

PS ARKISTO
Immonen: Sananvapauslainsäädäntö retuperällä – “Mahdollistaa myös Päivi Räsäsen ajojahdin”
Vasemmistolainen sananvapauskäsitys on saanut viimeisen kymmenen vuoden aikana yhä vahvemmin jalansijaa Suomen lainsäädännössä, laintulkinnassa ja oikeuskäytännöissä. Tätä mieltä on perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen, joka näkee niin sanottujen vihapuherikostutkintojen ja -tuomioiden taustalla usein poliittisia motiiveja.
– Poliisia sekä syyttäjä- ja oikeuslaitosta ei saa valjastaa palvelemaan vasemmiston poliittisia päämääriä. Tämä on kansalaisten perustuslaillisten oikeuksien toteutumisen näkökulmasta vaarallista kehitystä. Politisoituneessa oikeusjärjestelmässä kansalaiset eivät ole yhdenvertaisessa asemassa, eikä demokratia toteudu, Olli Immonen sanoo.
– Tällaisen kehityksen myötä yhä useampien kansalaisten luottamus poliisia ja oikeuslaitosta kohtaan heikkenee. Luottamuksen rapautumisen estämiseksi poliittisten päättäjien on välttämätöntä puuttua tilanteeseen ja uudistaa sananvapautta koskeva säädäntö. Rikoslain pykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on laissa ongelmallisin.
Poliisille ei anneta vaihtoehtoja
Immosen korviin on kantautunut myös poliisin sisältä kritiikkiä nykyistä sananvapauslainsäädäntöä ja vihapuherikostutkintoja kohtaan.
– Nyt poliisille ei kuitenkaan jää muuta vaihtoehtoa, kuin toimia sen mukaan, miten laissa säädetään. Kyseiset rikosprosessit syövät poliisin vähäisiä resursseja sekä kuormittavat oikeuslaitostamme, Immonen toteaa.
Vasemmiston mielipiteillä laajempi suoja
Vasemmistolaisten näkemysten esittäminen ei ole johtanut poliisitutkintoihin tai oikeuden langettamiin tuomioihin samalla tavoin kuin kansallismielisten ja konservatiivisten mielipiteiden esittäminen.
– Tämä ei johdu siitä, että poliittinen vasemmisto olisi jotenkin sivistyneempää, vaan siitä, että heidän mielipiteensä nauttivat suurempaa sananvapauden suojaa. Vasemmisto saa esimerkiksi täysin vapaasti nimitellä muita ihmisiä julkisesti “rasisteiksi” ja “natseiksi” ilman, että joutuvat siitä rikosoikeudelliseen vastuuseen, Immonen sanoo.
– Nykyinen vihapuhetulkinta ei sisällä vasemmistolaisia mielipiteitä. Sananvapauden ja toimivan demokratian näkökulmasta on kestämätöntä, että vain vasemmistolaiset yhteiskuntaa ravistelevat mielipiteet sallitaan ja toisenlaiset mielipiteet tuomitaan laittomiksi.
Rikostutkinta Raamatun siteeraamisesta
Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäsen kannanotoista on tällä hetkellä käynnissä kaksi rikostutkintaa. Ensimmäinen koskee hänen kesäkuussa julkaisemaansa Twitter-viestiä, jossa selvitetään, syyllistyikö Räsänen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan Helsinki Pride -tapahtumaa käsittelevällä viestillään. Hän otti kriittisesti kantaa kirkon osallistumiseen seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueeseen.
Tutkinnan kohteena on myös Räsäsen kannanotto “Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”, joka käsitteli seksuaalisuutta ja avioliittoa Raamatun näkökulmasta. Valtakunnansyyttäjä Raija Torviaisen tulkinnan mukaan on syytä epäillä, että kannanotossa on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla.
– En ole välttämättä kaikista asioista Räsäsen kanssa samaa mieltä, mutta silti hänelle tulee mielestäni sallia oikeus lausua mielipiteensä ääneen, Immonen toteaa.
Tuomioita vanhoista mielipiteistä
Räsäsen viimeisin tutkinnan kohteena oleva kannanotto on peräisin vuodelta 2004. Se on julkaistu sekä pamfletissa että internetissä. Valtakunnansyyttäjä on perustellut poliisitutkintaa sillä, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan on ”jatkuva rikos, eli se tapahtuu niin kauan aikaa, kun viesti tai kirjoitus on yleisön saatavilla”. Syyttäjän mukaan kiihottamisrikoksen vanhentumisaika alkaa vasta, kun teksti on poistettu.
– Hämmentäväksi valtakunnansyyttäjän näkemyksen tekee muun muassa se, että kansanryhmää vastaan kiihottaminen lisättiin rikoslakiin nykymuodossaan vasta vuonna 2011 ja vasta tällöin kiihottamisrikoksen vihaperusteeksi lisättiin seksuaalinen suuntautuminen. Laillisuusperiaatteeseen kuuluu taannehtivan lainsäädännön kielto, Immonen sanoo.
– On muutenkin ongelmallista, jos lainsäädäntö mahdollistaa tuomioiden jakamisen jopa 15 vuotta sitten julkaistuista mielipiteistä. Jos tällaista tulkintaa ryhdytään soveltamaan laajemminkin, suomalaisia odottaa melkoinen siivousoperaatio internetissä sekä historiallisen suuret kirjaroviot.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rikostutkinta Kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Oikeuslaitos Päivi Räsänen Vihapuhe Sananvapaus Luottamus Vasemmisto perussuomalaiset Poliisi Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä oudoksuu: Valtioneuvoston tutkimuksen mukaan “soijapoika” ja “kukkahattutäti” ovat vihapuhetta – toisin kuin “natsi” tai “rasisti”

Turtiainen tylytti, kommunisti ilmiantoi ja poliisi tutki – lopputulos oli sananvapausmyönteinen

Immonen: Vihapuhehysteria on uhka sananvapaudelle

Sananvapauden tarkoitus on suojella kansalaisia hallinnolta, ei estää kansalaisia moittimasta huonoa hallintoa – Rinteen hallitus viemässä Suomea oudolle polulle

Tynkkynen:”Samaan aikaan, kun poliisin pöydällä on valtavasti ilmoituksia lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista, resursseja käytetään epämääräiseen kiihottamispuheiden penkomiseen”

Vähävaraisten oikeuksia puolustava opettaja vertasi blogissa maahanmuuton kustannuksia masennuspotilaiden hoitokuluihin: Työnantaja antoi varoituksen

Perussuomalaisten lakialoite muuttaisi kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkistön

Sananvapauden kaventuminen on vakava uhka tällä hallituskaudella

Taannehtiva vihapuhejahti kiihtyy – Oikeuskansleri kehottaa suomalaisia poistamaan vanhoja kirjoituksiaan
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta

Itäraja pysyy kiinni
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää