Artikkeli kuva

Ilkka Matinpalo tuo eurovaaleihin kansainvälistä taloustietoa

15.04.2014 |22:34

Ilkka Matinpalo, 47, tuo eurovaaleihin kansainvälistä eurooppalaista taloustietämystä, jota perinteiset talouspuolueetkin saavat kadehtia. Hän on toiminut yritysten johtajana Saksassa jo yli 15 vuotta.

– Europarlamentissa poliittinen käsittely on kansanedustajan perinteistä ydinosaamista, mutta se merkitsee vain noin viittä prosenttia asioiden käsittelystä. Suurin osa päätöksistä tehdään asioiden valmistelun aikana epävirallisissa yhteyksissä kaikkien vaikutuskanavien kautta. Haluan tuoda europarlamenttiin yritysmaailman tietoa myös siitä 95 prosentista, miten asiat päätetään, Perusuomalaisten listalta parlamenttiin tähyävä Matinpalo toteaa.

Saksaan jo nuorena

Matinpalo on perehtynyt erityisesti Saksaan, jossa hän on asunut ja tehnyt töitä jo 1990-luvun alkupuolelta saakka. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1985 Helsingin saksalaisesta koulusta ja maisteriksi Helsingin kauppakorkeakoulusta vuonna 1991. Hän siirtyi kuudeksi vuodeksi autorengasfirma Continentalin palvelukseen, kunnes siirtyi teknologia- ja teollisuusyritysten toimitusjohtajan tehtäviin vuonna 1998.

Nyt hän on vapaalla toimitusjohtajan tehtävistä ja keskittyy täysillä eurovaaleihin. Jos pääsy ei tärppää ensi yrityksellä, hän on valmis jatkamaan eduskuntavaaleja kohti, jos puolue niin tahtoo.

“Joka päivä ei ovesta
kaltaisiasi kävele”

Puheenjohtaja Timo Soini tenttasi Matinpaloa tiistaina 15.4. hänen esittelytilaisuudessaan Helsingin Lasipalatsissa.

– Olet kiinnostava ehdokas – ihan joka päivä ei kaltaisiasi ovesta kävele. Kuinka tulit ja mitä aiot, Soini kysyi.

– Olen ollut pitkään tyytymätön hallituksen politiikkaan Euroopassa ja kansallisesti ja sen europoliittiseen liturgiaan. Vaalit otan vastaan suurena tilaisuutena, Matinpalo vastasi.

Suomi ollut turhaan
EU:n mallioppilas

Soini kysyi, onko EU:n tukipolitiikalla sijaa Matinpalon ajatuksissa? Sitähän ovat perussuomalaiset pitäneet esillä valtamedian ja -puolueiden vastalauseista huolimatta – ja tänään jopa Helsingin Sanomien kolumnissa kehuttiin Soinin olleen oikeassa.

– Suomessa me lajittelemme roskamme niin kuin määrätään, mutta petymme katkerasti, jos kuorma kipataankin sekajätteiden kaatopaikalle. Myös EU-politiikassa Suomi noudattaa pilkuntarkasti EU:n direktiivejä ja jopa lievempiäkin suosituksia ja ohjeita. Rahoja siirretään hyvässä uskossa Brysseliin. Mutta raha joutuukin EU-järjestelmän sekajätteiden roskapankkiin, Matinpalo rinnastaa.

Ilkka_Matinpalo_013

EU:n rahoja ei korvamerkitä mitenkään mihinkään tarkoitukseen. Ei ole mitään takeita rahojen paluusta takaisin Suomeen – tai että se sijoitettaisiin hyödyksi suomalaisille – tai ylipäänsä mihinkään hyödylliseen, Matinpalo manaa.

– Suomalaisia rahoja siirretään sumeilematta EU:n roskapankkiin – ehkä hyvin tarkoituksin, mutta epäilys sen mielekkyydestä kasvaa koko ajan, hän tiivistää.

Kreikan kriisi
ei ole ohi

Eurokriisin kanssa kamppaileva komissio propagoi äänekkäästi, että talouskriisi on takanapäin, pahin on ohitettu ja Kreikkakin saa jo rahaa markkinoilta.

– Mutta kriisi ei ole ohi. Velkaa on vasta ruvettu saamaan – ja virta vie siihen suuntaan, että yhä lisää velkaa tarvitaan. Antajamaat ovat nousemassa barrikadeille Saksa etunenässä, vastustus lisääntyy – ja myös kreikkalaiset vastustavat tukipolitiikkaa, koska se vie itsenäisyyden. Suuri loppu – Dicke Ende – on vielä edessä, ja se on monen vuoden päässä, Matinpalo povaa.

Valistunut yleisö
tietää EU:n puutteet

Hän sanoo yllättyneensä iloisesti vaalimatkoillaan Suomessa, kuinka valistuneita ja fiksuja suomalaiset ovat, mikä sopiikin yhteen korkean koulutuksen kanssa.

– EU:n hallinnointi on usein tarpeetonta – arjen osaajien viisaus on usein tärkeämpää ja parempaa kuin poliittinen tekeminen. Minun arjen osaamiseni tulee yritys- ja talouselämästä ja sitä tahdon tuoda europarlamenttiin, hän sanoo.

Mitä se on? Mitä hyvää tuot tulos tai ulos -kulttuurista meille? Ja laitostutko sinne EU:hun, Soini kysyi.

Matinpalo vakuuttaa, ettei varmasti laitostu, vaikka keskittyy EU-asioihin täysillä. Mutta jos puolue tarvitsee osaajaa muunlaisiin tehtäviin vaikkapa eduskuntavaalien jälkeen, hän on valmis. Hän arvelee ajan suosivan häntä.

– Vihreät arvot kantoivat ehkä ennen, mutta talouskriisi nosti esiin talouden, yrittämisen ja työllisyyden. Minä olen näissä asioissa kuin kotonani, Matinpalo sanoi.

95 prosentin poliitikko

Matinpalo haluaa tarjota vaihtoehdon perinteiselle Brysselin poliitikolle. Tavallinen poliitikka hallitsee poliittisen päätöksenteon EU-elimissä. Valiokunnissa voi asioihin vielä vaikuttaakin, mutta puhujapöntössä on jo myöhäistä vaakkua: siellä toimitaan jo kumileimasimena. Poliittinen käsittely käsittää vain viisi prosenttia koko vaikuttamisesta.

– Todellinen vaikuttaminen tehdään aiemmin jo valmisteluvaiheessa epävirallisten yhteyksien kautta. Pitää olla silmät auki ja kontaktit kunnossa. Se onnistuu vain aidosti kansainvälisesti toimivien yhteyksien kautta hyvässä yhteistyössä. Tätä yritysmaailman toimintamallia ja osaamista haluan tuoda europarlamenttiin niin, että myös se 95 prosenttia vaikuttamisesta tulee hoidetuksi, Matinpalo mainostaa.

Miten tehdään kakku
ja leikataan rönsyt?

Soini kysyi, miten kakku leivotaan ja kuinka leikataan rönsyt?

Matinpalon mukaan talouskasvu on kaiken tekemisen juuri. Ilman sitä ei hyvinvointiyhteiskunta kestä, vaan se suistuu leikkauskierteeseen.

– Yhteiskunta ei nyt ymmärrä, mitä pitäisi tehdä. Nyt pitäisi hyökätä tabujenkin kimppuun ja ottaa esimerkkiä paremmin onnistuneista yhteiskunnista, kuten Saksasta. Meidän pitää antaa mahdollisuus uuden palvelubisneksen syntymiselle Suomeen Saksan tavoin, Matinpalo painottaa.

Hän kertoo suomalaisesta huippukirurgista, joka vaihtaa autonrenkaita suomalaisen rivitalon pihalla samaan aikaan, kun jonossa on suuri määrä potilaita.

– Se kertoo, ettei palveluyhteiskunta toimi, Matinpalo tiivistää.


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää