

LEHTIKUVA
Immonen kysyi islamistivankeja koskevasta tiedonvälityksestä viranomaisten välillä – kokoomusministeri väisti kysymyksen ja vastasi aiheen vierestä
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen sai ympäripyöreän “vastauksen” kirjalliseen kysymykseensä, jossa hän tiedusteli, miten hallitus aikoo mahdollistaa viranomaisten välisen yhteistyön liittyen vankien radikalisoitumiseen.
– Aikooko hallitus sallia oma-aloitteisen tietojen luovuttamisen ja tietojen analysoinnin ja aikooko hallitus kiirehtiä, että muutokset tulisivat voimaan mahdollisimman pian? Immonen tiedusteli.
Poliisilla ei tietoa vankien käyttäytymisestä
Immonen viittasi laintulkinnan muuttumiseen, jonka vuoksi vankilaviranomaisilla ei ole enää oikeutta ilmoittaa oma-aloitteisesti muille viranomaisille vankien radikalisoitumisesta. Kyseisen linjauksen mukaan esimerkiksi suojelupoliisi saa tietoa tällaisista henkilöistä vain, jos osaa sitä kohdennetusti kysyä.
– Tosiasiassa poliisilla ei ole tietoa vankien käyttäytymisestä vankiloissa, ja näin ollen viranomaisten välisiä tietopyyntöjä on lähes mahdotonta kohdentaa.
Ulkomaalaisten vankien osuus hurjassa kasvussa
Ulkomaalaisten vankien määrä Suomen vankiloissa on kasvanut 75 prosenttia viimeisten kymmenen vuoden aikana, ja noin joka kuudes suomalaisvankiloiden vangeista on tällä hetkellä ulkomaalainen. Monissa Euroopan maissa jopa 30 prosenttia vangeista saattaa olla ulkomaalaisia. Nykykehityksen jatkuessa ulkomaalaisten vankien osuuden voidaan olettaa kasvavan samoihin lukemiin aikanaan myös Suomessa.
– Ulkomaalaisvankien määrän kasvu aiheuttaa olennaisesti uskonnollisen ääriliikehdinnän lisääntymistä vankiloissa. Esimerkiksi vuoden 2015 turvapaikanhakijatulvan myötä muslimitaustaisten vankien määrä vankiloissa on kasvanut. Vankiloissa on jouduttu todistamaan muun muassa muslimitaustaisten vankien tekemiä pahoinpitelyjä, joilla epäillään olleen uskonnollinen peruste. Lisäksi vankiloissa on vankien toimesta juhlittu islamistien tekemiä terrori-iskuja, Immonen huomauttaa.
Viranomaisten pystyttävä vaihtamaan tietoja
Vuoden 2017 lopussa Rikosseuraamuslaitos ryhtyi perustamaan uusia virkoja radikalisoitumisen ehkäisemistyöhön. Kun tehtäväkuvauksiin liittyi yhteistyö muiden viranomaisten kanssa, vankilaviranomaisten toimivaltuudet nousivat lakimiesten tarkasteluun.
– Tällöin oma-aloitteinen tiedonvaihto katsottiin laittomaksi. Samanaikaisesti laittomaksi tulkittiin myös vankiloissa tehtävä systemaattinen tiedonhankinta ja sen analysointi yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Laintulkinnan vuoksi toiminta lopetettiin, Immonen ihmettelee.
– Nykyisen kaltaisessa tilanteessa, jossa terrorismin uhka on jatkuvasti läsnä myös Suomessa, viranomaisten on pystyttävä vaihtamaan tietojaan sekä kyettävä analysoimaan niitä yhdessä. Radikalisoituneet henkilöt on pystyttävä tunnistamaan ja heidän yhteiskunnalle ja kansalaisille aiheuttamansa turvallisuusuhka estämään.
Kohonnut terrorismin uhka vaatii toimia
Rikosseuraamuslaitoksen radikalisoitumisen tunnistamisprojekti päättyi vuoden 2018 helmikuussa. Eräs projektissa mukana ollut erityisasiantuntija on tämän jälkeen julkisuudessa korostanut tietojen luovuttamisen tärkeyttä, sillä pahimmillaan tietojen pimittäminen voi johtaa Suomessa terrori-iskuihin.
– Kohonneen terrorismin uhkan vuoksi on tärkeää, että hallitus ryhtyy kiireellisesti toimiin lainsäädännön uudistamiseksi siten, että viranomaisten välinen yhteistyö mahdollistetaan sekä tietojen luovutuksen että niiden analysoinnin osalta, Immonen painotti kirjallisessa kysymyksessään.
Ministeri luetteli voimassaolevan lain sisältöä
Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) vastaus oli odotetusti ympäripyöreä. Ohessa ministerin vastaus kokonaisuudessaan:
Rikosseuraamuslaitoksesta annetun lain 2 §:n mukaan laitoksen toiminnan tavoitteena on yhdyskuntaseuraamusten ja vankeusrangaistusten täytäntöönpano siten, että lisätään tuomittujen valmiuksia rikoksettomaan elämäntapaan sekä edistetään heidän elämänhallintaansa ja sijoittumistaan yhteiskuntaan. Vankeusrangaistuksen täytäntöönpanon tavoitteena on vankeuslain 1 luvun 2 §:n mukaan lisätä vangin valmiuksia rikoksettomaan elämäntapaan edistämällä vangin elämänhallintaa ja sijoittumista yhteiskuntaan sekä estää rikosten tekeminen rangaistusaikana. Tutkintavankeuden toimeenpanon tarkoituksena on tutkintavankeuslain 1 luvun 3 § :n mukaan turvata rikoksen esitutkinta, tuomioistuinkäsittely ja rangaistuksen täytäntöönpano sekä estää rikollisen toiminnan jatkaminen. Vankeuslaissa ja tutkintavankeuslaissa säädetään yksityiskohtaisesti niistä toimivaltuuksista, joita Rikosseuraamuslaitos saa mainittujen tavoitteiden toteuttamiseksi käyttää.
Poliisilain 1 luvun 1 §:n mukaan poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä rikosten ennalta estäminen, paljastaminen, selvittäminen ja syyteharkintaan saattaminen. Poliisi toimii turvallisuuden ylläpitämiseksi yhteistyössä muiden viranomaisten sekä yhteisöjen ja asukkaiden kanssa ja huolehtii tehtäviinsä kuuluvasta kansainvälisestä yhteistyöstä. Poliisilaissa säädetään niistä toimivaltuuksista, joita poliisi saa mainittujen tehtäviensä toteuttamiseksi käyttää. Esitutkinnassa käytettävistä pakkokeinoista säädetään erikseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- viranomaiset terrorismin uhka Rikosseuraamuslaitos vankila Antti Häkkänen Radikalisoituminen Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suorasanainen jihadismin tutkija Atte Kaleva: Totuus on parasta antirasistista työtä, ongelmista on voitava puhua ilman rasismin leimaa

Poliisi kyttää kansalaisia Facebookissa, mutta vankilat eivät enää saa kertoa radikalisoituneista vangeista poliisille

Kansanedustaja Olli Immonen vaatii: Viranomaisten välinen yhteistyö terrorismin ehkäisemiseksi on sallittava

PS:n eduskuntaryhmä suosittelee perustuslain muuttamisen kiireellisyyttä

Packalén vaatii: Omien älypuhelinten käyttöoikeus kiellettävä avolaitosvangeilta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää