

Tytti Yli-Viikari. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
IL: Valtiontalouden tarkastusvirasto hävittänyt poliisitarkastuksen aineistoa ja poistanut poliitikkoja ärsyttäneitä kommentteja
Iltalehden taloustoimittaja Jarno Liskin skuuppi on kylmäävää luettavaa:
“Tytti Yli-Viikarin pahin laiminlyönti valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajana on viraston laissa säädetyn tehtävän unohtaminen, kokee moni viraston työntekijä. Iltalehti haastatteli kaikkiaan 17 virastossa työskentelevää tai aiemmin työskennellyttä virkamiestä johtoryhmätasolta tukitoimintojen rivivirkamiehiin.”
“Vuosikertomuksen luvut osoittavat armotta, että Yli-Viikari on systemaattisesti vähentänyt valtion talouden tarkastamista valtiontalouden tarkastusvirastossa. Varsinaiseen tarkastustoimintaan ei käytetä enää kolmasosaakaan kaikesta virastossa tehdystä työajasta. Samaan aikaan esimerkiksi kansainvälisen toiminnan osuus on monikymmenkertaistunut.”
“Tarkastuskohteiden miellyttäminen ei ole tapahtunut pelkästään sopivia tarkastusaiheita valitsemalla. Myös tarkastusraportteja on Iltalehden tietojen mukaan kirjoitettu esimiesvoimin uusiksi, jotta ne eivät herättäisi poliitikkojen tai tarkastuskohteen virkamiesjohdon ärtymystä.”
“Haastateltujen mukaan ilmapiiri on johtanut myös itsesensuuriin.”
“Poliisitarkastuksen aineistoa määrättiin hävitettäväksi”
Iltalehden uutinen piirtää kuvan toiminnasta, jossa viraston varsinainen päätoimi – valtiontalouden tarkastaminen – on väen vängällä työnnetty sivuosaan.
Viraston johto pyrki IL:n mukaan hävittämään lukuisat kriittiset havainnot ongelmista Jyrki Kataisen (kok) ja Alexander Stubbin (kok) hallitusten cleantech-liiketoiminnan edistämistä koskevan strategian toteuttamisesta työ- ja elinkeinoministeriössä. Ministeriön johdon kanssa käydyn palaverin jälkeen VTV:n raportti kirjoitettiin uudelleen. Kritiikki poistettiin. Raportin tiivistelmässä todettiin heti kärjessä ongelmat: ”Valtioneuvoston cleantech-strategian toimeenpano ei kaikilta osin täyttänyt tarkastuksessa hyvälle ja laadukkaalle toimeenpanolle asetettuja kriteereitä.” Sen sijaan raportin tiedote otsikoitiin Yli-Viikarin johdolla laadittujen viestintäoppien mukaisesti positiivisia havaintoja korostaen: ”Valtioneuvoston cleantech-strategian toimenpiteistä moni toteutui.”
Banaanivaltiomeininkiä
Kansanedustaja Mari Rantanen (ps.) rinnastaa toiminnan banaanivaltioihin: “Jos ylin valvoja ajaa muutamassa vuodessa tosiasiallisen toimintansa alas ja hassaa rahaa täysin käsittämättömään viherhumppaan, mitä se on alemmissa portaissa ministeriöissä joita ei enää valvota? Näin kai banaanivaltiot toimii?”
Jos ylin valvoja ajaa muutamassa vuodessa tosiasiallisen toimintansa alas ja hassaa rahaa täysin käsittämättömään viherhumppaan, mitä se on alemmissa portaissa ministeriöissä joita ei enää valvota? Näin kai banaanivaltiot toimii? #VTVGate #VTVGate #sinämaksat #jotainrajaa
— Mari Rantanen (@MariPSRantanen) April 2, 2021
Kansanedustaja Lulu Ranne (ps.) peräänkuuluttaa koko julkisen sektorin perkaamista: “Julkisen sektorin tulosvastuu on useissa organisaatioissa heikko. Silti tuloksellisuustarkastuksia on jopa ajettu alas. Koko julkinen sektori on perattava ja keskityttävä veronmaksajien kannalta tärkeimpiin tehtäviin.“
Julkisen sektorin tulosvastuu on useissa organisaatioissa heikko. Silti tuloksellisuustarkastuksia on jopa ajettu alas. Koko julkinen sektori on perattava ja keskityttävä veronmaksajien kannalta tärkeimpiin tehtäviin. @jliski https://t.co/sXpxjsYaRJ
— Lulu Ranne (@LuluRanne) April 2, 2021
VTV:n toiminta on synnyttänyt kiivaan keskustelun suomalaisen korruption saamista muodoista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Junnila ja Koskela: VTV palautettava hoitamaan perustehtäväänsä

Hyvä veli -verkostot ja poliittiset palkkiovirat heikentävät taloutta ja demokratiaa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää