IMF:n ex-apulaisjohtaja: tukipaketit olivat vikatikki
Brysseliläinen ajatushautomo Bruegel, jota voidaan pitää vahvasti eurooppamyönteisenä instituutiona, julkaisi kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n entisen apulaisjohtajan Ashoka Modyn näkemyksiä. Esipuheessa Bruegelin johtaja Guntram Wolff kirjoittaa, ettei yhtäkään eurokriisin perussyistä olla korjattu kriisivuosien aikana. Näihin syihin lukeutuvat pankkikriisi, euromaiden velkakriisi ja erilaisista eurotalouksista johtuva kilpailukykykriisi.
Valta takaisin valtioille
Modyn mielestä keskitetyllä ylikansallisella päätöksenteolla ei voida saavuttaa legitiimiä järjestelmää. Modyn viesti onkin, että keskittämisintoisessa politiikassa tulisi kääntyä täysin toiseen suuntaan.
Tukipaketit ovat sitoneet valtiot toisiinsa epämiellyttävällä tavalla, jolloin ei ole helppoa muodostaa yhteistä näkemystä. Yksityiset sijoittajat ovat saaneet rahansa ja euromailla on nyt yhteisessä taakassa suuri määrä velkaa. Ja koska euromaat haluavat kuitenkin pitää omasta päätöksenteosta kiinni, niin tukipakettien tiukat taloudelliset ehdot ovat pitkittäneet kriisiä, sekä tehneet massiivisten velkojen takaisinmaksun äärimmäisen vaikeaksi.
Mody ehdottaakin, että valta pitäisi hajauttaa takaisin kansalliselle tasolle. Se kuitenkin vaatii sen, että Euroopassa täytyy hyväksyä maiden olevan erilaisia. Toisaalta tällaisen hyväksyminen puolestaan vaatii sen, etteivät maat joutuisi ottamaan riskikseen muiden maiden vastuita.
Eri mailla tulee olla erilainen riskihinnoittelu
Euromaiden päättäjien tulisi ottaa virheistänsä opiksi. Mody kysyykin, että eikö neljä vuotta sitten virheiksi havaitut teot tulisi kääntää eduksi – ja olla tekemättä vielä pahempia virheitä, jotka sitten paljastuvat nekin neljän vuoden päästä.
Mody kritisoi sitä, ettei ”no-bailout”-sääntöä olla noudatettu. Säännön rikkomiseen on kuitenkin johtanut se tosiasia, että euromaita on aikanaan Baselin komiteasta käsin pidetty riskeiltään samanarvoisina. EKP:n henkilöstö on toisaalta ollut vahvasti mukana Baselin komiteassa tekemässä tällaista linjanvetoa.
Tuloksena oli jyrkkä korkotason pudotus nyt pahoin velkaantuneilla euromailla. Korkotasot revähtivät kuitenkin ripeään nousuun näiden euromaiden rahoittajien pelätessä sijoituksiensa todellista riskiä.
Ylivelkaantumiselta oltaisiin vältytty, jos alun alkaenkin eri euromailla olisi ollut erilaiset – maiden taloutta heijastelevat – korkotasot. Euromaiden tulisi olla yksinomaan ”rahoittajiensa puristuksessa”, ja noudattamalla sitä kautta hyvää taloudenpitoa. Jos taas talouskuria ajetaan muiden euromaiden määräyksestä, poliittinen hinta kasvaa. Maat ajautuvat eripuraan. Juuri näin on käynytkin.
Integraatiohakuinen politiikka on siten kääntynyt tarkoitustaan vastaan.
Talousunioni on kriisituote
Mody kirjoittaa, ettei talousunionista olla puhuttu tai kirjoitettu halaistua sanaa neljän vuosikymmenen aikana. Kun yhteisen rahan idea kehittyi 1970-luvulla oli päivän selvää, että taloudellinen määräysvalta säilyisi kansallisella tasolla.
Eurokriisin varjon turvin on yritetty hiljaa hivuttaa taloudellista määräysvaltaa pois jäsenmailta. Virallisesti asia on kuitenkin toisin. Mody mainitsee Saksan keskuspankin, sekä EKP:n pääjohtaja Mario Draghin kommentit, joiden mukaan määräysvalta talousasioissa tulee olla kansallisissa käsissä.
Mody huomauttaa, ettei jäsenmaat voi laatia talousarvioitaan mielekkäästi yhteisten velkakirjojen eli eurobondien vuoksi. Eurobondeissa on samanlainen epävarmuustekijä kuin nyt hyväksytyssä EVM:ssäkin on. Ajatellaan asiaa Suomenkin kohdalla: on aivan erilainen haaste laatia valtion talousarviota, kun EVM:n vuoksi arvioon saattaa tulla varattavaksi menoja aina pyöreästä nollasta 11 miljardiin euroon asti.
Sama epävarmuuden logiikka pätee niin yhteiseen pankkikriisirahastoon kuin yhteiseen talletussuojaan, joita on ideoitu kuuluvaksi pankkiunioniin.
Modyn mielestä talous toimii tehokkaammin, kun jäsenmailla on taloudellinen määräysvalta ja insentiivi hoitaa taloutensa hyvin.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää