LEHTIKUVA
Immonen: Mäenpään syytesuojan säilyminen takaa kansanvallan toteutumisen
Eduskunnassa keskusteltiin tänään valtakunnansyyttäjän syyttämislupaa koskevasta pyynnöstä asettaa perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää syytteeseen valtiopäivillä pitämästään puheesta. Mäenpään tapausta käsitellyt perustuslakivaliokunta päätyi esittämään mietinnössään syyttämisluvan myöntämistä eduskunnalle. Mietintöön sisältyy viiden kansanedustajan allekirjoittama vastalause. Syyttämisluvasta äänestetään perjantaina täysistunnossa.
Perussuomalaisten valiokuntaryhmän valiokuntavastaava, kansanedustaja Olli Immonen pitää Juha Mäenpään tapausta historiallisesti poikkeuksellisena sekä juridisesti monitulkintaisena.
– Juridisista näkemyseroista johtuen asiassa ei saavutettu perustuslakivaliokunnassa yksimielisyyttä. Perussuomalaiset jättivät yhdessä kahden kokoomuslaisen jäsenen kanssa mietintöön vastalauseen, jonka mukaan syyttämislupaa ei tule myöntää.
Immosen mukaan kansanedustajan syytteeseen asettamiseksi perustuslain mukaan vaadittava äänten korkea määräenemmistö 5/6 osoittaa, että kansanedustajan menettelyn täytyy olla oikeudellisesti arvioiden erittäin raskauttavaa, jotta syytelupa voitaisiin antaa.
– Asian arvioinnin kannalta merkitystä on sillä, miten törkeästä rikoksesta saattaa olla kysymys, ja mikä olisi siitä odotettavissa oleva rangaistus. Mitä lievempi rangaistus asiassa olisi odotettavissa, sitä vähemmän aiheellista on, että asiaa ryhdytään oikeudessa käsittelemään. Mäenpään tapauksessa on arvioitu, että rangaistus olisi joitakin päiväsakkoja, jos hänen katsottaisiin oikeudessa ylipäänsä syyllistyneen rikokseen.
Kansan näkemykset välityttävä päätöksentekoon
Immonen pitää tärkeänä, että edustuksellisessa demokratiassa kansalaisten näkemykset välittyvät päätöksentekoon heidän edustajiensa kautta.
– Kansanedustajien tehtävä on edustaa valitsijoitaan ja puhua heidän puolestaan. Se on kansanedustajien juridinen oikeus ja moraalinen velvollisuus. Puuttuminen edustajien puheoikeuteen on aina vakava riski kansanvallalle. Siksi on tärkeää, että eduskunnalla on perustuslain mukaan valta halutessaan myös estää edustajia joutumasta syytetyksi valtiopäivätoimistaan, Immonen sanoo.
Kansanedustajalla laaja puhevapaus
Perustuslain mukaan kansanedustajalla on eduskunnassa oikeus puhua vapaasti kaikista keskusteltavana olevista asioista sekä niiden käsittelystä. Kansanedustajalla on oikeus vapaasti arvostella suoritettuja toimenpiteitä sekä tuoda esille epäkohtia tai muita seikkoja, joiden esittämistä hän pitää maan edun vaatimana.
Immonen muistuttaa, että kansanedustajan puhevapautta on perinteisesti pidetty varsin laajana.
– Perustuslaissa säädetty kansanedustajan puhevapaus valtiopäivillä nauttii tavallista vahvempaa oikeudellista suojaa. Sen osoittaa kansanedustajan syytesuoja ja syytteeseen asettamiseksi vaadittava äänten korkea määräenemmistö. Viime kädessä eduskunta päättää syytesuojan murtamisesta äänestämällä.
– Poliitikon sananvapaus on korostettu, kun kysymys on poliittisesta puheesta. Suojaamalla poliitikon sananvapautta suojataan samalla moniarvoisen demokratian toteutumista. Poliittista puhetta ei tule rajoittaa ilman erityisen raskaita ja pakottavia syitä, Immonen sanoo.
Sananvapauden rajat ovat epäselvät
Mäenpään tapauksen yhteydessä on jälleen käyty keskustelua siitä, missä kulkevat sananvapauden rajat. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on aiemmin peräänkuuluttanut, että niin sanotulle vihapuheelle olisi näkyvästi asetettava rajat.
– Joidenkin tahojen mielestä sananvapauden rajat tulisi määritellä rikosoikeudellisten prosessien kautta. Rikosoikeudellisten keinojen on oltava poissuljettu tapa sananvapauden rajojen määrittelyssä. Mäenpään tapauksen yhteydessä on syytä korostaa, että myöskään kansanedustajan parlamentaarisen immuniteetin murtamista ei ole tarkoitettu sanavapauden rajojen testaamiseen, Immonen sanoo.
– Sananvapautta koskevan lainsäädännön tulisi olla selkeää, täsmällistä ja tarkkarajaista. Valitettavasti tällä hetkellä hyväksytyn ja kielletyn puheen rajaa ei ole määritelty tarkkarajaisesti lainsäädännössä. Esimerkki selkeästä rajasta olisi väkivallalla uhkaaminen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Raija Toiviainen kansanedustaja Juha Mäenpää Demokratia Sananvapaus perustuslakivaliokunta perussuomalaiset Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Totalitarismia löytyy nykyajan sanapoliiseista ja lynkkausjoukoista
Jokisipilä Mäenpää-tapauksesta: “Puuttuminen edustajien puheoikeuteen on aina vakava riski kansanvallalle – Kansalaisten näkemykset välittyvät päätöksentekoon heidän edustajiensa kautta”
Perustuslakivaliokunnan perussuomalaiset jäsenet: Syytelupaa ei pidä myöntää kansanedustaja Mäenpään tapauksessa
Perustuslaki takaa kansanedustajille puheoikeuden – miksi vihertaustainen poliisi aloitti esitutkinnan Mäenpään eduskuntapuheesta?
Sensuuri kiihtyy, Ville Tavio nostaa esiin hätkähdyttävän luvun: “3,6 % opposition kansanedustajista poliisitutkinnassa”
Professorilta ankarat moitteet valtakunnansyyttäjä Toiviaiselle: “kansanedustajan voitava toimia kenenkään uhkaamatta ja painostamatta” – Juha Mäenpään tapaus rinnastuu presidentin immuniteettiin
Persujahdista riehaantunut oikeusproffa Martin Scheinin unohti jo syyttömyysolettamankin – prosessioikeuden professori palautti maan pinnalle
Eduskunta ei antanut suostumusta Mäenpään syyttämiseksi
Halla-aho valtakunnansyyttäjän ulostulosta: Toiviainen näyttää väittävän, että Mäenpää syyllistyi rikokseen – ”Suomessa on syyttömyysolettama”
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Joulutori-iskun takana pakolaisstatuksen saanut lääkäri – vannoi jo vuosi sitten kostoa Saksalle
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää