
LEHTIKUVA
Ilmainen raha kelpaa Somalialle, joka kieltäytyy ottamasta vastaan omia kansalaisiaan – kolmessa vuodessa Suomen veronmaksajilta yli 25 miljoonaa euroa Somalian kehitysyhteistyöhankkeisiin
Suomen veronmaksajien kustantamien kehitysapurahojen yksi merkittävimmistä edunsaajista on Somalia, jota tuetaan ulkoministeriön hallinnoiman kehitysyhteistyön varojen kautta. Somalia on yksi Suomen kehitysyhteistyön kahdenvälisistä kumppanimaista.
Suomen tuen Somalialle sanotaan olevan kokonaisvaltaista. Kehitysyhteistyön kautta Suomi osallistuu Somalian jälleenrakennukseen poliittisen dialogin, kehitysyhteistyön, kriisinhallinnan sekä humanitaarisen avun keinoin. Suomen suunniteltu kahdenvälinen tuki Somalialle on 25,7 miljoonaa euroa vuosina 2017-2020.
Kehitysapuna tapahtuva rahanjako on sekavaa ja fragmentoitunutta. Kokonaiskuvan muodostaminen rahojen kulkureitistä ja lopputuloksesta on haasteellista. Usein varojen vastaanottajina ovat kansalaisjärjestöt, jotka käyttävät rahoja yleishyödyllisiksi katsomiinsa hankkeisiin.
Veronmaksajien rahoja sujahtaa kaukomaille lottovoiton verran joka ainoa päivä. Tänä vuonna valtio käyttää kehitysapuun yhteensä 1 030 euroa. Kaikkiaan kehitysapukohteisiin hupenee veronmaksajien rahoja noin 2,8 miljoonaa euroa vuoden jokaisena päivänä.
Varoja myös Somalian maahanmuuttovirastolle
Syyskuussa ulkoministeriön hallinnoimia kehitysyhteistyövaroja livahti 76 000 euroa kehitysyhteistyön hallintokuluihin. Elokuussa samaan tarkoitukseen, eli Somalian hallintokuluihin meni suunnitteluvaroina 110 000 euroa.
Ulkoministeriö kertoo, että suunnittelumäärärahoja käytetään Somaliassa tehtävän kehitysyhteistyön suunnitteluun, valmisteluun, seurantaan, monitorointiin ja arviointiin, kehitysyhteistyötoimintaan liittyviin koulutuksiin, Somalian apukoordinaatiokokouksiin osallistumiseen sekä tuloksellisuuden parantamiseen.
Kehitysyhteistyövaroja menee milloin mihinkin tarkoituksiin. Mainittakoon, että viime vuoden puolella suomalainen veronmaksaja pääsi osallistumaan Somalian maahanmuuttoviraston institutionaalisen kapasiteetin vahvistamiseen, johon viime joulukuussa kohdistettiin ulkoministeriön päätöksellä miljoona euroa.
Takavuosina Somaliaan on kanavoitu varoja myös muun muassa Somalian maahanmuuttoviraston rakennushankkeeseen.
Marinin hallitus nosti kehitysapuvaroja
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama Suomen hallitus jopa nosti Suomen kehitysyhteistyön rahoitusta tälle vuodelle 300 miljoonaa euroa. Veronmaksajien rahaa voi kipata loputtomasti maailmalle ilman, että kukaan kysyy, mitä rahalla konkreettisesti on saatu aikaan.
Kehitysapuvarojen hyötyjinä ovatkin erityisesti kansalaisjärjestöt, jotka toteuttavat aktiivisesti kehitysyhteistyöhankkeita Somaliassa ja joiden järjestöjen työntekijöiden palkkoja maksetaan kehitysapuvaroilla.
Siihen nähden, kuinka paljon Suomi jatkuvasti kippaa veronmaksajien rahoja Somaliaan ja muille kaukomaille, rahojen vastaanottajavaltiot suhtautuvat nihkeästi omien kansalaistensa vastaanottamiseen.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio vaatii, että Suomi katkaisee kehitysavun Somalialle välittömästi, jos maa ei suostu tekemään palautussopimusta. Somalian viranomaiset ovat vuodesta toiseen kieltäytyneet tekemästä palautussopimusta Suomen kanssa. Palautussopimusta pidetään laittomasti maassa olevien pakkopalautusten edellytyksenä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- somalialaiset veronmaksajat pakkopalautukset Palautussopimus Sanna Marin Ville Tavio Suomi Somalia perussuomalaiset hallitus kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ronkainen: Hyväntekeväisyyttä velkarahalla – hallitus kasvattaa kiintiöpakolaisten määrää ja törsää kehitysapuun 1,2 miljardia euroa

Halla-aho Uutisaamussa: Vasemmisto keksinyt oman velkatodellisuuden – satoja miljoonia kipataan menokohteisiin, jotka eivät liity suomalaisten hyvinvointiin

Kolme miljoonaa euroa joka päivä ei riitä: Hallitus lisää kehitysapua 50 miljoonalla eurolla – velaksi, tottakai!

Tavio: Maksut seis Somaliaan ja Irakiin, jos palautussopimusta ei tehdä

Rauhannobelisti käy veristä sotaa Etiopiassa: ”Hän ei ehkä ole sellainen rauhantekijä kuin monet uskoivat”

Kreikan maahanmuuttoministeri: Kansalaisjärjestöt auttavat somaleita Turkin kautta Kreikkaan laittomasti

Perussuomalaiset vastustaa Eurooppaan tulvivien siirtolaisten taakanjakoa – hallitus ja kokoomus kannattavat: ”Kiihdyttää siirtolaisvirtoja entisestään Suomeen”

EU haluaa paperittomat pois unionin alueelta – harva lähtee vapaaehtoisesti

Näin perussuomalaiset säästäisivät valtion menoista: Yli 330 miljoonan leikkaukset kotouttamismenoihin ja vastaanottokuluihin, kehitysavusta 500 miljoonaa eli puolet pois
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää