Italian hallitus ei näytä murehtivan maan pitkään jatkunutta talouden anemiaa. Maan hallitus olettaa, että sen riuskat ja avokätiset talousohjelmat nostavat maan kasvuun. Muualla Euroopassa päätökset viittaavat kuitenkin paljon kolkompaan näkymään. Muu Eurooppa yrittää suojautua Italian mahdolliselta syöksykierteeltä. Talousasiantuntija Lorenzo Codognon mukaan Italia on ajautumassa mahdollisesti jopa konkurssiin.
– Me emme voi pitää edes euroeroa mahdottomana, Codogno täräyttää Politicolle. Hän toimii Lorenzo Codogno Macro Advisorsissa pääekonomistina.
Italian budjettirajat ylittyvät
Euroopan komission kevään 2019 talousennusteessaan komissio arvioi Italian budjettialijäämän kasvavan tänä vuonna 2,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Ensi vuonna alijäämä repeäisi vielä prosenttiyksikön lisää.
Se merkitsee talouskurisäännön 3 prosentin alijäämärajan ylittymistä. Italian tulisi suuren valtiovelan vuoksi päinvastoin kaventaa alijäämiään.
Italian hallitus saattaa odottaa eurovaalien tuovan niin suuren muutoksen europarlamentin kokoonpanoon, että nykyisiä talouskurirajoja höllennettäisiin.
Hallituksen pääpuolue Viiden tähden liikkeen meppi Rosa D’Amaton mukaan EU on turhan pakkomielteinen julkisen velan määrästä. EU:n tulisi hänen mukaansa murehtia ennemmin työttömyyttä.
Toisen hallituspuolue Liiton mielestä Italian valtionvelka on pääosin italialaisten omissa käsissä, joten mahdolliset velkaongelmatkin jäävät italialaisten murheeksi.
Markkinapaine puuttuu
Italian ex-pääministeri Mario Montin mukaan Italian tulevaisuus on enemmän markkinavoimien kuin Euroopan komission käsissä.
Markkinat huolestuivat Italian taloustilanteesta vuosikymmenen alkuvuosina eurokriisin levitessä maasta toiseen kulovalkean tavoin. Nopeasti kohonneet Italian lainakorot riepottelivat niin Italian hallitusta kuin koko yhteisvaluutan jatkoa.
Nyt vastaavaa markkinapainetta ei ole esiintynyt.
EU:lle kuuliaiset italialaishallitukset eivät sen sijaan ole onnistuneet taittamaan Italian velkaisuutta merkittävään laskuun eurokriisivuosien jälkeenkään. Maan velkaisuusaste on polkenut lähestulkoon paikoillaan sitten vuoden 2014.
Eurooppa sormet korvilla pommisuojassa
Codognon mukaan muu Eurooppa yrittää parhaansa mukaan suojautua Italian tulevalta pankkikriisiltä. Hän kirjoitti The International Economy -lehdessä, että usea tekijä voi kuljettaa maata kohti pankkikriisiä.
Hän mainitsee Euroopan keskuspankin elvytysohjelman loppumisen, viime vuoden lopulla koetun taantuman, populismin ja eurokriittisyyden leviämisen ja velkadynamiikan muutosten olevan otollista kasvualustaa pankkikriisille.
Codognon mielestä Italia tuhrasi pankkiongelmien ratkomisen etsikkoaikansa. Hän myöntää, ettei pahimmat ongelmat maan pankkialalla kosketa suuria pankkeja. Pitkäaikainen jännite voi kuitenkin rasittaa luottamusta Italian talouteen ja sysätä maan pankit varsinaisiin ongelmiin.
Codogno tulkitsee viime talven eurooppalaisten päätösten olevan suojautumista Italian mahdollisen pankkikriisin vaikutuksilta. EU tyrmäsi myös kaiken taloudellisen avun antamisen, ellei sekä Euroopan vakausmekanismi että Euroopan komissio ole luonnehtineet vaikeuksiin ajautuvan maan velan olevan kestävällä pohjalla.
Codognon mielestä on selvää, että näillä päätöksillä on haluttu varmistaa velkajärjestelyt ennen minkään eurooppalaisen taloudellisen avun antamista. Velkajärjestelyt kolhisivat pahasti nimenomaan italialaisia, sillä merkittävä osa Italian velasta on italialaisten omissa käsissä.