

LEHTIKUVA
Immonen: Mäenpään syytesuojan säilyminen takaa kansanvallan toteutumisen
Eduskunnassa keskusteltiin tänään valtakunnansyyttäjän syyttämislupaa koskevasta pyynnöstä asettaa perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää syytteeseen valtiopäivillä pitämästään puheesta. Mäenpään tapausta käsitellyt perustuslakivaliokunta päätyi esittämään mietinnössään syyttämisluvan myöntämistä eduskunnalle. Mietintöön sisältyy viiden kansanedustajan allekirjoittama vastalause. Syyttämisluvasta äänestetään perjantaina täysistunnossa.
Perussuomalaisten valiokuntaryhmän valiokuntavastaava, kansanedustaja Olli Immonen pitää Juha Mäenpään tapausta historiallisesti poikkeuksellisena sekä juridisesti monitulkintaisena.
– Juridisista näkemyseroista johtuen asiassa ei saavutettu perustuslakivaliokunnassa yksimielisyyttä. Perussuomalaiset jättivät yhdessä kahden kokoomuslaisen jäsenen kanssa mietintöön vastalauseen, jonka mukaan syyttämislupaa ei tule myöntää.
Immosen mukaan kansanedustajan syytteeseen asettamiseksi perustuslain mukaan vaadittava äänten korkea määräenemmistö 5/6 osoittaa, että kansanedustajan menettelyn täytyy olla oikeudellisesti arvioiden erittäin raskauttavaa, jotta syytelupa voitaisiin antaa.
– Asian arvioinnin kannalta merkitystä on sillä, miten törkeästä rikoksesta saattaa olla kysymys, ja mikä olisi siitä odotettavissa oleva rangaistus. Mitä lievempi rangaistus asiassa olisi odotettavissa, sitä vähemmän aiheellista on, että asiaa ryhdytään oikeudessa käsittelemään. Mäenpään tapauksessa on arvioitu, että rangaistus olisi joitakin päiväsakkoja, jos hänen katsottaisiin oikeudessa ylipäänsä syyllistyneen rikokseen.
Kansan näkemykset välityttävä päätöksentekoon
Immonen pitää tärkeänä, että edustuksellisessa demokratiassa kansalaisten näkemykset välittyvät päätöksentekoon heidän edustajiensa kautta.
– Kansanedustajien tehtävä on edustaa valitsijoitaan ja puhua heidän puolestaan. Se on kansanedustajien juridinen oikeus ja moraalinen velvollisuus. Puuttuminen edustajien puheoikeuteen on aina vakava riski kansanvallalle. Siksi on tärkeää, että eduskunnalla on perustuslain mukaan valta halutessaan myös estää edustajia joutumasta syytetyksi valtiopäivätoimistaan, Immonen sanoo.
Kansanedustajalla laaja puhevapaus
Perustuslain mukaan kansanedustajalla on eduskunnassa oikeus puhua vapaasti kaikista keskusteltavana olevista asioista sekä niiden käsittelystä. Kansanedustajalla on oikeus vapaasti arvostella suoritettuja toimenpiteitä sekä tuoda esille epäkohtia tai muita seikkoja, joiden esittämistä hän pitää maan edun vaatimana.
Immonen muistuttaa, että kansanedustajan puhevapautta on perinteisesti pidetty varsin laajana.
– Perustuslaissa säädetty kansanedustajan puhevapaus valtiopäivillä nauttii tavallista vahvempaa oikeudellista suojaa. Sen osoittaa kansanedustajan syytesuoja ja syytteeseen asettamiseksi vaadittava äänten korkea määräenemmistö. Viime kädessä eduskunta päättää syytesuojan murtamisesta äänestämällä.
– Poliitikon sananvapaus on korostettu, kun kysymys on poliittisesta puheesta. Suojaamalla poliitikon sananvapautta suojataan samalla moniarvoisen demokratian toteutumista. Poliittista puhetta ei tule rajoittaa ilman erityisen raskaita ja pakottavia syitä, Immonen sanoo.
Sananvapauden rajat ovat epäselvät
Mäenpään tapauksen yhteydessä on jälleen käyty keskustelua siitä, missä kulkevat sananvapauden rajat. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on aiemmin peräänkuuluttanut, että niin sanotulle vihapuheelle olisi näkyvästi asetettava rajat.
– Joidenkin tahojen mielestä sananvapauden rajat tulisi määritellä rikosoikeudellisten prosessien kautta. Rikosoikeudellisten keinojen on oltava poissuljettu tapa sananvapauden rajojen määrittelyssä. Mäenpään tapauksen yhteydessä on syytä korostaa, että myöskään kansanedustajan parlamentaarisen immuniteetin murtamista ei ole tarkoitettu sanavapauden rajojen testaamiseen, Immonen sanoo.
– Sananvapautta koskevan lainsäädännön tulisi olla selkeää, täsmällistä ja tarkkarajaista. Valitettavasti tällä hetkellä hyväksytyn ja kielletyn puheen rajaa ei ole määritelty tarkkarajaisesti lainsäädännössä. Esimerkki selkeästä rajasta olisi väkivallalla uhkaaminen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Raija Toiviainen kansanedustaja Juha Mäenpää Demokratia Sananvapaus perustuslakivaliokunta perussuomalaiset Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Totalitarismia löytyy nykyajan sanapoliiseista ja lynkkausjoukoista

Jokisipilä Mäenpää-tapauksesta: “Puuttuminen edustajien puheoikeuteen on aina vakava riski kansanvallalle – Kansalaisten näkemykset välittyvät päätöksentekoon heidän edustajiensa kautta”

Perustuslakivaliokunnan perussuomalaiset jäsenet: Syytelupaa ei pidä myöntää kansanedustaja Mäenpään tapauksessa

Perustuslaki takaa kansanedustajille puheoikeuden – miksi vihertaustainen poliisi aloitti esitutkinnan Mäenpään eduskuntapuheesta?

Sensuuri kiihtyy, Ville Tavio nostaa esiin hätkähdyttävän luvun: “3,6 % opposition kansanedustajista poliisitutkinnassa”

Professorilta ankarat moitteet valtakunnansyyttäjä Toiviaiselle: “kansanedustajan voitava toimia kenenkään uhkaamatta ja painostamatta” – Juha Mäenpään tapaus rinnastuu presidentin immuniteettiin

Persujahdista riehaantunut oikeusproffa Martin Scheinin unohti jo syyttömyysolettamankin – prosessioikeuden professori palautti maan pinnalle

Eduskunta ei antanut suostumusta Mäenpään syyttämiseksi

Halla-aho valtakunnansyyttäjän ulostulosta: Toiviainen näyttää väittävän, että Mäenpää syyllistyi rikokseen – ”Suomessa on syyttömyysolettama”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää