

LEHTIKUVA
Italiaan sittenkin hallitus – tiistain markkinamyllerrys säikäytti maan johdon
Italiaan muodostuu sittenkin eurokriittinen hallitus vasemmistolaisen Viiden tähden liikkeen sekä kansallismielisen ja eurovastaisen Liiton välillä. Hallitustunnustelut alkoivat uudelleen keskiviikkona markkinoiden myrskyttyä tiistaina.
Markkinoilla huolestuttiin uusien vaalien mahdollisuudesta. Uusissa vaaleissa eurovastaisuus olisi vain kasvanut Liiton kannatuslukujen kohotessa.
Keskiviikkona Italia huutokauppasi pitkiä valtiolainoja. Tiistain markkinapaniikki nosti lainarahan hintaa merkittävästi. Keskiviikkona uudet hallitustunnustelut rauhoittivat markkinoita jonkin verran. Italia joutuu kuitenkin maksamaan korkeampaa lainakorkoa verrattuna aiemmin yhtä pitkien lainahuutokaupassa määriteltyihin korkoihin.
Tiistaina Italian kaksivuotisen joukkolainan jälkimarkkinakorko nousi eniten sitten vuoden 1992, jolloin Italia Suomen tapaan joutui jättämään eurojärjestelmän esiasteen, ERM:n.
Uudet vaalit ja kansanäänestys eurosta
Italian presidentti Sergio Mattarella (kuvassa) ei viime sunnuntaina hyväksynyt maan valtiovarainministeriksi eurovastaista Paolo Savonaa. Mattarellan mielestä Savonan nimitys olisi saattanut merkitä Italian euroeroa. Mattarellan mielestä eurojäsenyyttä ei voida tuoda salaa takaoven kautta, vaan siitä pitää keskustella ensin vakavasti.
Hallitustunnustelujen kariutuminen yhteen henkilövalintaan oli merkitä uusia vaaleja ja niiden teemaksi oli tulla maan eurojäsenyys. Markkinat menivät täysin paniikkiin. Euroerosta keskusteleminen johtaa markkinoiden toimesta tilanteeseen, jossa itse asiassa ero aktualisoituu oli keskustelun tulos mikä hyvänsä. Eron hinta olisi ollut vain korkein mahdollinen. Talletusnostot ja ulkomaan tilisiirrot olisivat johtaneet maassa pankkikriisiin.
Mattarella taisi itsekin säikähtää avattuaan Pandoran lippaan, kun hän torppasi Savonan nimityksen. Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini olisi voinut ratsastaa kannatusnosteessa kohti uusia vaaleja. Toisaalta markkinamyllerryksen aikana kannatus olisi voinut sulaa olemattomiin. Salvini valitsi kuitenkin uuden tunnustelukierroksen.
Hallituspuolueiden johtajilla tärkeät ministerisalkut
Italian perjantaina valansa vannovassa hallituksessa Salvini ja Viiden tähden liikkeen puheenjohtaja Luigi Di Maio ovat kumpikin varapääministereitä. Pääministeriksi tulee Giuseppe Conte.
Salvini hoitaa sisäministerin tehtäviä. Hän on luvannut karkottaa maasta jopa yli puoli miljoonaa laitonta siirtolaista.
Di Maio saa hoidettavakseen yhdistetyn työ- ja teollisuusministerin tehtävät. Hallitusohjelman mukaan Di Maio toteuttaa perustoimeentulotukiuudistusta, joka on myös määräaikainen työmarkkinatuki työtä hakeville italialaisille.
Valtiovarainministeriksi tulee Giovanni Tria. Savona saa ministeriruletin jälkeen EU-ministerin salkun Enzo Moaverolta, joka puolestaan nimitetään ulkoministeriksi.
Huomio siirtynyt pois ohjelmasta
Uusien vaalien aiheuttama kriisi on sysännyt pois hallitusohjelman huomion korkeimmalta korokkeelta. Ohjelmaa ei muutettu toisen tunnustelukierroksen aikana.
Markkinoiden tyyneys saattaa kadota, mikäli maan hallitus aikoo rahoittaa kalliin ohjelmansa rinnakkaisvaluutalla. Se lienee kuitenkin selvää, että jos maassa oltaisiin ajauduttu uusiin vaaleihin, olisi Eurooppa todistanut todella sekasortoista kesää.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Italian markkinatkin vajosivat kaaokseen – Matteo Salvinin euro- ja maahanmuuttokriittinen Liitto vahvassa nosteessa

Kolumni: Italialainen näytelmä

Immonen: EU-eliitti kaappasi vallan Italiassa eurokriittisiltä vaalivoittajilta

Perussuomalaiset kunnioittavat kansanvaltaa ja osoittavat tukensa Italian vaalivoittajille
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää