

Morian leiriltä Kreikan mantereelle ja sitä kautta muualle Eurooppaan lennätettäviä alaikäisiä. / LEHTIKUVA
Immonen: EU ei saa sanella Suomen maahanmuuttopolitiikkaa – ”Komissio ajaa järjestelmää, jossa pakolaisleirin polttaminen palkitaan pääsylipulla Eurooppaan”
Euroopan komissio julkaisi uuden ehdotuksensa EU:n turvapaikkajärjestelmän kehittämiseksi. Uusi esitys pitää sisällään viisi lakiehdotusta, joiden tarkoitus on muun muassa yhdenmukaistaa toimet rajalla, nopeuttaa turvapaikanhakuprosessia ja tehostaa palautuksia. Kaikki toimet koskevat laittomasti Euroopan unionin alueelle pyrkiviä henkilöitä.
Uudessa paketissa jäsenmaiden olisi valittava kolmen vaihtoehdon välillä: joko ne ottavat vastaan turvapaikanhakijoita tai sponsoroivat pakolaisen palauttamista tai tarjoavat muunlaista rahallista tukea Euroopan maahanmuuttopolitiikan toimeenpanoon.
Taakanjako on vetovoimatekijä
Perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen mukaan EU-komission esittämä uusi maahanmuuttopaketti ei tulisi poistamaan ongelmia, vaan se entisestään kiihdyttäisi siirtolaisvirtoja Eurooppaan ja Suomeen.
– Taakanjakoon ja pakkosolidaarisuuteen perustuva maahanmuuttopolitiikka olisi suuri maahanmuuton vetovoimatekijä. Siirtolaisvirtojen kasvun hyväksyminen ja tulijoiden siirtely ympäri Eurooppaa, josta palautuksiin ei käytännössä päästä olisi vastuutonta toimintaa.
Lähtömaat eivät ota tulijoita vastaan
Komission esityksen mukaan turvapaikanhakijan vastaanottava maa saisi 10 000 euron tukirahoituksen henkilöä kohden ja maa voisi myös kieltäytyä vastaanottamisesta ja osallistua sen sijaan kielteisen päätöksen saaneiden palauttamiseen takaisin omiin kotimaihinsa.
– Palauttaminen on kuitenkin ollut jo kauan erittäin vaikeaa, kun lähtömaat eivät suostu ottamaan tulijoita vastaan. Kun palautus ei onnistu, turvapaikanhakijat jäävät tulomaahan. Kansalliseen keinovalikoimaan palauttamisen tehostamiseksi tulisikin ottaa muun muassa ehdollisuus viisumi-, kauppa- ja kehityspolitiikassa, Immonen toteaa.
Integraation syventämistä kriisin varjolla
Keskustelu EU:n yhteisestä maahanmuuttopolitiikasta sai virtaa vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisin iskettyä Eurooppaan. Komission maahanmuuttopakettia vauhditti myös Kreikassa sijaitsevan Morian pakolaisleirin tuhoisa tulipalo syyskuussa.
– On kestämätöntä, että komissio ajaa järjestelmää, jossa esimerkiksi pakolaisleirin polttamisesta palkitaan pääsylipulla Eurooppaan. Kestämätöntä on myös se, että EU:n integraatiota pyritään syventämään aina kriisien varjolla, olipa sitten kyse talous- ja finanssikriisistä, koronakriisistä tai maahanmuuttokriisistä, Immonen toteaa.
Yhteinen maahanmuuttopolitiikka ei ole ratkaisu
Immosen mukaan EU:ssa näyttää olevan linjana se, että yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa pyritään harmonisoimaan mahdollisimman löysien normien mukaiseksi ja sillä oletuksella, että tulijatulvaa ei voida estää saapumasta Eurooppaan.
– EU:n tarjoama hidas alistuminen turvapaikanhakijatilanteen jatkumiseen ei saa olla vaihtoehto. Eurooppalaisten on korkea aika herätä suojelemaan omaa mannertaan.
Immosen mukaan EU:ssa tullaan myös kohtaamaan tulevaisuudessa uusia tilanteita, joihin nyt ehdotettu EU:n maahanmuuttopolitiikka ei kykenisi vastaamaan.
– Tilanteet maahanmuuton suhteen voivat vaihdella Euroopassa. Jäsenmaiden poliitikkojen on tarvittaessa pystyttävä toimimaan nopeasti ja suvereenisti kansallisella tasolla. Ei voida olettaa, että jäsenmaat jäävät odottamaan EU-tason neuvotteluja ja niin sanottua yhteistä linjaa maahanmuutto-ongelmien eskaloituessa.
– Ainoa EU-tason toimiva ratkaisu voisi olla Australian mallin soveltaminen. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että EU noudattaisi ulkorajallaan Australian tapaan tiukkaa käännytyspolitiikkaa. Ulkorajavalvonta olisi tehokasta. Ihmissalakuljettajille ja laittomille siirtolaisille annettaisiin selkeä signaali, että Eurooppaan ei voi tulla laittomin keinoin. Jäsenvaltioille voitaisiin myös asettaa velvoite olla ottamatta vastaan toisesta jäsenmaasta tulevia turvapaikanhakijoita. Lisäksi hädänalaisia pyrittäisiin auttamaan lähellä kriisialueita. Näin saataisiin turvapaikanhakijatulva estettyä, Immonen sanoo.
Päätösvalta pidettävä kansallisissa käsissä
EU-komission maahanmuuttopaketti siirtäisi päätösvaltaa maahanmuuttoasioissa unionille. Paketti jättäisi jäsenmaille käytännössä kaksi vaihtoehtoa: joko vastaanotat turvapaikanhakijoita tai maksat.
– Suomen on säilytettävä mahdollisimman suuri itsenäinen päätäntävalta maahanmuuttopolitiikan saralla. Itsenäisen maan tulee voida itse päättää, ketä se päästää rajojensa sisälle, Immonen sanoo.
– Julkisen vallan ei tule edistää massamaahanmuuttoa ja suomalaiselle elämäntavalle vieraiden kulttuurien ylläpitoa. Suomalaisten on voitava luottaa siihen, että maassa harjoitetaan maahanmuuttopolitiikkaa, joka vahvistaa eikä heikennä yhteiskuntaa.
Suomen löysä turvapaikkapolitiikka remonttiin
Immosen mukaan Suomen turvapaikkapolitiikka on edelleen Pohjoismaiden löysintä esimerkiksi perheenyhdistämisten osalta.
– Suomessa on aivan liian väljät suojelukriteerit, löysät perheenyhdistämiskäytännöt sekä tehottomat palautusmenettelyt ja avokätinen sosiaaliturva. Nämä houkuttelevat turvapaikanhakijoita Suomeen.
– Suomen tulee karsia epäterveitä houkuttimia leikkaamalla maahantulijoille myönnettäviä vastikkeettomia etuuksia sekä asettamalla oleskelulupa-, perheenyhdistämis-, työ- ja oleskelulupaehdot kansainväliselle minimitasolle, Immonen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maahanmuuttopaketti pakolaisleiri kriisi lähtömaat liittovaltiokehitys turvapaikkajärjestelmä siirtolaiset EU-komissio Eurooppa Tuhopoltto Suomi perussuomalaiset Olli Immonen EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Visegrad-maat: Ei läpimurtoa komission turvapaikkauudistuksessa

Euroopan komissiolta tulossa uusi ehdotus turvapaikkajärjestelmään: Asuta tai palauta

Hakkarainen: Palkitaanko Morian leirin tuhopolttajat matkalipulla Eurooppaan?

Jimmie Åkesson haluaa pakolaispolitiikan painopisteeksi palautukset turvapaikkatyrkytyksen sijasta – tähtää oikeusministeriksi seuraavaan hallitukseen

Pakolaisleirit roihuavat – jos sillä saa menolipun Suomeen

Purra: EU vie rahat ja tuo turvapaikanhakijat

Junnila: Sisäministeriö valmistelee keinoja laittoman maassaolon laillistamiseksi

Ruuhkaisa viikonloppu Kanariansaarilla – yli 1 600 siirtolaista saapui veneineen Afrikasta

EU:n sisäministerit eivät saaneet kasaan sopua siirtolaispaketista
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Purra vaalitentissä: “Maahanmuuttajille itselleen tulee huomattavasti suurempi vastuu siitä, että kotoutuu yhteiskuntaan”
Uusimmat

Toimi Kankaanniemi: Vastuunkanto Suomesta leikkasi kannatusta

Tynkkynen: Takkiin tuli nyt, mutta lopussa kiitos seisoo

Purra kannusti kiitospuheessaan kenttäväkeä ja valoi uskoa tulevaan
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää