Italia pistää EU:n antamia elpymismiljardeja kiertoon tarjoamalla ihmisille ilmaisia energiaremontteja. Remontointibuumi piristää taloutta mukavasti, kiinteistöjen arvot nousevat ja asukkaiden asumiskulut pienenevät. Kaikki tämä EU:n rahoilla. Maksumiehinä ovat muiden muassa suomalaiset veronmaksajat.

Italia on yksi EU:n elpymisrahojen suurista saajamaista. RRF-elpymisvälinerahoitusta valuu Italialle 69 miljardia euroa suorina avustuksina ja yli 122 miljardia euroa lainoina. Näillä rahoilla Italia edistää vihreää siirtymää, digitalisoituu ja vahvistaa taloutensa kestävyyttä.

Suomi puolestaan on maksumiehenä EU:n elpymisvälineessä, kuten kaikessa muussakin EU:hun liittyvässä. Valtionvarainministeriön mukaan Suomi maksaa elpymisrahastoon noin 6,6 miljardia euroa. Ministeriö arvioi, että Suomi saisi elpymisvälineestä avustuksia yhteensä enintään 2,7 miljardia euroa. Takkiin tulee siis nelisen miljardia.

Italialaiset saavat Superbonusta

Italialaiset käyttävät EU:n elpymisrahoja muun muassa asuntojen energiatehokkuutta parantavaan ohjelmaan, joka tunnetaan nimellä Superbonus 110%. Nimi tulee siitä, että asuntojen omistajat voivat teettää energiaremontin, joka on heille täysin ilmainen. Valtio tarjoaa 110 prosentin verovähennyksen remonttikulujen katteeksi.

Kiinteistön omistaja tai taloyhtiö voi joko käyttää verovähennyksen itse tai siirtää sen remonttifirmalle. Joka tapauksessa idea on se, että valtio maksaa remontin kokonaisuudessaan.

Lucan mummon asunnon arvo kaksinkertaistuu

Liikkeenjohdon konsulttina työskentelevä Luca Dellanna kertoo Twitterissä esimerkin siitä, miten remonttiavustus käytännössä toimii. Luca arvioi isoäitinsä asunnon käyväksi hinnaksi 95 000 euroa. Taloyhtiöön ollaan tekemässä energiaremonttia, jonka kustannukset hänen mummonsa asunnon osalta ovat 81 000 euroa, eli 85 prosenttia asunnon käyvästä arvosta.

Mummo joutuu itse maksamaan remontista vain pienen omavastuuosuuden: 650 euroa. Muut kulut jäävät valtion maksettaviksi. Periaatteessa asunnon arvon pitäisi remontin jälkeen lähes kaksinkertaistua.

Remontteja teetetään kun ilmaiseksi saadaan

Luca Dellanna laskeskelee karkeasti, että jos energian hinta kaksinkertaistuu, remontti maksaa itsensä takaisin energiansäästöillä noin 60 vuodessa. Talolla on jo nyt ikää 45 vuotta. Taloudelliselta kannalta remontissa ei siis ole järkeä ainakaan Lucan mummon taloyhtiössä. Joissakin muissa kohteissa säästöt voivat olla suuremmat.

Pohjimmiltaan kyse on vain siitä, että taloyhtiöt teettävät energiaremontteja kun kerran ilmaiseksi saavat. Taloihin asennetaan lisäeristystä, uudet ikkunat ja aurinkopaneeleja. Samalla vaihdetaan ehkä myös lämmitysjärjestelmä tai lämminvesiboilerit.

Kiinteistönomistajien kannalta tämä on hyvä asia, sillä kiinteistön arvo nousee ilmaisen remontin myötä.

– Suurin osa kansanedustajista taitaa olla kiinteistönomistajia, Luca huomauttaa.

Kustannustehokkuudesta ei puhettakaan

Luca pitää pahana sitä, että valtio kannustaa kiinteistönomistajia toimimaan kustannustehottomalla tavalla. Koska remonttiavustuksia on tarjolla vain tietyn jakson ajan, kaikki tekevät remontteja samaan aikaan. Remonttityön tai asennettavien laitteiden hinnasta ei tarvitse tinkiä, koska valtio maksaa kuitenkin kaiken, joten hinnat nousevat taivaisiin.

Italian valtion ja italialaisten kannalta tämä on kuitenkin hyvä asia, sillä kiinteistöjen arvo nousee, rakennusmiehet saavat paljon lisää työtä ja rakennustarvikekauppa kiihtyy. Italian talous saa mukavan piristysruiskeen EU:n antamilla rahoilla, jotka satavat kuin taivaasta. Myös Lucan mummo saa ilmaisen remontin. Luca ei ole kuitenkaan täysin tyytyväinen.

– EU-kansalaisena EU:n velka on myös minun velkaani, Luca Dellanna toteaa.

SUOMEN UUTISET