MATTI MATIKAINEN
Istuvat kansanedustajat haluavat jatkaa myös 2015
Kun yrittäjätaustainen Martti Mölsä aloitti työnsä kansanedustajana vuonna 2011, ei hän vielä osannut kuvitellakaan, miten sitovasta pestistä oli kyse.
Töitä riitti runsaasti ja Mölsä tarttui niihin ripeällä rakennusmestarin otteella. Kolme vuotta kului kuitenkin yllättävän nopeasti. Nyt Mölsästä tuntuu, ettei urakka vielä ole ohi.
– Asioita jäi vielä kesken. Maailma ei tullut valmiiksi vielä, sanoo Mölsä.
Suurimpana yksittäisenä saavutuksenaan Punkalaitumella asuva Mölsä pitää sotaveteraanien asemaa parantanutta lakialoitettaan henkilötietolain muuttamiseksi. Kansaneläkelaitoksella on tiedossa rintamaveteraanien nimet ja osoitteet, mutta ennen lakimuutosta tiedot etuuksien saajista olivat salassa pidettävää tietoa.
– Etuuksia jäi saamatta, koska kuntien sosiaalitoimilla ei aiemmin näitä tietoja ollut. Nyt kunnat voivat kutsua kaikki etuuksiin oikeutetut veteraanit kuntoutukseen. Olen taistellut myös kotimaisen energian käyttöasteen parantamiseksi, joka varsinkin Punkalaitumella onkin edennyt jo varsin hyvälle tolalle.
Asia on kansan käsissä
Päätavoitteena Mölsällä oli alusta saakka yhdessä koko puolueen kanssa pysäyttää ulkomaille toisten velkojen maksamiseen käytettävät rahavirrat. Valitettavasti rahahanoja ei vieläkään ole saatu suljettua.
– Joukkuepelaaja kun olen, ajan ryhmässä samoja tavoitteita puolueen kanssa, Mölsä toteaa. Mölsän jatkohaluja vahvisti sekin, että kenttä yksimielisesti asettui hänen taakseen. Muiden muassa Punkalaitumen, Urjalan ja Sastamalan perussuomalaiset asettuvat yhtenä rintamana tukemaan Mölsää tämän vaalityössä.
– Kansan käsissä asia toki on. Jos kansa niin päättää, niin olen valmis jatkamaan, sanoo Mölsä.
Lainsäädäntötyötä siirretty Brysseliin
Kihniöläinen Lea Mäkipää on eduskunnassa jo vanha konkari, sillä hän toimi SMP:n kansanedustajana kolme kautta vuosina 1983-1995. Paljon on väliin jääneiden vuosien aikana ehtinyt muuttua, mutta paljon on pysynyt samanakin.
– Tavat ovat jonkin verran muuttuneet. Kun edellisen kerran olin eduskunnassa, yhteyttä otettiin enimmäkseen puhelimitse ja kirjeitse. Nyt kun melkein kaikilla on tietokoneet, tulee sähköpostitse hyvin paljon yhteydenottoja yksittäisistä asioista. EU on sotkenut asioita hyvin paljon ja todellakin näyttää siltä, että Suomen lainsäädäntötyötä on siirretty Brysseliin, josta sanellaan mitä tehdään. Esimerkiksi valiokunnissa on paperityö hyvin paljon tietotekniikan myötä vähentynyt, mutta asiat ovat samoja kuin ennenkin, Mäkipää kertoo.
Suomea vaivaavat ongelmat ovat taloudelliset vaikeudet, suuri työttömyysaste varsinkin nuorten kohdalla ja kasvava velkaantuminen.
– Ymmärrän kyllä että ajat ovat vaikeat, mutta hallitukselta tuntuu olevan kokonaisnäkemys hukassa.
Maaseudun tulevaisuus turvattava
Lea Mäkipää on ollut erityisen kiinnostunut sosiaalipuolen asioista, varsinkin ennaltaehkäisevästä työstä lasten huostaanottojen vähentämiseksi.
Omaishoito olisi nostettava todelliseksi vaihtoehdoksi, sillä se on kaikkein inhimillisin ja myös laitoshoitoa edullisempi ratkaisu. Ryhmässä on käyty paljon keskustelua myös tulevasta sote-ratkaisusta, joka maaseudun ihmiselle on tärkeä kysymys.
– Paljon on tehtävä työtä, että edes perusterveydenhuolto säilyisi myös maaseudulla. Nykyään tuntuu siltä, ettei maaseudulle oikein myönnetä edes rakennuslupia ja alempiasteinen tiestö huononee yhä kiihtyvällä vauhdilla, kun kaikki määrärahat laitetaan isompien kasvukeskusten kehittämiseen. Suomi tarvitsee niin kaupunkia kuin maaseutuakin, omavaraisuus on turvattava ja puhdasta lähiruokaa pystyttävä tarjoamaan myös tulevaisuudessa niin laitoksiin kuin yksittäisille kuluttajillekin.
Politiikka ja yhteisten asioiden hoitaminen on yli 30 vuotta valtuustossa istuneelle Mäkipäälle verissä. Viimeiset kolme vuotta ovat kuluneet valtavan nopeasti ja antaneet hänelle paljon. Tärkeää on ollut myös puolison tuki niin vaalityössä kuin muutenkin.
Istuvilla kansanedustajilla on halutessaan automaattinen oikeus päästä seuraavien vaalien ehdokkaiksi. Suurin osa heistä on päättänyt pyrkiä seuraavallekin kaudelle.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 8-9/2014 -lehdessä.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää