

LEHTIKUVA
Immonen: Somaleiden maastamuuttoa edistettävä
Suomi on perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen mielestä tarpeeksi suvaitsevainen maa, mutta täällä ollaan oltu liian sinisilmäisiä ja hyväuskoisia maahanmuuttopolitiikassa.
– Ei ole osattu tai haluttu nähdä niitä ongelmia, joita maahanmuutto tuo mukanaan. Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka on pitänyt näistä ääntä, kun kaikki vanhat puolueet ovat halunneet hyssytellä keskustelua tai kiistäneet kaikki ongelmat, Immonen sanoo.
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asuu noin 300 000 ulkomaalaistaustaista ihmistä. Oululainen Immonen on tyytyväinen, että maahanmuutto on perussuomalaisten tärkeimpien vaaliteemojen joukossa, sillä se osaltaan haastaa muita puolueita ottamaan kantaa kyseiseen asiaan.
– Kansalaiset ovat selkeästi meidän kanssa tästä asiasta samaa mieltä ja kyselytkin osoittavat, että reilu enemmistö kannattaa maahanmuuttopolitiikan tiukentamista. Perussuomalaiset on tässä kysymyksessä selvästi kansan asialla, Immonen toteaa.
Ghettoutuminen hallintaan
Maahanmuuton ongelmia ei Immosen mukaan voi enää lakaista maton alle, sillä kansalaiset tietävät millaisia ongelmia hallitsematon maahanmuutto on aiheuttanut muualla Euroopassa.
– Ghettoutuminen aiheuttaa sen, että maahanmuuttajat eristäytyvät ja syrjäytyvät muusta valtavirtayhteiskunnasta. He jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle, eivätkä työllisty vaan jäävät sosiaalitukien varaan. Tästä kertoo joidenkin maahanmuuttajaryhmien suuri työttömyysaste, Immonen kertoo.
Ghettoutumiskehitys näkyy Immosen mukaan erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa tiettyjen kaupunginosien asukkaista jo melkein 30 prosenttia koostuu maahanmuuttajista. Vastaava kehitys on jo käyty läpi muualla Euroopassa.
– Voidaan kysyä, mihin kaikkeen eriytyminen ja syrjäytyminen johtavat. Esimerkiksi uskonnollinen radikalisoituminen on nähty muualla Euroopassa ja nyt siitä on saatu selkeitä esimerkkejä myös Suomessa, kun jihadistitaistelijoita on lähtenyt Syyriaan taistelemaan Isis-järjestön riveihin, Immonen sanoo.
Perheenyhdistämisiin toimeentuloedellytys
Maahanmuuttoon liittyvä kehitys jatkuu Immosen mielestä huonompaan suuntaan, jos asialle ei tehdä mitään.
– Vanhat puolueet puhuvat paljon siitä, että maahanmuutto on luonnonvoima, jota ei voida kuin hyväksyä tai pysäyttää. Asia ei ole näin, vaan siihen voidaan vaikuttaa poliittisen päätöksenteon keinoin, Immonen tähdentää.
Perussuomalaisten vaaliohjelmassa on tartuttu Immosen mielestä juuri niihin oleellisiin ongelmiin, joita maahanmuuttopolitiikkaan liittyy ja niihin on myös tarjottu selkeä ratkaisu.
– Perheenyhdistämistä hakeville maahanmuuttajille tulisi asettaa toimeentuloedellytys eli heidän on kyettävä vastaamaan omasta toimeentulostaan ennen perheenyhdistämismenettelyä. Esimerkiksi Tanskassa ei voi nauttia kahteen vuoteen sosiaalietuuksista ennen kuin voi hakea perheenyhdistämistä, Immonen huomauttaa.
Pakolaiskiintiö suhteutettava
maan taloudelliseen tilanteeseen
Immonen kyseenalaistaa kiintiöpakolaisjärjestelmän tarpeen, sillä se on käytössä harvassa maassa, ja Suomeen tulee turvapaikanhakijoita jo muutenkin paljon.
– Mikäli kiintiöpakolaisjärjestelmästä ei haluta kokonaan luopua, pakolaiskiintiön koko pitää suhteuttaa yhteiskunnan taloudelliseen tilanteeseen. Silloin kun julkisia palveluita joudutaan leikkaamaan, myös pakolaiskiintiötä tulee pienentää samassa suhteessa, Immonen sanoo.
EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta saapuvan työvoiman saatavuusharkinnasta Immonen pitäisi tiukasti kiinni, koska siitä luopuminen aiheuttaisi halpatyövoiman ryntäystä Suomeen ja se sekoittaisi suomalaiset työmarkkinat lopullisesti.
Somaleista eniten kustannuksia
Immonen jätti maaliskuussa hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän esittää somaleiden maahanmuuton rajoittamista ja heidän maastamuuton edistämistä Somaliaan.
– Kysymys sattui mielenkiintoiseen aikaan, sillä somaleiden kotoutumisongelmista on puhuttu paljon aikaisemmin ja niiden pohjalta kysymyksen laadinkin. Heti sen jälkeen sattui paljon kohua herättänyt joukkoraiskaustapaus Tapanilassa. Se on selkeä esimerkki siitä, että tiettyjen maahanmuuttajaryhmien keskuudessa on kotoutumisongelmia selvästi enemmän kuin muissa ryhmissä, Immonen toteaa.
Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta julkaisi tänään tutkimuksen maahanmuuton kustannuksista. Työikäisten 20–62-vuotiaiden ulkomaalaisten maahanmuutosta tulee Suomen kansantaloudelle vuosittain noin 700 miljoonan euron nettokustannukset. Kallein ryhmä on somalimuuttajat, jotka tuovat suomalaisille veronmaksajille yli 13 000 euron nettokulut per henkilö.
Sananvapaus turvattava
Yhden kauden kansanedustajana toiminut Immonen hakee jatkopestiä Oulun vaalipiiristä kevään eduskuntavaaleissa. Hänen mielestään maahanmuuttajien ongelmista on pystyttävä puhumaan ääneen ja niihin on pystyttävä puuttumaan hyvissä ajoin.
– Jos ongelmia lähdetään lakaisemaan maton alle, ne löytyvät uudestaan edestämme paljon suurempina. Suomessa täytyy pystyä puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä siihen tapaan, ettei tarvitse pelätä tulevansa leimatuksi rasistiksi, äärioikeistolaiseksi tai milloin miksikin.
Immonen arvostaa erittäin paljon sananvapautta, koska ilman sitä ei ole demokratiaa ja ilman demokratiaa ei ole sananvapautta.
– Mikäli kansalainen menee karkkikauppaan ja varastaa sieltä makeisia, silloin jokainen tietää missä laillisuuden ja laittomuuden raja kulkee. Sen sijaan sananvapauden rajoja on vaikea määritellä eli mitä saa sanoa ja mitä ei. Sen takia esimerkiksi vihapuhetta koskevaa lainsäädäntöä sorvatessa pitää olla hyvin varovainen, jotta ei lähdetä rajoittamaan kansalaisen oikeutta sanoa mielipidettään ääneen.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maahanmuutto maksaa suomalaisille yli miljardin vuodessa

PS-Nuoret: Maahanmuuttajia voitava palauttaa kotimaihinsa
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.