LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Isis-perheiden noutamisesta veronmaksajille kertyvä lasku paisuu: Kulut jo lähes 400 000 euroa – tiedot rahojen käyttökohteista saattavat jäädä salaisiksi jopa vuosikymmenien ajaksi
Ulkoministeriö ei julkista asiakirjoja ja kuluihin liittyviä tositteita, joista ilmenee yksityiskohtaisemmat tiedot Syyrian al-Holin vankileiriltä Suomeen kuljetettavien henkilöiden kotiutuskustannuksista. Rahankäytön yksilöidympi selvittäminen uhkaa venyä vuosikymmenien päähän, sillä laki mahdollistaa tietojen salaamisen jopa 25 vuoden ajan.
Valtiojohto pyrkii edelleen kuljettamaan Syyrian al-Holin vankileirillä olleita, suomalaisiksi väitettyjä henkilöitä Suomeen. Vuonna 2019 alkaneesta hankkeesta on tähän mennessä kertynyt veronmaksajille jo satojentuhansien eurojen kustannukset.
Ulkoministeriö tiedotti maaliskuussa, että leirillä olleiden naisten ja lasten kuljettamisesta on kertynyt yhteensä 395 000 euron lasku. Summasta viranomaisten matkakulujen osuus on noin 199 000 euroa. Summa sisältää matkaliput, majoituskulut ja päivärahat. Kuljetusvälineiden vuokrien osuus on noin 118 000 euroa.
Ulkoministeriön mukaan jokaiselta avustettavalta on peritty hänen omat matkakulunsa Suomeen ja matkustusasiakirjojen hinta. Viranomaistoiminnan välillisiä kustannuksia, kuten viranomaisten matka- ja majoituskuluja tai turvallisuusjärjestelyjen kuluja, ei peritä kansalaisilta.
Al-Holista Suomeen saapui henkilöitä valtion avustamana viimeksi joulun alla. Tuolloin Suomeen tuli kuusi lasta ja kaksi naista al-Holista. Aiemmin vankileiriltä oli saapunut Suomeen kaksi lasta.
Kotimatkalle voidaan myös myöntää lainarahaa
Al-Hol-hanke on edelleen kesken, joten leirillä olleita, suomalaisiksi väitettyjä henkilöitä lennätetään Suomeen jatkossakin.
Suomen Uutiset kysyi jo toisen kerran ulkoministeriöstä tarkempia tietoja al-Hol-hankkeeseen uponneiden rahojen käyttökohteista, eli mihin tarkoituksiin ja minne veronmaksajien rahaa tarkalleen on kohdistettu tai maksettu. Ulkoministeriön tietohallintopäällikkö Jyrki Paloposken mukaan ulkoministeriö kieltäytyy edelleen avaamasta lukuja yksityiskohtaisemmalla tasolla.
Perusteeksi ilmoitetaan viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (julkisuuslaki) 24 pykälän 1 momentin kohta 7, jonka mukaan henkilöiden, rakennusten, laitosten, rakennelmien sekä tieto- ja viestintäjärjestelmien turvajärjestelyjä koskevat ja niiden toteuttamiseen vaikuttavat asiakirjat ovat salassa pidettäviä, jollei ole ilmeistä, että tiedon antaminen niistä ei vaaranna turvajärjestelyjen tarkoituksen toteutumista.
Ministeriö huolissaan tulijoiden turvallisuudesta
Paloposken mukaan tietojen luovuttaminen saattaisi vaarantaa ministeriön avustustoiminnassa mukana olevien henkilöiden turvallisuuden ja heikentää toiminnan edellytyksiä Syyriassa. Paloposki kuitenkin toteaa, että al-Holista kotiutetuille voidaan kotimatkaa varten myöntää myös lainaa.
– Kotimatkaa varten voidaan tietyissä tapauksissa antaa laina, tehdä takaisinmaksusitoumus, joka on suoraan ulosottokelpoinen saatava, jos sen maksu laiminlyödään. Takaisinmaksusitoumukset sisältävät tietoa yksityisten henkilöiden henkilökohtaisista oloista ja ovat näin julkisuuslain 24 pykälän 1 momentin 32 kohdan nojalla salassa pidettävää tietoa, Paloposki sanoo.
Julkisuuslaki mahdollistaa pitkän salausajan
Suomessa viranomaisen asiakirjat ovat lähtökohtaisesti aina julkisia, eli jokaisella on yleensä oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta. Julkisuuslain 24 pykälässä kuitenkin säädetään poikkeuksista asiakirjajulkisuuteen, ja lainkohdassa mainitaan salassa pidettävät viranomaisen asiakirjat eli ne asiakirjat, joiden julkisuutta on joko rajoitettu tai kokonaan estetty.
Vaikka suomalaisia edelleen kiinnostaa, mihin kohteisiin ja tarkoituksiin rahoja on al-Hol -hankkeessa käytetty, tarkemmat tiedot rahojen käyttökohteista saattavat jäädä salaisiksi jopa vuosikymmenien ajaksi, sillä julkisuuslaki mahdollistaa pitkän salausajan.
Julkisuuslain mukaan viranomaisen asiakirjan salassapitoaika on 25 vuotta, jollei toisin ole säädetty tai lain nojalla määrätty. Mikäli asiakirjan salassa pidettäväksi määrännyt viranomainen peruuttaa salassapitoa koskevan määräyksen, salaus kuitenkin poistuu.
25 vuotta usein takaraja salassapidolle
Henkilöiden yksityisyyttä suojataan vieläkin pidempään. Julkisuuslain mukaan eräitä henkilökohtaisia oloja kuvaavat viranomaisen asiakirjat ovat salassapidettäviä jopa 50 vuotta sen henkilön kuolemasta, jota asiakirja koskee – tai jollei tästä ole tietoa, niin 100 vuotta.
Paloposken mukaan 25 vuotta on monessa tapauksessa takaraja salassapidolle, esimerkiksi kotiuttamisen käytäntöihin liittyvälle tiedolle.
– Jos syytä salassapitoon ei enää ole, niin salassapito voidaan poistaa aikaisemminkin. Nämä käydään aina läpi tapauskohtaisesti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- al-Holin vankileiri Isis-naiset Isis-lapset salailu veronmaksajat kustannukset Ulkoministeriö Turvallisuus Julkisuuslaki Terrorismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Vihreät eivät halua puhua ulkoministerin toiminnan laittomuuksista – Mäkelä: ”Miten Haavistolla voi enää olla luottamus jatkaa?”
Rantanen teki kirjallisen kysymyksen al-Holin tulijoista: ”Aikuiset keploteltiin Suomeen, keplotellaanko myös pois rikosvastuusta?”
Immonen: Hallitusta kiinnostaa enemmän isisläisten oikeudet kuin suomalaisten turvallisuus – “Käveleviä aikapommeja”
Isis-naisten kotiuttaminen hallituksen mukaan välttämätöntä – Purra: Miksi Suomi ei onnistu siinä, missä muut maat onnistuvat?
Isis-naisten ja lasten noutamisesta kertynyt veronmaksajille jo liki 300 000 euron lasku – ulkoministeriö kieltäytyy kertomasta, miten rahat on käytetty
Ulkoministeri Haavistolta puiseva vastaus Leena Meren kysymykseen al-Holista kuljetettavien kustannuksista: ”Pyritään palauttamaan suomalaisiin rinnastuvia lapsia”
Al-Holin leirillä olevien lasten omaiset haluavat nyt korvauksia Suomelta – YK:n lapsen oikeuksien komitealta hämmentävä ratkaisu
Antikainen: Miksi Suomi päästää kalifaatista palanneet terrorismin tukijat kuin koirat veräjästä?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää