LEHTIKUVA
Iranissa alkaa uusi mielenosoitusten aalto keskiviikkona – levottomuudet levinneet jo elintärkeään öljyteollisuuteen
Iranin islamilaisen hallinnon vastaisten mellakoiden odotetaan laajentuvan keskiviikkona, kun mielenosoituksia järjestetään organisoidusti ympäri maata. Levottomuudet ovat levinneet myös Iranille elintärkeään öljyteollisuuteen. Vuoden 1979 islamilainen vallankumous alkoi juuri öljytyöläisten kapinasta.
Keskiviikosta voi tulla merkittävä virstanpylväs Iranin 26 päivää vanhassa protestiliikkeessä, jonka tavoitteena on kaataa maan vanhoillinen pappishallinto.
Keskiviikoksi suunnitellut mielenosoitukset ovat vastaus hallituksen silmittömälle väkivallalle Sanandajin kaupungissa, jossa turvallisuuskoneisto avasi tulen väkijoukkoa vastaan surmaten useita ihmisiä.
“Typerä idea”
Iranin sisäministeri Ahmad Vahidi vieraili tiistaina Sanandajissa, jossa hallituksen vastaiset levottomuudet ovat kestäneet jo kolme vuorokautta. Sisäministeri kommentoi Islamilaisen Tasavallan kaatamisaikeita ”typeräksi ideaksi”, koska hallitus on ”voimansa tunnossa”.
Useamman ihmisen on raportoitu kuolleen Lakanin vankilassa Rashin kaupungissa alkaneessa kapinassa. Piirisyyttäjä Mehdi Fallah-Miri vahvisti tiedot levottomuuksista maanantaina. Syyttäjän mukaan vankilassa on edelleen turvallisuusjoukkoja ja tiet laitokseen on suljettu.
Tuhansia pidätetty
Vahvistamattomien tietojen mukaan levottomuudet ovat levinneet myös Iranille elintärkeään öljyteollisuuteen. Twitteristä löytyy kuvaa työläisten liikehdinnästä Bushehrin petrokemian tehtailla Persianlahden rannalla.
Öljyteollisuuden työntekijät olivat avainasemassa Iranin vuoden 1979 vallankumouksessa, jonka myötä maa siirtyi pappisvaltaan.
Iranin levottomuuksissa on kuollut vahvistamattomien tietojen mukaan yli 200 ihmistä. Loukkaantuneita on huomattavasti enemmän. Hallituksen turvallisuuskoneisto on pidättänyt 4 000 – 5 000 mielenosoittajaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Iranin vuoden 1979 vallankumous petrokemian teollisuus islamilainen tasavalta öljykentät öljyteollisuus Bushehr Mehdi Fallah-Miri Ahmad Vahidi Lakanin vankila Rash Sanandaj Iranin kurdialueet Mahsa Amin öljynjalostamo levottomuudet mielenosoitukset Iran Kapina
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Nuori nainen kuoli Iranin “huntupoliisin” käsittelyssä – naiset riisuvat huntunsa protestiksi
Arabiankielinen väestö vaikuttamisen kohteena Ruotsin vaaleissa – äänet haluttiin keskittää muslimipuolueelle
Immonen: Ei hunnutettuja poliiseja Suomeen
Purra: Suomen on seurattava Itävaltaa huntu- ja huivikiellon määräämisessä
Demareiden nuorisoaktiivi moittii omiaan: Miksi vasemmisto arastelee keskustelua islamin negatiivisista puolista – ”Koskevatko lasten oikeudet pientä huivitettua tyttöä?”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää