Irak on lohduton yhteiskunta naiselle: Aviomiehellä on oikeus rangaista vaimoaan, raiskaus avioliitossa ei ole rikos
Irak on maailman pahimpia maita naiselle. Toukokuussa 2018 julkaistu Maahanmuuttoviraston katsaus kertoo naisen asemasta Irakissa. Se pohjautuu YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ja esimerkiksi UNICEFIN raportteihin. Mukana on lisäksi kansainvälisten järjestöjen ja tutkimuslaitosten tuottamia aineistoja. Toimittaja Heli-Maria Wiik perkaa katsauksen läpi.
Esipuheessaan raportti huomauttaa, että naiset voivat joutua oikeudenloukkausten kohteeksi nimenomaan oman perheensä, sukunsa, aviomiehensä tai tämän perheen taholta, jolloin kyseinen taho ei toimi naisen turvaverkkona. Toisaalta johonkin pieneen etniseen tai uskonnolliseen vähemmistöön kuuluvalla naisella voi olla oma perhe ja aviomies turvaverkkona, mutta kuuluminen kyseiseen vähemmistöön altistaa naisen oikeudenloukkausten kohteeksi yhteiskunnan muiden toimijoiden taholta.
Irakin yhteiskunta on perinteisesti perhekeskeinen. Irakissa perheen käsite on laajempi kuin mihin länsimaissa on totuttu ja asia heijastuu lainsäädännössä. Irakin vuoden 1951 perheoikeuden (Civil Code No. 40 of 1951 artiklan 38 englanninkielisen käännöksen) mukaan perhe muodostuu henkilön suvusta: ”The family of a person is made up of his relatives; those who are united by a common ancestry will be deemed to be relatives.”
Irak on naisten hyvinvointimittarin sijalla 147
Yhdysvaltalainen Georgetown Institute for Women, Peace and Security (GIWPS) ja Norjan rauhantutkimusinstituutti (PRIO) ovat kehittäneet Women, Peace and Security (WPS) – mittariston, joka mittaa naisten hyvinvointia kolmella eri osa-alueella: Osallisuus (inclusion), oikeudenmukaisuus (justice) ja turvallisuus (security). Uusimman mittariston (2017/2018) mukaan Irak on sijalla 147 yhteensä 153 maan joukossa. Vertailun vuoksi: Islanti sijoittuu sijalle 1 ja Suomi sijalle 6. (Jemen sijalle 151, Syyria 152 ja Afganistan 152, Somalia 140, Nigeria 128.)
Irak on kyllä liittynyt useisiin kansainvälisiin sopimuksiin, kuten YKn kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskevaan yleissopimukseen (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women, CEDAW) vuonna 1986, mutta on liittänyt sen keskeisiin kohtiin varaumia.
Koko suku valvoo naisen kunniaa
Irakin yhteisöllisessä kulttuurissa perhe ja suku vaikuttavat voimakkaasti yksilön elämään. Miehet ovat pääosin vastuussa perheestään ja tämän kunniasta, ja suurin osa irakilaisnaisista on kulttuurisista syistä riippuvaisia miehistä. Vaikka asenteissa on havaittavissa muutosta, naisia rajoittavat käyttäytymisnormit. Naiset kokevat myös syrjintää työelämässä ja koulutuksessa. Käyttäytymisnormeja rikkovat naiset saattavat joutua niin kutsutun kunniaväkivallan uhreiksi.
Raportti avaa myös yksin elävien naisten asemaa, johon Irakissa suhtaudutaan kielteisesti. Sitä pidetään sopimattomana käytöksenä. Naisiin voi kohdistua oikeudenloukkauksia niin yhteisön kuin viranomaisten taholta. Käytännössä yksin elävillä naisilla on myös hyvin heikot mahdollisuudet hankkia toimeentulo itsenäisesti.
Islam menee perustuslain yli
Irakiin perustuslain (vuodelta 2005) artiklan 14 mukaan kaikki irakilaiset ovat samanarvoisia lain edessä.
Perustuslaki on ristiriitainen, sillä toisen artiklan mukaan islamin määräysten kanssa ristiriidassa olevaa lakia ei voida säätää.
Naisen pahoinpitely kunnian vuoksi on lainmukaista
Rikoslaki kieltää fyysisen pahoinpitelyn, mutta ei täsmällisesti kiellä kotona tapahtuvaa väkivaltaa. Rikoslain artiklan 41(1) mukaan aviomiehellä on oikeus rangaista vaimoaan tietyissä rajoissa. Kyseessä on siten lainmukainen teko eikä rikos.
Kunnian vuoksi tehdyn teon motiivi lieventää rangaistusta
Rikoslain artiklan 128(1) mukaan rikoksista, jotka on tehty kunnian vuoksi tai uhrin yllytyksestä, voidaan teko jättää rankaisematta tai rangaista lievemmin.
Artiklassa 409 säädetään lisäksi kunniaväkivallasta seuraavasti:
”Any person who surprises his wife in the act of adultery or finds his girlfriend in bed with her lover and kills them immediately or one of them or assaults one of them so that he or she dies or is left permanently disabled is punishable by a period of detention not exceeding 3 years. It is not permissible to exercise the right of legal defense against any person who uses this excuse nor do the rules of aggravating circumstance apply against him.”
”Jokaista, joka yllättää vaimonsa aviorikoksesta tai löytää tyttöystävänsä sängystä rakastajansa kanssa ja tappaa heidät välittömästi tai yhden heistä tai pahoinpitelee jotakin heistä niin, että hän kuolee tai saa pysyvän vamman, on rangaistava enintään kolmen vuoden vankeudella. Oikeutta hätävarjeluun turvautumiseen ei tällaisissa tapauksissa hyväksytä, eikä sääntöjä raskauttavista asianhaaroista sovelleta mieheen.”
Raiskaus avioliitossa ei ole rikos
Artiklan 398 mukaan syytteet rikoksentekijää kohtaan kumotaan, jos rikoksentekijä avioituu uhrin kanssa. Raiskaus avioliitossa ei ole myöskään rikos.
Naamioitu seksiorjuus
Naisia ja tyttöjä pakotetaan väliaikaisiin avioliittoihin (muta’a). Väliaikaisessa avioliitossa mies antaa myötäjäisrahaa tytön perheelle ja saa luvan avioitua tytön kanssa määräaikaisesti. Syy näihin liittoihin on ilmeinen – seksuaalinen hyväksikäyttö.
Lapsimorsiamet ja pakkoavioliitot
Irakilaisista naisista noin 5 prosenttia on avioitunut tai on ensimmäistä kertaa liitossa alle 15-vuotiaana. Yli 20 prosenttia on avioitunut tai mennyt liittoon alle 18-vuotiaana. Prosenttiosuudet ovat kutakuinkin samansuuruiset keskushallinnon ja Kurdistanin alueella.
Alaikäisenä solmittujen avioliittojen katsotaan olevan pakkoavioliittoja, koska lapsilta yleensä puuttuu riittävä kypsyys ja tietoa joita tarvittaisiin tietoisen valinnan tekemiseksi. Lapset usein hyväksyvät avioliiton solmimisen perheen paineen alaisena. Heitä voidaan uhata väkivallalla tai heitä vastaan voidaan käyttää väkivaltaa. Tyttö voidaan myös luvata vaimoksi jo lapsena.
Pakkoavioliittoja solmitaan myös 18 vuotta täyttäneiden kesken.
Serkusavioliitot ja tytärten vaihtaminen
Irakin Kurdistanissa serkusavioliittoa pidetään perinteisesti ideaalina. Tyttö voidaan esimerkiksi pakottaa avioitumaan isän puoleisen serkkunsa kanssa (Al Nehwa – avioliitto). UNCHR viittaa useaan lähteeseen ja mainitsee maan pohjoisosien maaseutualueilla harjoitettavan ns. zhin bi zhin (’a woman for a woman’) avioliittoja, jotka voidaan katsoa pakkoavioliitoiksi. Niissä perheet vaihtavat tyttäriään keskenään eikä morsiusmaksuja siten tarvitse maksaa.
Tyttöjen sukupuolielinten silpomista (UNICEF 2013) suoritetaan pääasiassa Kurdistanin alueella Erbilin ja Suleimanian lääneissä sekä kiistellyillä alueilla Kirkukin läänissä. Irakin lääneittäin tarkasteltuna ympärileikattujen 15 – 49-vuotiaiden tyttöjen ja naisten prosenttiosuudet ovat seuraavat: Erbil (Kurdistan) 58 %; Suleimania (Kurdistan) 54 %; Kirkuk 20 %; Dohuk (Kurdistan) 2 %; Salah al-Din 2 % ja Qadissiya 1 %.
Sieppauksen uhri voi joutua kunniaväkivallan uhriksi
Naisten sieppauksia toteutetaan Irakissa muun muassa lunnaiden vaatimisen ja ihmiskauppaan pakottamisen vuoksi. Vaikka uhri vapautettaisiin myöhemmin, on tapahtuneella sieppauksella vakavia seurauksia.
Kunniakäsitysten vuoksi siepattuna olleet naiset kärsivät leimaantumisesta tai pahimmillaan joutuvat perheensä toteuttaman kunniamurhan uhriksi, koska heidän oletetaan joutuneen seksuaalisen väkivallan kohteeksi.
Lähteet: Migri, UNHCR, UNICEF, Iraqi Women Rights UN
Irakin perustuslain ovat kääntäneet YK:n pakolaisjärjestö (UNHCR) ja YK:n Irakin alaosasto (UNAMI).
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kunniaväkivalta rehottaa Ruotsissa – naisten oikeuksia poljetaan takaisin muinaisuuteen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Vigelius tyrmää Arto Nybergin ohjelman lopettamisen Ylellä: ”Lypsävätkin lehmät viedään teuraaksi”
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigeliuksen mukaan Ylen tulisi kohdentaa säästöt hallintoon ja tehostaa toimintaansa, ei lakkauttaa katsotuimpia ohjelmiaan: - Tulosvastuu Yle-veron maksajille lähentelee nollaa, ja se näkyy.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää