”Joka vuosi noin miljoona ihmistä ostetaan ja myydään moderneilla orjamarkkinoilla prostituutioon, kotityöhön, pelloille, tehtaisiin, armeijoihin. Suurin osa uhreista on naisia ja suurin osa heistä pakotetaan seksityöhön.” Näin alkaa neljän toimittajan tekemä Orjamarkkinat-kirjoitus, joka tuotti tekijöilleen mediakentässä erittäin arvostetun Lumilapio-palkinnon.
Eräs kirjoittajista on Ari Lahdenmäki. Hän sai tänään hovioikeudessa tuomion kahdesta eri seksuaalirikoksesta. Teonkuvaus on kattavasti kerrottuna Ilta-Sanomissa.
Lahdenmäki on pitkän linjan toimittaja, ja tämä tekee asiasta poikkeuksellisen.
Nimen julkaisu
Suomalaisessa journalismissa on käytäntönä, ettei alle 2 vuoden tuomioiden saajia nimetä jutuissa. Käytäntö ei perustu lakiin.
Lahdenmäen tapauksessa mediatalot ovat pääsääntöisesti jättäneet nimen mainitsematta, ja viitanneet tähän termeillä ”palkittu toimittaja”, tai ”toimittaja”. HS teki asiassa poikkeuksen ja julkaisi nimen.
HS kirjoittaa: ”Lahdenmäki on tullut tunnetuksi rikoksiin ja yhteiskuntapolitiikkaan keskittyvistä jutuistaan. Hän on kirjoittanut muun muassa MTV3:lle, Helsingin Sanomille sekä verkkojulkaisu Long Playhin. Lahdenmäki sai osana työryhmää tutkivan journalismin Lumilapiopalkinnon vuonna 2005 ihmiskauppaa käsitelleestä artikkelista.”
Longplay
Raiskauskohusta huolimatta Lahdenmäki mainitaan edelleen Longplayn kirjoittajalistalla. Tutkivaan, hitaaseen journalismiin erikoistunut julkaisu markkinoi edelleen juttutuotteitaan Lahdenmäen nimellä, kuvalla ja Lumilapio-palkinnolla.
Ratkaisu on erikoinen, ottaen huomioon sen, että samalta Longplayn kirjoittajalistalta löytyy suomalaisen feminismin sekä #metoo-liikkeen kaikkein kovin ydin.