

LEHTIKUVA
Immonen: Tanska näyttää esimerkkiä vastuullisesta turvapaikkapolitiikasta – ”Humanitaarinen maahanmuutto on haitallista”
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen ottaa Facebookissa kantaa viime päivinä keskustelua herättäneeseen Tanskan tiukentuneeseen linjaan turvapaikkapolitiikassa. Tanska on ensimmäinen eurooppalainen maa, joka kehottaa syyrialaisia pakolaisia palaamaan takaisin kotimaahansa, koska sen arvion mukaan osa Syyriaa on palautusten kannalta turvallinen.
Tanskan hallituksen mielestä vuosikymmenen jatkunut sisällissota ei tarkoita sitä, että koko Syyria olisi turvaton. Viime kesän jälkeen 189 syyrialaisen oleskelulupa Tanskassa on kumottu. Lupien peruuttaminen tapahtui sen jälkeen, kun Tanska katsoi, että Damaskos ja sitä ympäröivät alueet ovat turvallisia.
– Tanska näyttää muille Euroopan maille esimerkkiä siinä, millaista on vastuullinen turvapaikkapolitiikka. Tanskan tavoitteena on lopettaa turvapaikanhakijoiden tulo maahan kokonaan, Olli Immonen toteaa.
Entisten pakolaisten palattava kotiin
Tanskan maahanmuutto- ja kotouttamisministeri Mattias Tesfaye on sanonut, että Syyrian pakolaisille on alusta alkaen tehty selväksi, että heidän oleskelulupansa on vain väliaikainen. Se voidaan peruuttaa, jos suojeluun ei ole enää tarvetta. Tesfayen mukaan ihmisille voidaan antaa suoja sen aikaa, kun he sitä tarvitsevat, mutta kun olosuhteet kotimaassa paranevat, entisten pakolaisten tulee palata kotiin ja luoda siellä elämä uudelleen.
Immosen mukaan myös Suomen lainsäädäntö mahdollistaisi pakolaisten kansainvälisen suojelun lopettamisen. Hän jätti viimeksi viime vuonna hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa vaati hallitusta ryhtymään toimiin aktiivisen palautuspolitiikan toteuttamiseksi.
– Suomessa voidaan lakkauttaa pakolaisasema ja toissijaisen suojelun perusteella myönnetty oleskelulupa, mikäli henkilö ei ole enää suojelun tarpeessa ja jos olosuhteet, joiden vallitessa hänestä tuli pakolainen, ovat lakanneet olemasta, Immonen sanoo.
Jo vuonna 2018 Tanskan silloinen maahanmuuttoministeri Inger Støjberg kehotti Tanskassa oleskelevia somaleita palaamaan takaisin kotimaahansa.
– Jos et enää tarvitse suojelua eivätkä elämäsi ja terveytesi ole enää vaarassa kotimaassasi, sinun on tietysti palattava kotiin ja rakennettava uudelleen se maa, josta tulit, Støjberg totesi.
Myös Immonen on aikaisemmin kirjallisessa kysymyksessään vaatinut hallitukselta toimia somaleiden paluumuuton edistämiseksi.
Tanskan tavoite: Nolla turvapaikkahakemusta
Tanskan nykyinen pääministeri Mette Frederiksen on ilmoittanut, että hallituksen tulevaisuuden tavoitteena on nolla turvapaikkahakemusta Tanskaan. Pääministerin mielestä entiset poliitikot ovat asettaneet maahanmuuttajille liian vähän vaatimuksia.
Frederiksenin mukaan maahanmuuttajien on kyettävä elättämään itsensä, ja heidän on sopeuduttava tanskalaisiin arvoihin.
– Meidän pitää olla varovaisia, ettei maahamme tule liikaa ihmisiä, sillä muuten sosiaalinen yhteenkuuluvuutemme ei säily. Se on jo uhattuna, pääministeri on todennut.
Immosen mielestä Tanskan tavoite on oikea.
– Erityisesti kolmansista maista Eurooppaan suuntautuva humanitaarinen maahanmuutto on monin tavoin haitallista vastaanottaville yhteiskunnille. Se tuhoaa yhteiskuntarauhan ja maan sisäisen koheesion. Lisäksi se on valtava taloudellinen rasite. Mitä vähemmän humanitaarista maahanmuuttoa, sen parempi Euroopan maille.
Maahanmuuttopolitiikka Euroopan tiukimpia
Tanska on ainoa Pohjoismaa, joka on selkeästi ajan myötä muuttanut maahanmuuttopolitiikkaansa yhä tiukempaan ja vastuullisempaan suuntaan. Tanskan maahanmuuttopolitiikka kuuluu tätä nykyä Euroopan tiukimpiin.
– Tanskan tärkeimmät toimet humanitaarisen maahanmuuton rajoittamiseksi ovat olleet rajakontrollin lisääminen, perheenyhdistämisten tiukentaminen, sosiaali- ja muiden etuuksien merkittävä heikentäminen ja sitominen kotoutumisen onnistumiseen, oleskelulupien väliaikaisuuden lisääminen, vastamainonta, kansalaisuuden saamisen vaikeuttaminen ja vastaanottotoiminnan standardien lasku.
– Tanska myös tulkitsee pakolaissopimusta yleisesti muita Euroopan maita tiukemmin. Se esimerkiksi kielsi turvapaikan yhtenä ensimmäisistä maista, sillä perusteella, että hakija saapui turvallisen maan kautta, Immonen avaa.
Vähän erilainen demaripääministeri
Immosen mielestä Tanskan esimerkki osoittaa, että maahanmuuttopolitiikan huomattava tiukentaminen on mahdollista, jos vain poliittista tahtotilaa löytyy.
– Tanskan maahanmuuttopolitiikan signaali on selvä. Lainsäädännöllinen tehokkuus on ensinnäkin viesti salakuljettajille ja turvapaikanhakijoille, että Tanska on tosissaan. Toiseksi tanskalaisten poliitikkojen erilainen puhetapa, jossa turvapaikka on enemmän poikkeus kuin sääntö, vaikuttaa siihen, että maahanmuuttopolitiikan viesti on vahva.
– Tanskan poliittinen ilmapiiri on maahanmuuttokysymyksissä täysin erilainen kuin Suomessa, vaikka sielläkin istuva pääministeri on demari. Tanskan kansalaisia on jo vuosikymmenien ajan informoitu maahanmuutosta kattavasti ja totuudenmukaisesti myös median kautta, toisin kuin Suomessa. Tanskassa kansa myös äänestää innokkaammin maahanmuuton tiukentamisen puolesta, Immonen toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Inger Støjberg Mette Frederiksen paluumuutto Mattias Tesfaye Maahanmuuttopolitiikka Tanska Turvapaikanhakijat Suomi pakolaiset hallitus Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Immonen: Suomi luisumassa Ruotsin tielle – ”Epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka ja massamaahanmuutto johtavat maan lopulta totaaliseen kaaokseen”

Hallitus kaavailee oleskelulupaa paperittomille – TNS Gallupin mukaan murskaenemmistö suomalaisista vastustaa ajatusta

Tanskalainen kansanedustaja Mette Thiesen: ”Pakolaiset palautettava takaisin turvalliseen kotimaahansa auttamaan jälleenrakennuksessa”

Perussuomalaiset: Työn perässä Suomeen muuttaville 3 000 euron vähimmäispalkkaraja kuukaudessa, humanitaarinen maahanmuutto lopetettava kokonaan ja ulkomaalaisille opiskelijoille lukukausimaksut

Kansa tukee Tanskan tiukkaa linjaa: Maahanmuuttokriittiset puolueet loistavat mielipidemittauksessa

Immonen: Vanhustenhoitajilta vaadittava riittävä suomen kielen osaaminen – “Vihervasemmistolle maahanmuuttajien etu menee vanhusten edun edelle”

Perussuomalaiset haluavat vastuun kotoutumisesta maahanmuuttajalle sanktioiden uhalla: “Emme halua Suomen luisuvan Ruotsin tielle”

Tanskalaisministerin eroon johtanut tuomio tuli alaikäisten turvapaikanhakijoiden erottamisesta – Yle jätti alaikäisyyden mainitsematta kahdesti pääuutislähetyksessään
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää