

ANO:n puheenjohtaja Andrej Babiš sekä yöllinen maisemakuva Prahasta. Arkistokuvaa. / Lehtikuva, Pixabay
Isänmaallisuuden aalto lyö läpi Euroopan – EU:lle ja yhteisvaluutalle povataan Tšekin vaaleissa ensi viikonloppuna täystyrmäystä
Tšekin tasavallassa käydään ensi viikonlopun aikana parlamenttivaalit, joiden voittajaksi ennakoidaan mielipidemittausten mukaan EU-kriittisen ANO-puolueen selkeää voittoa. Mielipide-ennusteet eivät ole liiemmin muuttuneet viime kuusta. Uutta on sosialidemokraattien (ČSSD) linjautuminen EU-kriittisempään suuntaan puolueen puheenjohtajavaihdoksen myötä. Vaalitulos on kannatuskyselyiden valossa EU:lle täystyrmäys.
ANO:n karismaattinen puheenjohtaja Andrej Babiš on luotsaamassa puoluettaan maan suurimmaksi noin 25 prosentin ääniosuudella. Tšekin parlamenttiin on tyrkyllä kahdeksan puoluetta. Viiden prosentin äänikynnyksen ylittänee vain yksi euromyönteinen puolue (TOP09) kuuden prosentin kannatuksellaan.
Babiš herättää ristiriitaisiakin tunteita
Babiš ei kuitenkaan hyvistä kannatuslukemista huolimatta ole satavarmasti maan seuraava pääministeri. Hän on joutunut korruptioepäilyjen vuoksi kilpaveljiensä edessä kyseenalaiseen valoon. Politiikan tutkija Jiří Pehen mukaan Babišin pääministeriys riippuu pitkälti ANO:n vaalituloksesta. Politico-lehdelle kommentoinut Pehe toteaa, että jos ANO jää alle 25 prosentin tuloksen niin usea pienpuolue voisi muodostaa värikirjavan hallituksen.
Babiš vastustaa jyrkästi yhteisvaluutta euroa, EU-maiden lisäintegraatiota ja EU-maiden enemmistöpäätöksellä läpi runnottua turvapaikanhakijoiden jyvityssopimusta. Tšekin tasavalta on jyvittänyt vain 12 turvapaikanhakijaa 13.10. mennessä.
Babiš on maan presidentti Miloš Zemanin suosiossa. Zeman pohti kesällä jopa Ison-Britannian tapaan kansanäänestystä maan EU-jäsenyyden jatkamisesta.
Kädenvääntöä sosialidemokraattien leirissä
Vaalitulos on hyvin merkittävä myös kannatuskyselyiden toiseksi valahtaneen ČSSD:n riveissä. Kesäkuussa puolueen johdon jättänyt Bohuslav Sobotka penäsi maan välitöntä eurojäsenyyttä. Tšekkien suissa yhteisvaluutta maistuu kuitenkin pahalta kakulta. Maan mielipidetutkimuskeskuksen kyselyssä vain 21 prosenttia kannattaa maa eurojäsenyyttä.
ČSSD on tienhaarassa Sobotkan vanavedessä. Puolueen puheenjohtajuus siirtyi sisäministeri Milan Chovanecille. Hän on tiukasti EU:n jyvityssopimusta vastaan. Hänen kovin kilpailija puolueen sisällä on ulkoministeri Lubomír Zaorálek. Hän on puolestaan hyvin EU-myönteinen.
Zaorálek voi joutua tilille, jos puolue menestyy vaaleissa heikosti. Chovanec voi tällöin yhtyä ANO:n johtamaan hallitukseen. Kaksikko voisi saada tukea EU:ta ja islamia vastustavalta suoran demokratian ja vapauden (SPD) puolueelta.
EU:lle tällainen hallitus olisi varsinainen päänsärky. Mielipidemittausten mukaan ANO saisi 25 prosenttia äänistä (muutos vuoden 2013 vaaleihin +6,3 prosenttiyksikköä), ČSSD:lle tulisi 12,5 prosentin saalis (-8 prosenttiyksikköä) ja SPD:lle 9,5 prosenttia (muutos elokuun mittaukseen +3,5 prosenttiyksikköä), mikä jäisi vain inauksen alle 50 prosentin yhteistuloksesta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksan hallitusneuvotteluista ennätysvaikeat, eikä Itävallan konservatiivivallankumous tilannetta helpota

Keski-Euroopassa tänään kahdet merkittävät vaalit – Itävallan voitto ratkaistiin maahanmuuttoteemoilla

Itävallan parlamenttivaaleissa huikea voitto maahanmuuttokriittisyydelle – vihreille täydellinen romahdus

Eurovaaleihin kaavaillaan julkista rahoitusta pönkittämään mielikuvaa EU:n erinomaisuudesta – PS-kansanedustajat vertaavat ajatusta kommunismiin ja banaanivaltioihin
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.