Jengirikolliset haalivat jo joukkoihinsa koululaisia jalkapallokentiltä. Ensin mennään mukaan peliin, syödään pientä purtavaa, ystävystytään. Sitten koittaakin maksun ja vastapalvelusten aika. Kohu ja huoli on suuri vanhempien keskuudessa. Kunta selvittää asiaa ja tekee voitavansa.

Koululaiset potkivat palloa jalkapallokentällä Eskilstunassa. Mukaan liittyy hieman vanhempia kavereita, jotka pyrkivät siinä pelatessa tekemään tuttavuutta poikien kanssa.

Matsin jälkeen isommat kaverit tarjoavat nuorille pientä purtavaa hyvän pelin kunniaksi. Kuinka ollakaan, ilmaista ateriaa ei ole olemassa: lapset ajautuvat velkasuhteeseen ja heiltä pyydetään nyt vastapalvelusta.

Näin lapset tempaistaan mukaan rikollisjengeihin. Ensin ehkä vahtimaan jengin aluetta, sitten kuljettamaan huumeita sekä aseita ja lopuksi osallistumaan tosikovaan rikolliseen toimintaan.

Vastenmielistä painostusta

– Lapsista on vastenmielistä joutua painostuksen kohteeksi. Pyydetään ensin pizzalle ja ajatellaan, että tässä ollaan nyt ystäviä. Sitten joudutaankin tekemään vastapalveluksi muita asioita ja tämä asettaa lapset erittäin vaikeaan asemaan, kertoo Maria Pettersson SVT:n uutisille.

Pettersson jakoi oman lapsensa kokemuksista kertovan postauksen someen ja sai aikaan valtavan haloon.

– Lapsia ei voi enää päästää jalkapallokentille, tällaista on arkemme täällä, avautui Pettersson, teini-ikäisten lasten äiti.

Somehuomio selittynee ainakin osittain sillä, että kaksi vuotta sitten Eskilstunassa oppilas ammuttiin koulun parkkipaikalle ja hieman myöhemmin neljä nuorta loukkaantui koulussa tapahtuneessa, mahdollisesti klaanien välisessä yhteenotossa.

Kunta selvittää ja panostaa

Eskilstunan koulutoimen kehittämispäällikkö Lisa Edholm toteaa, että kunnan puolella yritetään selvittää, keitä nämä jengeihin rekrytoivat vanhemmat henkilöt ovat ja suunnata sitten resursseja ongelma-alueelle.

– Jengien käynnissä oleva rekrytointi on kamala ja vakava asia, mutta olemme tietoisia meneillään olevasta kehityksestä, Edholm toteaa.

Kunta on panostanut kolmen vuoden ajan 30 miljoonaa kruunua vuodessa Trygga unga -projektiin. Tavoitteena on löytää syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ja auttaa heidät mukaan turvalliseen yhteiskuntaan.

Eskilstuna on ollut vuosien ajan eräs Ruotsissa jatkuvien jengisotien keskeisistä alueista.

SUOMEN UUTISET