Artikkeli kuva

Internet-jättien monopolivalta huolestuttaa viestinnän asiantuntijoita

05.05.2018 |09:00

Cambridge Analytican Facebook-käyttäjiltä huijaamat tiedot puhuttivat Ylen A-teeman keskustelussa sosiaalisen median vallasta. Tietosuojaa suurempi huolenaihe oli kuitenkin vallan keskittyminen muutamalle internetjätille.

– Vielä enemmän kuin oman tietosuojan ja -turvan näkökulmasta tässä on meneillään aika yllättävä internetvallankumous, Aller-median toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä sanoi.

Aalto-Setälä muistutti internetin alkuperäisestä lupauksesta palauttaa valtaa pienille yhtiöille ja “meille kaikille maailmankansalaisille”.

Joskus 2000-luvun alussa internetin vallankumouksesta saattoi tulla mieleen pienet start-upit ja eri alojen yritykset, jotka pystyivät netin ansiosta kilpailemaan maailmanmarkkinoilla samalta viivalta. Nyt internet on aivan toisenlainen.

– Nyt se on keskittynyt neljälle firmalle: Google, Amazon, Facebook ja Apple. Tämä GAFA-nippu hallitsee koko maailmaa, Aalto-Setälä väittää.

Aalto-Setälän mukaan GAFA on aivan valtava vaikuttaja siinä monopoliroolissaan muutenkin kuin puheena olleessa tietojenkeruussa. Ja se on omiaan luomaan painetta sääntelylle.

– En ole säätelyn ystävä yritysjohtajana ollenkaan, mutta ilman muuta tulee säätelyä näille, ja se on hyvästä, Aalto-Setälä linjasi.

Eurooppa haluaa pakottaa somealustat sensuuriin, Yhdysvallat sananvapauteen

Ylen A-teemaa huolestutti myös tarkemmin määrittämätön vihapuhe, mutta sen vastaisen taistelun edellyttämä sensuuri ei keskustelijoita niinkään huolettanut.

Facebook muutti helmikuussa uutissyötteensä algoritmia niin, että kaikki median uutislinkit tulevat vähemmän esiin ja tavalliset kaverien päivitykset saavat enemmän huomiota. Western Journalin tekemän tutkimuksen mukaan uusi algoritmi oli paljon haitallisempi konservatiivisia kuin liberaaleja uutismedioita kohtaan.

Suomessa tämä keskustelu jäi syrjään, kun valtamedia uutisoi Facebookin toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin kuulemisesta Yhdysvaltain senaatissa. Yhdysvalloissakin suurimman mediahuomion sai yksityisyydensuoja ja valeuutiset. Senaattori Ted Cruz kuitenkin grillasi Zuckerbergiä myös Facebookin puolueellisuudesta ja sensuurista.

Yhdysvalloissa keskustelu internetjättien sääntelystä, jota Aalto-Setälä piti toivottavana, käydään hieman eri lähtökohdista kuin Euroopassa.

Konservatiivinen Heritage-säätiö puolusti tällä viikolla Facebookin oikeutta yksityisenä yrityksenä sensuroida sisältöjä, vaikka pitää ilmiötä sinänsä kielteisenä, Information Liberation -sivusto kertoo. Heritage siis vastusti yksityisen yrityksen pakottamista sananvapauden kunnioittamiseen lainsäädännöllä.

Sen sijaan Saksassa Facebook pakotettiin sensuuriin. Vuodenvaihteessa Saksassa astui voimaan uusi nettisensuurilaki, jota ajoi etunenässä sosialidemokraattinen oikeusministeri Heiko Maas.

Saksan sensuurilaki vaatii, että suurten sosiaalisen median yritysten, kuten Facebookin, Twitterin ja Googlen on poistettava ”vihapuheena” pidetyt näkemykset pääsääntöisesti 24 tunnin kuluessa jopa 50 miljoonan euron sakon uhalla. Toisten käyttäjien tekemät ilmiannot ovat tietenkin ratkaisevassa asemassa tässä kuviossa, Suomen Uutiset uutisoi vuodenvaihteessa.

 


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää