

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Immonen: Joukkojenhallintaan kuuluvien poliisien työaikaa koskeva epäkohta korjattava
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen jätti tänään hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii hallitukselta toimenpiteitä joukkojenhallintaan kuuluvien poliisien työajan korjaamiseksi siten, että heidän työtehtäviinsä kuuluviin matkoihin kuluva aika lasketaan työajaksi.
Nykymuotoinen poliisin joukkojenhallinta eli jouha-toiminta sai alkunsa 1990-luvulla. Joukkojenhallintajoukkuetta käytetään hallitsemaan, ohjaamaan ja hajottamaan suurta väkijoukkoa sekä esimerkiksi kulkueiden saattamiseen ja alueiden eristämiseen. Yleisimpiä tehtäviä ovat mielenosoitukset, valtiovierailut ja jotkut korkean riskin urheilutapahtumat. Poliisin joukkojenhallinta eli jouha-joukkueita liikutellaan tarvittaessa ympäri Suomen.
– Poliisihallituksen muuttunut linjaus, jossa siirtymiseen käytettävät ajotunnit eivät enää kerrytä poliisien työaikaa on herättänyt henkilökunnan keskuudessa epäselvyyttä, harmistumista ja huolestumista muun muassa oikeusturvasta. Tämän takia joukkojenhallintakoulutuksen saaneita poliiseja on jopa siirtynyt muihin tehtäviin, koska pitkien päivien tekemistä ilman vastaavaa työaikamerkintää ei nähdä kannattavana, Olli Immonen sanoo.
Ylipitkiä työpäiviä
Suomen EU-puheenjohtajuuden aikana Helsingissä järjestettyjä kokouksia saavuttiin turvaamaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, esimerkiksi Oulusta. Vastaavasti Helsingistä ajettiin viime toukokuussa Rovaniemelle Arktisen neuvoston ministerikokoukseen ja viime kesäkuussa Tampereella pelattuun EURO2020 Suomi-Bosnia karsintaotteluun.
– Poliisien työpäivistä tulee pitkiä. Aiemmin matka-aika merkittiin työajaksi kaikille autossa oleville, mutta Poliisihallitus on uudistanut linjaansa. Matka-aikaa ei enää pidetä työsuorituksena muiden kuin kuljettajan kohdalla. Näin siitäkin huolimatta, että autossa kuljetetaan jopa satojen kilojen edestä varusteita, jotka ovat poliisimiesten vastuulla, ja lähtö virkamatkalle tapahtuu työnantajan määräämänä virantoimituspaikalta, Immonen hämmästelee.
Henkilöstö harmissaan
Ajon aikana on myös ollut vakiintunut käytäntö kuunnella hätäkeskuksesta välittyviä tehtäviä, ja jos matkan aikana tapahtuu jotain, poliisi on valmiina toimimaan huolimatta kyseisestä työaikamääräyksestä. Joskus matkan aikana on jouduttu pysähtymään ja hoitamaan esimerkiksi jotakin isompaa tehtävää, jota varten olisi muuten pitänyt hälyttää useampi partio paikalle.
– Henkilöstö on ollut Poliisihallituksen uudesta linjauksesta harmissaan. Esimiehille ja liittoon on tullut paljon kyselyjä. Työnantajan järjestely on henkilöstön mielestä keinotekoinen. Huolta aiheuttaa myös virkamiehen oikeusturva. Matkan aikana voi tapahtua jotakin yllättävää. On myös epäselvyyttä siitä, missä vaiheessa tarkalleen ottaen työsuoritus alkaa. Oulussa joukkojenhallintakoulutuksen saaneita poliiseja on siirtynyt muihin tehtäviin, koska pitkien päivien tekemistä ei nähdä kannattavana, jos niistä ei kerry työtunteja.
– Poliisien työaikaa koskeva Poliisihallituksen linjaus on korjattava siten, että joukkojenhallintaan kuuluvien poliisien työtehtäviin kuuluviin matkoihin kuluva aika lasketaan tulevaisuudessa työajaksi. Turvallisuuskustannuksista ei tulisi säästää henkilöstön kustannuksella, Immonen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Poliisikansanedustaja Tom Packalén puuttuu päällepissaamiseen: “Poliisit pakotetaan toiselle puolelle Suomea korvauksetta, aivan sairas juttu”

Raatikainen: Ulkomaalaispoliisien saattomatkojen työaikakorvaukset päivitettävä oikeudenmukaiselle tasolle

Poliisiylijohtaja palaveerasi sisäministeri Ohisalon kanssa – turvapaikanhakijoiden palautukset Irakiin loppuivat kuin seinään
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.