LEHTIKUVA
Italia äänestää sunnuntaina muutoksesta – äänestäjät haluavat pois politiikan umpikujasta
Italia käy sunnuntaina vaaliuurnille nousevien hintojen, energiakriisin ja Venäjän hyökkäyssodan varjossa. Päällimmäisinä äänestäjien mielissä on kuitenkin kyllästyminen koalitiopolitiikkaan, joka on vienyt maan henkiseen ja taloudelliseen umpikujaan. Siksi kansa haluaa muutosta.
Gallupit pantiin hyllylle 15 päivää ennen sunnuntaina pidettäviä Italian parlamenttivaaleja. Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan Giorgia Melonin Italian veljet -puolue olisi nousemassa maan suurimmaksi, ennen entisen pääministeri Enrico Lettan johtamaa keskustavasemmistolaista Demokraattista puoluetta.
Suuri kysymysmerkki vaaleissa on äänestysprosentti, joka saattaa jäädä modernin Italian alhaisimmaksi. YouTrend-vedonlyöntiyhtiön mukaan viimeisimmät koalitiohallitukset ovat jättäneet italialaiset pettymyksen valtaan, joten välinpitämättömyys poliittista järjestelmää kohtaan on kasvussa.
Vuoden 2018 parlamenttivaaleissa äänestysaktiivisuus oli 73 prosenttia eli ennätyksellisen alhainen. Nyt uurnilla saattaa käydä ainoastaan 66 prosenttia äänioikeutetuista.
Tuet pitävät Italian EU:ssa
Parlamenttivaalien suuret kysymykset liittyvät talouteen, periaatteessa samoihin ongelmiin, joista koko Eurooppa kärsii Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Päälle tulevat vielä Euroopan kolmanneksi suurimman kansantalouden krooninen velkaantuminen ja hallinnon tehottomuus saada muutoksia aikaiseksi järjestäytyneen rikollisuuden järsimässä byrokratiassa.
Italia on Euroopan velkaisin talous. Maan ajautuminen kaaokseen tietäisi todennäköisesti lopun alkua EU:lle ja valuuttaunionille. Italialle osoitettu 200 miljardin euron elpymistuki on siten elintärkeä sekä unionille, että Italian mahdollisesti ensimmäiselle naispääministerille.
Ulkopolitiikassakin veljet ovat sitoutuneet eurooppalaisiin arvoihin ja ovat yhdessä rintamassa Venäjän Ukrainaan kohdistamaa aggressiota sekä energiasotaa vastaan.
Järjestäytynyt rikollisuus on Italian vihollinen
Melonin mukaan hänet ajoi politiikkaan mukaan asianajaja Paolo Borsellinon murha. Borsellino oli mafian vastaisen taistelun keulakuva ja hänen tappamisensa isku Italian tilasta ja suunnasta huolestuneita kansalaisia vastaan.
Italian Veljet -puolueen ja erityisesti Giorgia Melonin edessä on heiluteltu fasistikorttia ja muistutettu puoluejohtajaa tämän uusfasistisesta taustasta Grabatellan työläiskaupunginosassa Roomassa.
Meloni on ilmoittanut vaalikampanjansa aikana, ”ettei hän ole vaara demokratialle”. Itse asiassa valtamedia on ollut enemmän huolissaan veljien mahdollisista hallituskumppaneista eli Matteo Salvininin Legasta ja Silvio Berlusconin Forza Italia- puolueesta.
Riittämättömyyden tunne ajaa eteenpäin
Melonin nuoruuteen kuuluivat katutappelut kommunistien kanssa, sairaalahoitoakin vaatineet haavat sekä murtuneet jäsenet. Häntä liikuttivat tuolloin myös suuret kertomukset, kuten J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta.
Melonin kommunisti-isä hylkäsi perheensä. Tämä on tyttären mukaan jättänyt jatkuvan riittämättömyyden tunteen, joka ajaa hänet työskentelemään kellon ympäri.
Myöhemmin mukaan on tullut tervettä itsesuojeluvaistoa ja niinpä Meloni pitää itsestään huolta kuntoilemalla – ja tehokkaasti, kuinkas muuten.
Kova kovaa vastaan
Sekä Italian, että muun Euroopan valtamedia on nostanut jatkuvasti julkisuuteen Giorgia Melonin ja Italian veljien uusfasistisen taustan. Vaihtoehtoja Italian nykymenolle on sen sijaan nostettu esiin vähemmän, jos ollenkaan.
Kansa kuitenkin haluaa muutosta ja siitä saattaa löytyä selitys koalitiopolitiikassa ryvettymättömän puolueen suosioon.
Median julkaisemat pelot saattavat heijastaa myös mafian huolta siitä, että järjestäytyneellä rikollisuudella saattaa pian olla vastassaan henkilö, joka ei pelkää yhteenottoa ja vie Paolo Borsellinon kesken jääneen taistelun loppuun asti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Taru sormusten herrasta J.R.R. Tolkien kommunistit riittämättömyys uusfasismi Paolo Borsellino Italian vaalit 2022 natsikortti Italian veljet Forza Italia koalitiohallitus Ukrainan sota Venäjän hyökkäys energiakriisi äänestysprosentti Giorgia Meloni Mafia järjestäytynyt rikollisuus valtamedia Lega Matteo Salvini Silvio Berlusconi Enrico Letta Inflaatio Italia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Huhtasaari Strasbourgissa: “Eurooppa pelastuu kyllä ja eurooppalaiset pärjäävät, kunhan nykymuotoisesta EU:sta päästään eroon”
Giorgia Meloni parlamenttivaalien alla: ”Italialaiset ensin” ei ole pelkkä iskulause
Pako Afrikasta on alkanut – Italiaan saapui jopa tuhat laitonta maahantulijaa muutamassa tunnissa
Italiassa mällätään suomalaisten veroeuroilla – Huru ja Junnila: Missä valvonta, missä hätäjarru?
Suomalaiset maksavat ensin italialaisten taloremontit ja remontoivat pakosta omat talonsa energiatehokkaiksi – ”Suomi on tehnyt valtavan virheen olemalla innokkain EU-komission ehdotusten tukija”
Giorgia Meloni voitti Italian parlamenttivaalit: ”Italialaiset voivat taas olla ylpeästi italialaisia”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää