LEHTIKUVA
Immonen: Matkustaminen Suomeen ei ole ihmisoikeus
Liettua, Latvia, Viro ja Puola aikovat kieltää venäläisten matkustamisen rajojensa yli, mutta Suomi ei aio lähteä täyskieltoon mukaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen kritisoi Suomen hallituksen löperöä linjaa, joka poikkeaa muiden Schengen-maiden linjasta.
– On vaivaannuttavaa seurata Marinin hallituksen väistelevän vastuutaan toimia venäläisten viisumiasiassa. Hallituksesta väitetään, että venäläisten turistien maahantulon estäminen on ”hyvin hankala kokonaisuus”, eikä Suomella muka ole oikeudellisesti keinoja estää turistien maahantuloa. Ministeriön virkamiehet väittävät, että “oikeusperusta puuttuu”, Olli Immonen kirjoittaa Facebookissa.
Itsenäinen valtio päättää itse
Immonen muistuttaa, että tosiasiassa jokaisella itsenäisellä valtiolla on oikeus päättää ulkomaalaisten maahantulosta ja maassa oleskelusta.
– Muun muassa eduskunnan perustuslakivaliokunta on korostanut lausuntokäytännössään valtion oikeutta määrätä ulkomaalaisten maahan pääsystä ja maassa oleskelusta. Kansalliseen turvallisuuteen ja moraalisiin näkökulmiin liittyvät seikat puoltavat käsillä olevassa asiassa maahanpääsyn rajoittamista. Matkustaminen Suomeen ja EU:hun ei ole ihmisoikeus, vaan etuoikeus.
– Viro, Latvia, Liettua ja Puola ovat päättäneet estää venäläisiltä matkailijoilta pääsyn maahan. Kyseinen linjaus on saanut hyväksynnän myös EU:n neuvostolta ja komissiolta.
Lakeja voidaan muuttaa ja säätää
Immosen mukaan näyttääkin siltä, että Suomen ulkoministeriön tulkintalinja ja perustelut eivät ole kestävällä pohjalla.
– Jos tilanne olisi oikeasti se, että esimerkiksi Viron lainsäädäntö on merkittävällä tavalla erilainen kuin Suomen ja ”oikeusperusta puuttuu”, niin eduskunta on lainsäätäjä ja uusia lakeja voidaan säätää tai olemassa olevia muuttaa. Hallituksen tarvitsee vain ryhtyä toimeen.
Suomen tulkintalinjaa muutettava
Oikeudellisesti kukin Schengen-maa soveltaa itsenäisesti viisumisäännöstöä. EU näyttää antaneen hyväksyntänsä sille, että venäläisten turistien maahantulo voidaan estää.
– Suomen Schengen-säännösten tulkintalinja onkin saatettava tässä suhteessa vastaamaan muiden Schengen-maiden ja EU:n neuvoston ja komission linjaa. Ihmisten vapaata liikkuvuutta korostava tulkintakäytäntö, jossa maahantulijoiden etu nostetaan kaiken muun yläpuolelle ei ole kestävä. Tulkintalinja on pikaisesti saatettava vastaamaan tämän päivän tilannetta maailmassa, Immonen kirjoittaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- viisumikielto Schengen-alue maahantulo Liettua Latvia päätösvalta lainsäädäntö turistit Sanna Marin Puola Viro Ulkoministeriö Suomi Ihmisoikeudet Venäjä perustuslakivaliokunta hallitus Olli Immonen EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Eduskunnan syyskausi alkoi hallituksen esittämillä maahantulon helpotuksilla – perussuomalaisilta täystyrmäys: ”Umpihullu ajatus”
Antikainen: Suomen lopetettava turistiviisumien myöntäminen venäläisille
Perussuomalaiset vaatii hallitukselta toimia viisumien myöntämisen keskeyttämiseksi venäläisille – ”Alkaa jo hävettää, että rajaa ei ole vielä saatu kiinni”
Venäläisten ostosmatkailu Suomessa kiihtynyt, tavaraa viedään rajan yli suuret määrät vientikiellosta huolimatta – Jani Mäkelä: “Tilanne koettelee kansalaisten oikeustajua”
Hallituksen piti kiristää venäläisten viisumeita, mutta se ujutti mukaan todellisen siirtolaispommin – sivuhuomautuksessa kerrotaan uudesta humanitaarisesta viisumista, joka kiihdyttää turvapaikkarallia
Perussuomalaiset: Suomi on venäläisten huvimatkailijoiden portti Eurooppaan – hallituksella ei todellista tahtoa estää tilannetta
Junnila: Pääministeri Marin ei voi kädet heiluen piiloutua Euroopan unionin tai virkamiesten selän taakse
Kaakon PS-Nuoriso osti valotaulumainoksen venäläismatkailijoille: ”Teidän lomailessanne täällä, ukrainalaiset hautaavat läheisiään”
Turistiviisumiasia saatiin kuntoon poliittisen paineen ansiosta – “Perussuomalaiset olivat koko ajan oikeassa”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää