Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Ilkka Taipale toivoo perussuomalaisten vievän pitkäaikaistyöttömien eläkearmahduksen maaliin

26.08.2016 |14:54

Lääkäri ja SDP:n entinen kansanedustaja Ilkka Taipale tukee ilolla oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) esitystä, jonka mukaan yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät päästettäisiin eläkkeelle. Taipale on kampanjoinut pitkään sen puolesta, että työkyvyttömien paikka on eläkkeellä.

– Pidän tuttua ideaa erittäin myönteisenä ja rohkeana tekona Lindströmiltä. Kyse on henkilöistä, joilla ei ole mitään asiaa työelämään. Jos pankinjohtaja ei kykene töihin, niin hän saa automaattisesti eläkkeen, mutta tämä on maan hiljaisinta väkeä ja unohdettua kansaa. Heille kuuluu eläke, Taipale toteaa Suomen Uutisille.

“Kyse on henkilöistä, joilla ei ole mitään asiaa työelämään.”

Lindströmin mielestä kortistossa on turha roikottaa henkilöitä, jotka eivät syystä tai toisesta enää pääse työmarkkinoihin kiinni. Ratkaisu olisi ministerin mukaan inhimillinen ja kunniakas päätös kyseisille henkilöille.

Lindström kertoi avauksestaan PS-ministereiden Pirkanmaan kiertueella Tampereella viime lauantaina.

Ministerin esitys on samantapainen kuin Taipaleen aikanaan läpi ajama laki. Vuonna 2005 toteutetussa Lex Taipaleessa eläkkeelle pääsivät 57 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, jotka olivat olleet työttömänä 10 vuotta.

– Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunta olisivat halunneet laajentaa sen peräti 12 000:een, mutta taloudellisista syistä eläkkeelle päässeiden määrä jäi 4000:een, Taipale kertoo.

Inhimillinen esitys

Toteutuessaan Lindströmin esitys on inhimillinen tapa kohdella pitkään työttömänä olleita ja parantaa Taipaleen mukaan ihmisten olotilaa.

– Tietysti psykologinen merkitys on varsin suuri. Ennen kaikkea itsetunto ja oman elämän arvokkuus nousevat. Tuloja tulee sadasta kahteen sataan euroon enemmän kuukaudessa. Se on aika minimaalista, mutta kun se on käteen jäävä osuus, niin sillä on merkitystä, Taipale sanoo.

“Tietysti psykologinen merkitys on varsin suuri. Ennen kaikkea itsetunto ja oman elämän arvokkuus nousevat.”

Taipale pitää myös virkakoneiston kannalta olennaisena, että pitkäaikaistyöttömät eivät joutuisi enää juoksemaan joka suunnassa. Se vapauttaisi työllistämisresursseja, joita voisi kohdistaa niistä paremmin hyötyville eli nuoremmille työnhakijoille.

Lindströmin arvion mukaan hänen esitys koskee muutamaa tuhatta ihmistä ja maksanee muutaman kymmenen miljoonaa euroa. Kymmenen vuotta sitten eläkkeelle pääsyn hinta oli neljä miljoonaa euroa ensimmäisenä vuonna.

– Hinta tippui kun henkilöt siirtyivät vanhuuseläkkeelle joukon yläpäästä ja valitettavasti osa kuolikin, sillä nämä henkilöt ovat aika raihnaista porukkaa, Taipale muistuttaa.

Virkamiehet jarruttivat

Työkyvyttömien eläkkeelle päästämistä on yritetty kahden ministerin aikana, mutta se ei toteutunut. Taipaleen mukaan korkeat virkamiehet ovat vastustaneet lakia periaatteellisista syistä, jonka takia se ei ole mennyt läpi tähän mennessä.

– On sanottu, että se antaa väärän signaalin ihmisille, mutta eihän kukaan viitsi olla tahallaan työttömänä kymmentä vuotta. Osa virkamiehistä ei tiennyt, että mistä porukasta on kyse.

Taipale itse tuntee porukan, jonka puolesta hän puhuu ja toimii. Hän on tehnyt lääkärinä lukuisia työkyvyttömyyslausuntoja, jota tarvitaan Kelan ja työeläkelaitosten eläkepäätöstä varten.

– Olen tehnyt lausunnon noin 4000 ihmiselle, joista noin 3000 on päässyt eläkkeelle.

Demariministerit eivät onnistuneet

Lex Lindström sai tuoreeltaan tukea SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannalta ja esitystä ovat kiitelleet myös SDP:n ex-työministerit Lauri Ihalainen ja Tarja Filatov.

– Ilmapiiri on muuttunut, mutta se johtuu siitä, että pitkäaikaistyöttömien määrä on lisääntymässä tavattomasti. Filatov ja Ihalainen ovat olleet nyt suopeita, mutta tämän olisi voinut heidänkin toimesta aikanaan tehdä, Taipale huomauttaa.

“Kaikki tulivat taputtamaan ja sanomaan, että helvetin hyvä homma, mutta mitään ei tapahtunut. Eduskunnassa asiaa on vaikea saada läpi.”

Taipale on pitänyt eduskuntatalon edessä mielenosoituksia, jotta työkyvyttömät päästettäisiin eläkkeelle.

– Kaikki tulivat taputtamaan ja sanomaan, että helvetin hyvä homma, mutta mitään ei tapahtunut. Eduskunnassa asiaa on vaikea saada läpi. Kyllä sen hallituksesta pitää tulla.

Taipaleen mukaan perussuomalaiset yrittävät tehdä jotain sen sijaan, että antaisivat hyvän idean pölyttyä mapissa.

– Tämä on yksi esimerkki jonka te perussuomalaiset hoidatte, jonka SDP:n olisi pitänyt hoitaa kun se oli hallituksessa, Taipale sanoo.

Toimeentuloluukulta eläkkeelle

Lex Lindströmin yhteydessä Taipale laittaisi eläkkeelle myös ne ihmiset, jotka ovat eläneet vuosikausia pelkästään toimeentulotuella.

– Heidät voitaisiin sisällyttää tähän lakiin samalla. Se on kaikkien raihnaisin porukka, joka siirtyy kortistosta toimeentulopuolelle.

Myös Eläkemahdollisuuksien selvittelyhanke eli ELMA–projekti kaipaa Taipaleen mielestä valtakunnallista uudelleen organisointia.

– Elmassa selvitettiin työttömien eläkemahdollisuuksia lääkäreiden toimesta ja saatiin kaikkein raihnaisin porukka eläkkeelle eli noin 25 000 ihmistä.

Suomessa on Taipaleen arvion mukaan parikymmentätuhatta ihmistä, jotka saisivat eläkkeen, jos heidät todella tutkittaisiin.

Eläkekriteerit päivitettävä

Taipaleen mielestä nyt tarvittaisiin työryhmä, joka alkaisi selvittämään miten eläkekriteerit soveltuvat työelämään.

– Hyvin paljon tulee hylättyjä eläkepäätöksiä porukalle, joka ei kykene mihinkään töihin ja työantaja ei ota heitä töihin. Me olemme kokeilleet työkokeiluja, mutta he eivät pärjää selvin päinkään.

Eläkkeelle pääsyn kriteerit olleet Taipaleen mukaan eläkelaissa samat jo 25-30 vuotta vaikka työelämä on täysin olennaisesti muuttunut.

– Maatalous- ja teollisuusvaltaisesta työelämästä on siirrytty it-alalle, jossa tarvitaan toisenlaisia taitoja.

Taipale katsoo omissa avauksissaan toiveikkaana perussuomalaisten suuntaan.

– Järjestin kerran mielenosoituksen SDP:n puoluekokouksessa. Siihen liittyi Lex Taipale eräänä osana. Tein 31 kohdan esityksen, mutta sitä ei oikeastaan käsitelty missään. Jos sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila voisi laittaa pienen työryhmän selvittämään eläkekriteerien kehittämistä nykytyöelämään sopivaksi, niin se olisi aika kova aloite, Taipale esittää.

MIKA RINNE


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää