münchau pitää rinnakkaisvaluuttaa “pehmeänä euroerona”.
Italialaisekonomistit kirjoittavat usean arvostetun ekonomistin varoittaneen, ettei yhteinen valuutta sovi kovin erilaisille maille. Euromailla oli suuria eroja kilpailukyvyssä, tuottavuudessa ja inflaatiotasossa. Kirjoittajien mukaan euro pikemminkin eriyttää jäsenmaat toisistaan, vaikka yhteisvaluutan tarkoitus oli yhdistää euromaiden taloudet.
Euro on ollut finanssikriisin jälkeen talouskasvun käsijarru.
Euromailla vain ulkomaan valuutta
Ekonomistit kertovat euron olevan jäsenmailleen ulkomaan valuutta, koska jäsenmaat eivät itse voi kontrolloida valuuttansa arvoa tarpeiden mukaan. Velkakriisit ovat koskeneet maita, joissa on suuri määrä velkaa nimenomaan ulkomaan valuutassa. Useimmiten tämä valuutta on ollut Yhdysvaltain dollari.
Kirjoittajat huomauttavat velkakriisien pakottavan velkaisen maan toteuttamaan ankaraa säästöpolitiikkaa aikana, jolloin taloutta pitäisi nimenomaan elvyttää. Heidän mielestään niin sanottu helikopterirahoitus on kriisien aikana tarpeen. Tämä kuvainnollinen termi tarkoittaa helikopterista käsin heitettyjä rahasäkkejä kansalaisten keskuuteen. Se parantaa kansalaisten ostovoimaa ja kysyntää, mikä johtaa puolestaan työllisyyden kohenemiseen.
Talouskurisopimus roskakoriin?
Italian vaalit voittaneet vasemmistopuolue Viiden tähden liike ja kansallismielinen oikeistopuolue Liitto ovat kertoneet halustaan neuvotella joustoja EU-maiden kesken sopimaan talouskurisopimukseen. Sopimuksen mukaan ylivelkaisten maiden tulisi kulkea asteittain kohti ylijäämäisiä budjetteja, jotta valtion velkaa voisi lyhentää.
Tämä olisi monelle EU-maalle ongelmallinen ehdotus. Kriiseihin ajautuneet pienet jäsenmaat on saatu pakotettua vyönkiristykseen. Sopimuksesta lipsuminen suuren jäsenmaan kohdalla aiheuttaa mitä ilmeisimmin närää. Sopimuksen takana jämäkästi seisoneet jäsenmaat taas menettäisivät kasvonsa ajettuaan määrätietoisesti “väärää talouspolitiikkaa” koko EU:n alueelle.
Toisaalta euromaat ja Euroopan keskuspankki tuskin ilahtuvat kansallisesta rinnakkaisvaluutasta, saati Italian euroerosta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää