LEHTIKUVA
Islamistinen vihapuhuja oikeuteen terroristiryhmään kuulumisesta epäiltynä Britanniassa
Yksi Britannian tunnetuimmista islamisteista on asetettu syytteeseen kielletyn terroristijärjestön toimintaan osallistumisesta. Choudary on jo vuosikymmeniä ollut mukana islamistisessa toiminnassa ja antanut radikaalille islamille kasvot. Hän selvisi pitkään joutumatta oikeuden eteen, mutta nyt häntä uhkaa jopa 14 vuoden vankeustuomio. Britanniassa on kielletty yli viisikymmentä islamistista terroristijärjestöä.
Kuuluisa islamisti Anjem Choudary, 56, on asetettu syytteeseen kielletyn äärijärjestön toimintaan osallistumisesta, kertoo BBC. Hänen epäillään johtaneen Al-Muhajiroun -nimisen islamistisen terroristijärjestön toimintaa ja pitäneen puheita kokouksissa, joissa värvättiin tukijoita tälle kielletylle järjestölle. Myös toinen, kansalaisuudeltaan kanadalainen muslimimies on asetettu syytteeseen kyseisen järjestön jäsenyydestä.
Syyttäjän mukaan Choudary on viime vuoden kesäkuusta lähtien puhunut viikoittain pienryhmille. Hänen luentojensa aiheet ovat liittyneet islamilaisen valtion perustamiseen Britanniaan ja kannattajien radikalisoimiseen.
Juristista islamistiksi
Lontoossa pakistanilaiseen maahanmuuttajaperheeseen vuonna 1967 syntynyt Anjem Choudary opiskeli nuorena ensin lääketiedettä ja sitten lakia. Hän on koulutukseltaan juristi. Villien opiskeluvuosien jälkeen hän löysi radikaalin islamin ja perusti vuonna 1996 Al-Muhajiroun -nimisen islamistisen äärijärjestön yhdessä toisen tunnetun islamistin, Omar Bakri Muhammedin kanssa. Järjestö kiellettiin terroristijärjestönä vuonna 2010.
Choudary on ollut perustamassa myös useita muita islamistijärjestöjä, kuten Islam4UK ja Sharia4Belgium. Myös monet näistä ovat päätyneet kiellettyjen terroristijärjestöjen listalle.
Epäiltiin värvänneen jihadisteja asekoulutukseen
Anjem Choudary on ollut mukana hyvin monenlaisessa ääri-islamistisessa toiminnassa. Vuonna 1999 hänen epäiltiin värvänneen jihadisteja, joille annettiin asekoulutusta salaisissa tukikohdissa Britanniassa, minkä jälkeen he lähtivät “pyhään sotaan” Tšetšeniaan, Kosovoon, Sudaniin, Somaliaan, Afganistaniin tai Pakistaniin.
Lontoon vuoden 2005 pommi-iskujen jälkeen Omar Bakri Muhammed pakeni maasta, koska pelkäsi joutuvansa syytteeseen terrori-iskuihin liittyen. Bakri lähti Libanoniin “lomailemaan” ja Anjem Choudary liittyi hänen seuraansa myöhemmin. Libanonin viranomaiset kuitenkin karkottivat Choudaryn takaisin Britanniaan.
Vannoi uskollisuutta Isis-järjestölle
Kun islamistinen terrorijärjestö Isis vuonna 2014 alkoi valloittaa laajoja alueita Syyriassa ja Irakissa, Anjem Choudary vannoi uskollisuutta Isiksen “islamilaiselle valtiolle” ja sen kalifille. Olihan hän itse jo vuosia puhunut siitä, että Britanniaan pitäisi perustaa islamilainen valtio.
Brittiviranomaisten mielestä tämä meni liian pitkälle, ja Choudary joutui oikeuden eteen syytettynä kielletyn terroristijärjestön tukemisesta. Hän sai kesällä 2016 viiden vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomion, josta hän vapautui ehdonalaiseen jo lokakuussa 2018.
Kymmeniä islamistisia terroristijärjestöjä kielletty
Tämän jälkeen Choudary palasi pikkuhiljaa takaisin islamistiseen toimintaansa. Nyt häntä syytetään kielletyn terroristijärjestön toiminnan jatkamisesta. Kyseessä on vakava rikos, josta voi Britannian erittäin ankaran terrorisminvastaisen lain mukaan seurata jopa 14 vuoden vankeusrangaistus.
Britannian kiellettyjen järjestöjen listalla on kaikkiaan 78 terroristijärjestöä, joista yli 50 liittyy islamismiin. Äärioikeistolaisia kiellettyjä järjestöjä on viisi kappaletta. Muut ovat erilaisia separatistijärjestöjä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sharia4Belgium Islam4UK Omar Bakri Muhammed Al-Muhajiroun Anjem Choudary ääri-islamismi Islamilainen valtio Libanon kalifaatti islamismi jihadismi terroristijärjestöt ISIS Sharia Islam Terrorismi Britannia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Åkesson: Monikulttuurisuus on vaarallinen ideologia
Isis-noita Göteborgista jakoi somessa kuvia teloitetuista: ”Upsista, eihän sinulla ole päätä”
Kytkökset ääriryhmiin ja vihapuhe eivät haitanneet Arhinmäen ministerinä toimimista – medialla on selvä kaksoisstandardi suhtautumisessa vasemmistoon ja oikeistoon
Suomen terrorismilainsäädännössä on edelleen aukkoja – lakivaliokunnan perussuomalaiset vaativat tilanteeseen korjausta: “Muussa tapauksessa Suomesta muodostuu terroristien turvasatama Euroopassa”
Irakilainen ihmisoikeustaistelija Nadia Murad Münchenin turvallisuuskonferensissa: “Enemmän on suojeltu Isisiin osallistuneiden oikeuksia”
Klaanin terveiset yrittäjälle: ”Häivy täältä tai tapamme sinut”
Terrorismin uhkatason nostaminen herättää kritiikkiä Ruotsissa – konkreettisten ohjeiden puute arveluttaa asiantuntijaa
Rostila: Vieraiden valtioiden rahoituksen estämistä tulisi selvittää islamisaation torjumiseksi
Muslimit protestoivat seksuaalikasvatusta vastaan Belgiassa – kouluja yritetty polttaa
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.