

LEHTIKUVA
Viikon 32/2023 luetuin
Irakilaistaustainen feministi sanoo suoraan: Naista alistava kaapuasu on musta säkki
Tänä kesänä Suomessa on keskusteltu runsaasti siitä, millä sanalla pitäisi kutsua mustaa, lepattavaa kaapua, joka peittää kokonaan naisen vartalon ja jossa toisinaan on mukana kasvomaski, joka peittää myös silmät? Islamilaiseen perinteeseen kiinteästi liittyvä pukeutumiskoodi on Euroopassa jo laajasti ymmärretty naisen alistamisen välineeksi, minkä islamilaisesta kunniakulttuurista vapautuneet, länsimaihin siirtyneet naisetkin tunnustavat.
Vanhoillisen islamin kulttuuriin kuuluu se, että yhteisön naiset pakotetaan käyttämään lepattavia kaapuasuja, jotka peittävät kokonaan heidän inhimilliset piirteensä. Väljää, mustaa vaatekappaletta kutsutaan usein nimellä burka, ja sen päälleen puettuaan nainen muuttuu täysin tunnistamattomaksi. Naisen persoonallisuuden häivyttäminen voidaan viedä myös pidemmälle yhdistämällä asuun kasvojen eteen kiinnitettävä huntu eli niqab.
Useissa Euroopan maissa burka on nykyään kielletty. Euroopan alueella onkin siirrytty laajasti joko burkan täyskieltoon tai tarkennettuihin rajoituksiin. Tanskan parlamentti hyväksyi jo 2018 lakiesityksen, jolla koko kasvot peittävän burkan käyttäminen kiellettiin sakon uhalla. Myös Hollanti kielsi tuolloin kasvot peittävät vaatteet julkisissa rakennuksissa. Vastaavia kieltoja on voimassa myös esimerkiksi Itävallassa ja Bulgariassa. Saksassa hallinto-oikeus äskettäin antoi tuomion, jonka mukaan musliminainen ei saa käyttää kasvot peittävää huntua ajon aikana.
Mikä on sopiva sana?
Länsimaissa burka on laajasti tunnistettu islamilaiseen perinteeseen kiinteästi liittyväksi, kulttuuriseksi naisten alistamisen välineeksi. Tänä kesänä myös Suomessa on keskusteltu burka-kulttuurista, joskin oudosta näkökulmasta: mitä nimitystä mustasta säkkimäisestä asusteesta saisi käyttää?
Esimerkiksi Yleisradion haastattelema, asiantuntijaksi nimetty sukupuolentutkimuksen tutkijatohtori Malin Grahn-Wilder pitää ”mustat säkit” -puhetta naisvihamielisenä. Niin ikään Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja, vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra ja RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet ovat kritisoineet mielestään väärien sanojen käyttämistä.
Islamilaisesta kulttuurista vapautuneet naiset sen sijaan eivät epäröi puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Esimerkiksi ruotsalaistunut irakilaisfeministi Hanna Gadban sanoo suoraan: naista alistava kaapuasu on kuin musta säkki.
Irakissa syntynyt Gadban on ruotsalainen feministi ja poliittisesti liberaali yhteiskunnallinen keskustelija. Hän on tunnettu islamismin ja siihen liittyvän kunniakulttuurin kriitikko.
Svårt att ta in, vad jag än försöker!
En högutbildad kommunikationsminister -täckt i svart säck.
När jag växte upp i Irak var landet modernt. Sekulärt. Kvinnofrigörelse har tydligen gått bakåt, minst ett ljusår.
Islamism är inte ett bra allternativ för kvinnor, någonstans. pic.twitter.com/J5pxOEEdD9
— Hanna Gadban (@HannaGadban) July 21, 2023
Säkkiasu kuin rangaistus
Saudiarabialaisen Rahaf Mohammed al-Qunun pakomatka kotimaastaan Thaimaahan ja lopulta Kanadaan sai runsaasti huomiota kansainvälisessä mediassa, myös Suomessa vuonna 2019. Tuolloin vasta 18-vuotias saudinainen kertoi lehdistölle paenneensa kotimaastaan perheväkivallan vuoksi.
Al-Qunun kertoi lähteneensä pakomatkalle, koska oli hylännyt islaminuskon ja saudiarabialaisen elämäntavan. Nuori nainen sanoi olevansa varma, että mikäli hänet palautetaan Saudi-Arabiaan, hänen perheensä surmaa hänet.
Al-Qunun kertoo kokemuksistaan kirjassaan Kapinallinen – Pako Saudi-Arabiasta vapauteen.
“Pehmeiden värien Saudi-Arabialle muodostavat räikeän vastakohdan mustiin säkkeihin verhotut hahmot, joiden näkee liikkuvan sivukujilla. Naiset ja yli 12-vuotiaat tytöt kulkevat peitettyinä, ettei mies loisi katsettaan heidän vartalonsa muotoihin. Itse asiassa oma perheeni pani minut käyttämään abayaa jo yhdeksänvuotiaasta lähtien.”
Abaya on löysä, säkkimäinen ja muodoton musta vaatekappale, joka laskeutuu hartioilta alas peittäen koko vartalon. Al-Qunun kertoo, että Saudi-Arabiassa naiset pakotetaan tai painostetaan käyttämään säkkivaatteita jo nuorella iällä – usein myös kasvot peittäen.
“Kun saavuin herkkään 12 vuoden ikään, minun piti siirtyä käyttämään lisäksi niqabia, joka on kuin maski kasvoilla ja jättää näkyviin vain silmät. Rupesin jo ihan nuorena tyttönä miettimään, oliko tämä jokin rangaistusmuoto. Jos mies ei pysty hallitsemaan itseään, miksi naisen täytyy piiloutua kaapujen taakse aivan kuin vika olisi hänen?”
Sanottu ennenkin säkeiksi tai pusseiksi
Mustat kaapuasut, kuten burka, liittyvät siis islamilaisessa kulttuurissa naisen alistamiseen, mutta jostain syystä naisen asemaan ja oikeuksiin liittyvä näkökulma on suomalaisessa mediassa ollut viime aikoina vähemmän esillä. Sen sijaan Suomessa on väitelty siitä, sopiiko kaapuasua kutsua sanalla ”säkki”.
Täysin uudesta ilmiöstä ei kuitenkaan ole kyse, sillä säkkimäisiä vaatteita on ennenkin kutsuttu säkeiksi tai vaikka pusseiksi.
On tuokin mielisairas, perverssi ja mätä kulttuuri, että naisia pidetään jossain roskapusseissa. pic.twitter.com/Jw0vH3DpSr
— Tuomas Enbuske (@TuomasEnbuske) December 9, 2020
Perussuomalaisten nuorisojärjestö Perussuomalainen Nuoriso julkaisi viime sunnuntaina videon, jossa vaaditaan alistuskulttuurin pitämistä pois Suomesta.
Pidetään alistuskulttuuri pois Suomesta. pic.twitter.com/WvS5Xjud7B
— Perussuomalainen Nuoriso (@ps_nuoriso) August 6, 2023
Sosiaalisessa mediassa on viime aikoina näkynyt myös puheenvuoroja, joissa esitetään jo siirtymistä keskusteluun siitä, miten burkakulttuuriin tulisi Suomessa suhtautua, sen sijaan että pohdimme oikeiden tai väärien sanojen käyttöä.
Kaikki, jotka kauhistelevat "Se sanoi #säkki!", voisivat mieluummin kertoa oman kantansa itse asiaan eli #burkha'n käyttöön Suomessa:
1. En pidä niistä, kieltäisin lailla
2. En pidä niistä, mutta sallisin
3. Pidän niistä, sallisin
4. Ei mielipidettä suuntaan tai toiseen, sallisin— Johannes Kallinen (@JohannesKalline) July 14, 2023
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- alistuskulttuuri abaya säkki Rahaf Mohammed al-Qunun Hanna Gadban Malin Grahn-Wilder islamilainen kulttuuri Perussuomalainen Nuoriso kunniakulttuuri Niqab naisten alistaminen Fatim Diarra feministit Burka Saudi-Arabia Eva Biaudet Islam
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra kirjoitti “mustista säkeistä” kaksi kertaa, ja kritisoi molemmissa rajusti äärivanhoillista islamia, joka pakottaa naiset kaavun sisälle

Purra: ”Vaikka joidenkin mielestä käytetyt sanat ovat vääriä, varsinainen ongelma on naisten ihmisoikeuksien kieltäminen”

Vigelius: Rasismin käsite inflatoituu, koska sitä havaitaan joka paikassa – makeisissa, riisissä, lautapeleissä, tiernapojissa, sombreroissa, pesukarhuissa, burkhan kritisoinnissa, lipuntarkastajissa

Suomen Islam-seurakunnan entinen johtaja Suomen Uutisille: Päähuivin käyttö on selkeä kannanotto integroitumista vastaan – miksi enemmistön pitäisi sopeutua vähemmistöön?

Perussuomalainen Nuoriso vaatii naisten alistuskulttuurin kitkemistä Suomesta: “Ei ole mitään väärää puolustaa naisten oikeutta elää vapaasti”

Klaanin terveiset yrittäjälle: ”Häivy täältä tai tapamme sinut”

Sukulaisten väliset pakkoavioliitot syyniin Ruotsissa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää