LEHTIKUVA
Ilkka Taipale toivoo perussuomalaisten vievän pitkäaikaistyöttömien eläkearmahduksen maaliin
Lääkäri ja SDP:n entinen kansanedustaja Ilkka Taipale tukee ilolla oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) esitystä, jonka mukaan yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät päästettäisiin eläkkeelle. Taipale on kampanjoinut pitkään sen puolesta, että työkyvyttömien paikka on eläkkeellä.
– Pidän tuttua ideaa erittäin myönteisenä ja rohkeana tekona Lindströmiltä. Kyse on henkilöistä, joilla ei ole mitään asiaa työelämään. Jos pankinjohtaja ei kykene töihin, niin hän saa automaattisesti eläkkeen, mutta tämä on maan hiljaisinta väkeä ja unohdettua kansaa. Heille kuuluu eläke, Taipale toteaa Suomen Uutisille.
“Kyse on henkilöistä, joilla ei ole mitään asiaa työelämään.”
Lindströmin mielestä kortistossa on turha roikottaa henkilöitä, jotka eivät syystä tai toisesta enää pääse työmarkkinoihin kiinni. Ratkaisu olisi ministerin mukaan inhimillinen ja kunniakas päätös kyseisille henkilöille.
Lindström kertoi avauksestaan PS-ministereiden Pirkanmaan kiertueella Tampereella viime lauantaina.
Ministerin esitys on samantapainen kuin Taipaleen aikanaan läpi ajama laki. Vuonna 2005 toteutetussa Lex Taipaleessa eläkkeelle pääsivät 57 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, jotka olivat olleet työttömänä 10 vuotta.
– Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunta olisivat halunneet laajentaa sen peräti 12 000:een, mutta taloudellisista syistä eläkkeelle päässeiden määrä jäi 4000:een, Taipale kertoo.
Inhimillinen esitys
Toteutuessaan Lindströmin esitys on inhimillinen tapa kohdella pitkään työttömänä olleita ja parantaa Taipaleen mukaan ihmisten olotilaa.
– Tietysti psykologinen merkitys on varsin suuri. Ennen kaikkea itsetunto ja oman elämän arvokkuus nousevat. Tuloja tulee sadasta kahteen sataan euroon enemmän kuukaudessa. Se on aika minimaalista, mutta kun se on käteen jäävä osuus, niin sillä on merkitystä, Taipale sanoo.
“Tietysti psykologinen merkitys on varsin suuri. Ennen kaikkea itsetunto ja oman elämän arvokkuus nousevat.”
Taipale pitää myös virkakoneiston kannalta olennaisena, että pitkäaikaistyöttömät eivät joutuisi enää juoksemaan joka suunnassa. Se vapauttaisi työllistämisresursseja, joita voisi kohdistaa niistä paremmin hyötyville eli nuoremmille työnhakijoille.
Lindströmin arvion mukaan hänen esitys koskee muutamaa tuhatta ihmistä ja maksanee muutaman kymmenen miljoonaa euroa. Kymmenen vuotta sitten eläkkeelle pääsyn hinta oli neljä miljoonaa euroa ensimmäisenä vuonna.
– Hinta tippui kun henkilöt siirtyivät vanhuuseläkkeelle joukon yläpäästä ja valitettavasti osa kuolikin, sillä nämä henkilöt ovat aika raihnaista porukkaa, Taipale muistuttaa.
Virkamiehet jarruttivat
Työkyvyttömien eläkkeelle päästämistä on yritetty kahden ministerin aikana, mutta se ei toteutunut. Taipaleen mukaan korkeat virkamiehet ovat vastustaneet lakia periaatteellisista syistä, jonka takia se ei ole mennyt läpi tähän mennessä.
– On sanottu, että se antaa väärän signaalin ihmisille, mutta eihän kukaan viitsi olla tahallaan työttömänä kymmentä vuotta. Osa virkamiehistä ei tiennyt, että mistä porukasta on kyse.
Taipale itse tuntee porukan, jonka puolesta hän puhuu ja toimii. Hän on tehnyt lääkärinä lukuisia työkyvyttömyyslausuntoja, jota tarvitaan Kelan ja työeläkelaitosten eläkepäätöstä varten.
– Olen tehnyt lausunnon noin 4000 ihmiselle, joista noin 3000 on päässyt eläkkeelle.
Demariministerit eivät onnistuneet
Lex Lindström sai tuoreeltaan tukea SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannalta ja esitystä ovat kiitelleet myös SDP:n ex-työministerit Lauri Ihalainen ja Tarja Filatov.
– Ilmapiiri on muuttunut, mutta se johtuu siitä, että pitkäaikaistyöttömien määrä on lisääntymässä tavattomasti. Filatov ja Ihalainen ovat olleet nyt suopeita, mutta tämän olisi voinut heidänkin toimesta aikanaan tehdä, Taipale huomauttaa.
“Kaikki tulivat taputtamaan ja sanomaan, että helvetin hyvä homma, mutta mitään ei tapahtunut. Eduskunnassa asiaa on vaikea saada läpi.”
Taipale on pitänyt eduskuntatalon edessä mielenosoituksia, jotta työkyvyttömät päästettäisiin eläkkeelle.
– Kaikki tulivat taputtamaan ja sanomaan, että helvetin hyvä homma, mutta mitään ei tapahtunut. Eduskunnassa asiaa on vaikea saada läpi. Kyllä sen hallituksesta pitää tulla.
Taipaleen mukaan perussuomalaiset yrittävät tehdä jotain sen sijaan, että antaisivat hyvän idean pölyttyä mapissa.
– Tämä on yksi esimerkki jonka te perussuomalaiset hoidatte, jonka SDP:n olisi pitänyt hoitaa kun se oli hallituksessa, Taipale sanoo.
Toimeentuloluukulta eläkkeelle
Lex Lindströmin yhteydessä Taipale laittaisi eläkkeelle myös ne ihmiset, jotka ovat eläneet vuosikausia pelkästään toimeentulotuella.
– Heidät voitaisiin sisällyttää tähän lakiin samalla. Se on kaikkien raihnaisin porukka, joka siirtyy kortistosta toimeentulopuolelle.
Myös Eläkemahdollisuuksien selvittelyhanke eli ELMA–projekti kaipaa Taipaleen mielestä valtakunnallista uudelleen organisointia.
– Elmassa selvitettiin työttömien eläkemahdollisuuksia lääkäreiden toimesta ja saatiin kaikkein raihnaisin porukka eläkkeelle eli noin 25 000 ihmistä.
Suomessa on Taipaleen arvion mukaan parikymmentätuhatta ihmistä, jotka saisivat eläkkeen, jos heidät todella tutkittaisiin.
Eläkekriteerit päivitettävä
Taipaleen mielestä nyt tarvittaisiin työryhmä, joka alkaisi selvittämään miten eläkekriteerit soveltuvat työelämään.
– Hyvin paljon tulee hylättyjä eläkepäätöksiä porukalle, joka ei kykene mihinkään töihin ja työantaja ei ota heitä töihin. Me olemme kokeilleet työkokeiluja, mutta he eivät pärjää selvin päinkään.
Eläkkeelle pääsyn kriteerit olleet Taipaleen mukaan eläkelaissa samat jo 25-30 vuotta vaikka työelämä on täysin olennaisesti muuttunut.
– Maatalous- ja teollisuusvaltaisesta työelämästä on siirrytty it-alalle, jossa tarvitaan toisenlaisia taitoja.
Taipale katsoo omissa avauksissaan toiveikkaana perussuomalaisten suuntaan.
– Järjestin kerran mielenosoituksen SDP:n puoluekokouksessa. Siihen liittyi Lex Taipale eräänä osana. Tein 31 kohdan esityksen, mutta sitä ei oikeastaan käsitelty missään. Jos sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila voisi laittaa pienen työryhmän selvittämään eläkekriteerien kehittämistä nykytyöelämään sopivaksi, niin se olisi aika kova aloite, Taipale esittää.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Lex Lindström -esitys: Päästetään iäkkäät pitkäaikaistyöttömät eläkkeelle
Lindström Ylelle: Pitkäaikaistyöttömien eläkearmahdus tulee budjettiriiheen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Vigelius tyrmää Arto Nybergin ohjelman lopettamisen Ylellä: ”Lypsävätkin lehmät viedään teuraaksi”
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigeliuksen mukaan Ylen tulisi kohdentaa säästöt hallintoon ja tehostaa toimintaansa, ei lakkauttaa katsotuimpia ohjelmiaan: - Tulosvastuu Yle-veron maksajille lähentelee nollaa, ja se näkyy.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää