
Immonen: Vihapuhehysteria on uhka sananvapaudelle
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen on ottanut sanomalehti Kalevan tuoreessa kolumnissa kantaa viime aikoina kiivaana velloneeseen sananvapaus- ja vihapuhekeskusteluun.
Olli Immosen mielestä keskustelussa on usein unohdettu, kuinka ongelmallinen käsite vihapuhe on oikeustieteen näkökulmasta.
– Lainsäädännössä vihapuhetta ei ole määritelty, eikä sitä ole rikoslaissa. Näin ollen sitä ei ole laissa säädetty rangaistavaksi teoksi. Vihapuhe on käsitteenä hyvin tulkinnanvarainen.
– Laki kieltää muun muassa kiihottamisen kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisen. Kansalaisten on kuitenkin vaikeaa hahmottaa, missä kulkee sallitun ja kielletyn puheen raja. Kyseiset lait ovat ongelmallisia, koska lainsäädännön tulisi olla selkeää, täsmällistä ja tarkkarajaista, Immonen kirjoittaa.
Keskustelu on kääntynyt päälaelleen
Immosen mukaan puheen rangaistavuus riippuu nykyisin vahvasti sen motiiveista.
– Motiiveista erityisesti ulkomaalaisiin kohdistuva suvaitsemattomuus tekee puheen rangaistavaksi. Se, mikä taas on suvaitsematonta, on tulkinnanvaraista. Yhteiskunnassa olisi saatava keskustella maahanmuuton ongelmista ilman pelkoa joutumisesta rikosoikeudelliseen vastuuseen.
– Euroopassa ollaan menossa väärille raiteille, kun sananvapauden rajoitusperusteisiin suhtaudutaan jatkuvasti yhä sallivammin. Sama vääristynyt suuntaus on nähtävissä oikeuskäytännössä, jossa tuomiot esimerkiksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ovat arkipäiväistyneet. Vihapuhehysteria on kääntänyt sananvapauskeskustelun täysin päälaelleen. Kun aikaisemmin sananvapauden rikosoikeudelliset rajoitukset koettiin uhaksi demokratialle, niin nykyisin rajoituksia vaaditaan yhä kovempaan ääneen.
Lisärajoituksia ei tarvita
Immosen mukaan suomalaisten on perusteltua olla huolissaan oikeusvaltiokehityksestä.
– Sananvapaus on kansalaisille kuuluva perustuslaillinen oikeus ja demokraattisen oikeusvaltion perusta. Sananvapauden rajoittamispyrkimykset sotivat oikeusvaltioperiaatetta vastaan.
– Demokraattisessa yhteiskunnassa on oltava tilaa myös kiistanalaisille ja provokatiivisille mielipiteille. Sananvapauden oikeutetut rajoitukset eli suoja herjauksilta, kunnianloukkauksilta ja uhkauksilta ovat täysin perusteltuja, mutta mitään muita rajoituksia lainsäädäntöön sananvapauden suhteen ei tarvita. Suomessa tulisi olla sama käytäntö kuin Yhdysvalloissa; siellä tunnistetaan viharikokset, mutta sananvapaudella on vahvempi asema kuin Suomessa.
Kaikesta voitava keskustella
Immosen mielestä kaikki yhteiskunnalliset asiat tulee saada asettaa julkisen keskustelun kohteeksi.
– Ilman kriittistä kansalaiskeskustelua yhteiskunnan sivistyksellinen kehitys pysähtyy. Sananvapauden sensuurimainen rajoittaminen vihapuhepelottelun varjolla johtaa myös pahimmillaan kansalaisten katkeroitumiseen, kansan kahtiajakoon ja yhteiskunnalliseen epävakauteen, Immonen toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- keskustelu yhteiskunta rikoslaki Sensuuri Demokratia Vihapuhe Sananvapaus Suomi Yhdysvallat perussuomalaiset Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Turtiainen tylytti, kommunisti ilmiantoi ja poliisi tutki – lopputulos oli sananvapausmyönteinen

Tynkkynen:”Samaan aikaan, kun poliisin pöydällä on valtavasti ilmoituksia lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista, resursseja käytetään epämääräiseen kiihottamispuheiden penkomiseen”

Muslimiyhteisö kritisoi, MTV:n uutistoimitus taipui – rikosuutinen sensuroitiin

Tutkija: “Natsi”, “rasisti” tai “suvakki” eivät aina ole halventavia sanoja

Nettikirjoittelu vei työttömyyspäivärahan katkolle – Kela bannaa julmemmin kuin Facebook

Immonen: Sananvapauslainsäädäntö retuperällä – “Mahdollistaa myös Päivi Räsäsen ajojahdin”

Peltokangas: “Yhteiskunta on pistetty polvilleen vähemmistöryhmien edessä ja maahanmuuttajat nauttivat lähes diplomaattista koskemattomuutta”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää