LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Immonen: Ampumaratoja tarvitaan lisää – ”Rataverkoston on oltava kattava koko maassa”
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen mukaan ampumaratojen vähäinen määrä Suomessa on ongelma, johon hallituksen tulisi pikaisesti puuttua.
– Suomessa on ollut kauan huolestuttavana suuntauksena ampumaratojen jatkuva väheneminen. Tämä trendi ei saa enää jatkua. Laadukkaita ampumaratojaratoja tulee lisätä erityisesti niille alueille, joilla radat ovat ajautuneet aivan liian kauas metsästäjistä ja muista ammunnan harrastajista, Olli Immonen linjaa tuoreessa blogi-kirjoituksessaan.
Liian tiukkoja ympäristömääräyksiä
Myös Metsästäjäliitto on ilmaissut huolensa ampumaratojen vähenemisestä. Sen mukaan ampumaratojen määrä on vähentynyt dramaattisesti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, ja niitä on toiminnassa enää vain 670.
– On kiistatonta, että ammunnan harjoittelu luo perustan koko lajille. Esimerkiksi ennen metsästyskauden alkua jokainen vastuunsa tiedostava metsästäjä haluaa varmistaa taitonsa ampumaradalla, Immonen toteaa.
Immosen mukaan joillakin alueilla ampumaratojen toimintaluvat ovat kiven takana ja myös lupien saaminen on hankalaa ja hidasta.
– Palautetta on tullut myös siitä, että eri kunnissa on erilaisia käytäntöjä koskien ampumaratalupien käsittelyä. Ympäristöministeriön säädöksiä ja ohjeita tulkitaan alueellisesti eri tavoin. Lisäksi ampumaradoilla on erilaisia tiukkoja ympäristömääräyksiä, ja yhä harvemmalla radalla voi ampua esimerkiksi pitkäpiippuisilla aseilla. Kunnilla voi olla myös vaikeuksia toteuttaa ratahankkeita heikkenevien taloudellisten resurssien vuoksi.
Lainsäädäntö ei saa olla esteenä
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut merkittävästi Suomen ja koko Euroopan turvallisuustilannetta.
– Tämä on syytä huomioida, kun mietitään ratojen merkitystä kansalliselle turvallisuudelle. Valtiovallan on syytä tiedostaa lajin kokonaisvaltainen merkitys yhteiskunnassamme. Suomalaisten kiinnostusta vapaaehtoiseen maanpuolustukseen on tuettava ja siihen on rohkaistava, Immonen toteaa.
– Toimia ja tehokkuutta tarvitaan usealla tasolla sekä käytännön toteutuksessa että lainsäädännössä. Lainsäädäntö ei saa olla este ratahankkeille. Tarvitaan myös lakimuutoksia, joilla mahdollistettaisiin Puolustusvoimien aseiden ja ampumatarvikkeiden käyttö Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen koulutuksissa.
Pitkät välimatkat este harjoittelulle
Immosen mukaan tilannetta auttaa hieman se, että maa- ja metsätalousministeriö on rahoittamassa ympäristölupahanketta, jonka tavoitteena on saada ympäristölupa noin 150 ampumaradalle.
– Hanke toivottavasti hidastaa rataverkoston harvenemista, mutta se ei ole yksin riittävä toimenpide kattamaan nykyisiä tarpeita. Vallitsevasta, suorastaan kriisinomaisesta tilanteesta on päästävä eteenpäin ja turvattava rataverkosto järjestelmällisesti ja valtakunnallisesti kattavasti.
– Riittävän usealla frekvenssillä tapahtuva harjoittelu on mahdollistettava ja harjoittelu on voitava tehdä turvallisissa ja laadukkaissa olosuhteissa. Välimatkat radoille eivät saa muodostua esteeksi harjoittelulle.
Byrokratiaa tulee vähentää
Immonen muistuttaa, että Suomessa harrastetaan laajasti ammuntaa, ja se on monille enemmän kuin harrastus.
– Ampumaratoja eivät tarvitse ainoastaan harrastajat ja metsästäjät, vaan niitä tarvitsevat myös viranomaiset, ampumaurheilijat ja reserviläiset.
– Nykyistä ampumaratalainsäädäntöä on välittömästi ryhdyttävä uudistamaan ja selkeyttämään. Byrokratiaa tulee vähentää ja lupaedellytyksiä helpottaa. Ympäristöviranomaisten tietotaito on päivitettävä vastaamaan tarvetta, jotta käytänteet eri kunnissa saadaan yhdenmukaisiksi. Hieno laji vaatii tasoisensa olosuhteet. On koko Suomen etu, että lajin harrastaminen tehdään joustavaksi ja valtakunnallisesti kattavaksi, Immonen totea.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- harjoittelu toimintaluvat ympäristömääräykset ampumaradat Maanpuolustuskoulutus maa- ja metsätalousministeriö Puolustusvoimat Byrokratia Turvallisuus Olli Immonen maanpuolustus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Meri ja Ronkainen: Ampumaratojen riittävyys varmistettava
Huolehtiiko hallitus siitä, että EU:n lyijyasetus ei tule koskemaan reserviläisjärjestöjä?
Puolustusvaliokunta vaatii lainsäädäntömuutoksia ja rahoitusta vapaaehtoisen maanpuolustuksen lisäämiseksi – “On Suomen etu, jos pystymme varautumaan kriiseihin mahdollisimman monipuolisesti”
Kuntien on osallistuttava ampumaratojen siirtokustannuksiin – “Tilanne on ampumaratojen omistajia kohtaan hyvin epäreilu”
Huru ja Junnila vaativat järkeä ampumaratojen ympäristölupakäytäntöihin
Puolustusvaliokunnalta tukea vapaaehtoiselle maanpuolustukselle – ”Koulutus turvattava kaikissa olosuhteissa”
Kansanedustaja Huru kahmii mitaleita Hollannissa kansainvälisissä ampumakisoissa
Antikainen: Verovähennysoikeus tukemaan vapaaehtoista maanpuolustusta
Kansanedustaja Petri Huru niitti menestystä haulikkoammunnassa Kanadassa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää