

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ikärasismia vai lääketieteellistä harkintaa: Pääsevätkö ikäihmiset riittävän helposti tekonivelleikkauksiin?
Usein julkisessa terveydenhoidossa asiakkaat eivät koe saavansa sellaista hoitoa kuin haluaisivat. Monesti tuntuu, että lääkäri ja potilas eivät ymmärrä toisiaan, ja aina ei ole kyse kieliongelmista. Pekan tarina on kertomus kahden vuoden kipu- ja poliklinikkakierteestä ennen tekonivelleikkaukseen pääsyä.
Hämeenlinnalainen Pekka, 71, otti yhteyttä Suomen Uutisiin kertoakseen omasta, kahden vuoden tuskien taipaleestaan julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä.
Pekka kertoo satuttaneensa oikean olkapäänsä vuonna 1991 kaatuessaan liukkailla. Tuloksena oli lievä revähdys, mutta vuosien myötä olkapään liikkuvuus jatkuvasti huononi, kunnes olkapäähän ilmaantui kova patti vuonna 2016. Olkapäästä otettiin magneettikuvat ja ortopedi poisti patin Kanta-Hämeen keskussairaalassa, mutta patti uusiutui muutaman kuukauden kuluttua.
Lääkkeistä sisäinen verenvuoto
Sen jälkeen patti poistettiin useaan kertaan. Olkapäässä oli jatkuvaa kipua ja sisäistä verenvuotoa. Pekka kertoo, että loppuvuodesta 2017 ortopedi otatti uudet magneettikuvat ja totesi, että olkapää vaatii ison leikkauksen ja palataan asiaan ensi vuoden puolella.
Jouluna 2017 Pekka kurotti jotain ylähyllyltä, jolloin olkapäähän tuli äkillinen, kova kipu ja verenvuoto. Pekka meni ensiapuun, mutta lääkäri ei pyytänyt edes ottamaan paitaa pois vaan määräsi vahvoja kipulääkkeitä, jotka Pekan mukaan vain lisäsivät sisäistä verenvuotoa. Miehen koko oikea ylävartalo oli “muniin asti musta” verenvuodosta.
Hemoglobiini laski ja Pekalle annettiin lisää verta pariin otteeseen hänen ollessaan 4 vuorokautta sairaalassa tutkittavana.
Leikkaus vai pillereitä
Tämän jälkeen Pekan olkapäähän päätettiin tehdä tähystysleikkaus. Pekka oli jo valmisteltu leikkaukseen, kun leikkaava lääkäri sanoi papereita ja kuvia tutkittuaan, ettei tälle voida mitään tähystyksessä tehdä.
– Ei muuta kuin omat vaatteet päälle ja takaisin kotiin, Pekka kertoo.
Kipu ja vuotoherkkyys pahenivat jatkuvasti. Pekalle määrättiin lisää vahvoja, huumaavia kipulääkkeitä.
– Ei ne olkapäätä paranna, Pekka sanoo.
Lopulta Pekka meni yksityiselle. Siellä lääkäri katsoi vuonna 2016 otettuja magneettikuvia ja lausuntoja ja totesi heti, että ei tähän auta muu kuin tekonivel. Hän lähetti Pekan saman yksityisen lääkäriaseman toimipisteeseen Turkuun, jossa kokenut ortopedi tutki tilanteen. Sieltä Pekka sai lähetteen Turun yliopistolliseen keskussairaalaan.
– Tyksin ortopedi sanoi myös heti, että ei ole muuta mahdollisuutta kuin tekonivel, Pekka kertoo.
Kahden vuoden kärsimys loppui
Syksyllä 2018 Pekalle tehtiin tekonivelleikkaus Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Olkapää kuntoutui nopeasti ja kivut loppuivat. Pekka on sitä mieltä, että Kanta-Hämeen keskussairaalan ortopedin olisi pitänyt lähettää hänet tekonivelleikkaukseen jo 2016 tai viimeistään syksyllä 2017. Näin olisi olisi vältetty pitkä tuskien tie, monet poliklinikkakäynnit ja kahden vuoden lääkekulut, jotka olivat Pekan mukaan noin 4 000 euroa.
– Syötettiin sellaisia huumelääkkeitä, joista sanotaan, että niiden määräämistä ihmisille pitäisi nykyään välttää riippuvuuksien takia, Pekka kertoo. Ja eihän ne olkapäätä paranna.
Pekan mielestä alkuperäisen hoitavan lääkärin olisi pitänyt tietää jo 2016 otettujen kuvien perusteella olkapään tilanne. Pekka kokee, että hänelle ei riittävän selkeästi kerrottu mahdollisuudesta teettää olkapäähän tekonivel.
– En minä edes tiennyt, että olkapäähänkin voidaan tehdä tekonivel. Lääkäri sanoi vain, että “iso leikkaus, iso leikkaus”, mutta ei kirjoittanut lähetettä minnekään.
– Kyllä lääkärin pitäisi enemmän tietää kuin potilaan, Pekka sanoo.
Tekonivelleikkauksen viivästymiseen tyytymättömänä Pekka teki potilasvahinkoilmoituksen potilasvahinkokeskukselle.
Ikärasismia?
Vastineessaan potilasvahinkoilmoitukseen alkuperäinen hoitava lääkäri kirjoittaa, että kyseessä on “kohta 81 vuotta täyttävä mies”, jolla runsaasti perussairauksia, kuten sepelvaltimotauti, aiempi ohitusleikkaus ja diabetes.
Lääkärin mielestä Pekan hoitoonhakeutumisen syy oli ollut solisluunivelen kulumatauti eikä olkanivelen kulumatauti. Lääkärin näkemyksen mukaan “olkanivelen todettu kulumatauti ei ole potilasta häirinnyt”. Hänen mielestään potilasta on yritetty hoitaa mahdollisimman hyvin. Myös potilasvakuutuskeskus oli sitä mieltä, että hoitovirhettä ei ole tapahtunut.
Pekka huomauttaa, että lääkärin vastineessa Pekalle on tullut kymmenen vuotta liikaa ikää. Jos lääkärillä on ollut väärä mielikuva Pekan todellisesta iästä, se on Pekan mielestä saattanut vaikuttaa hoitopäätöksiin.
– Siitä ilmeni, että hänen mielestään tämän ikäistä ei kannattanut enää leikata, Pekka sanoo.
Omasta mielestään Pekka on ikäisekseen (71 vuotta) hyväkuntoinen. Nyt, vajaa vuosi leikkauksen jälkeen hän pärjää yhä yksin omakotitalossaan. Olkapää on kivuton ja liikkuu hyvin, ja Pekka ei tarvitse enää kipulääkkeitä.
Potilaan ymmärrettävä hoitopäätökset
Tapauksessa oli selvästi ollut ongelmia lääkärin ja potilaan välisessä kommunikaatiossa ja näkemyseroja siitä, mikä se perimmäinen vaiva on oikeasti ollut.
Suomen Uutiset otti yhteyttä Kanta-Hämeen keskussairaalan potilasasiamieheen. Tiina Ketola-Mäcklin
korostaa, että hän ei voi ottaa kantaa yksittäistapauksiin.
– Potilaan oikeusturvan kannalta on ilman muuta tärkeää, että hoitopäätöksistä keskustellaan potilaan kanssa ja että hoitopäätösten tai -linjausten perusteet tuodaan potilaalle avoimesti ja ymmärrettävässä muodossa esiin, potilasasiamies Ketola-Mäcklin toteaa.
Hoitoon liittyvä informointi on potilaan asemasta ja oikeuksista annettuun lakiin kirjattu normi ja siihen on siten suhtauduttava asian edellyttämällä vakavuudella.
Tekonivelleikkaus on kallis operaatio, jonka suorittamista vanhemmille ihmisille harkitaan tapauskohtaisesti.
– Minulle on työni puolesta syntynyt vaikutelma, että julkisessa terveydenhuollossa tekonivelleikkausten tarpeen arviointi tapahtuu nimenomaan lääketieteellisin perustein ja potilaskohtaiset yksilölliset seikat huomioiden, potilasasiamies, Ketola-Mäcklin sanoo.
“Ei hoidettu sairautta vaan juoksutettiin”
Pekan tilanne on nyt hyvä. Hän on kuitenkin vielä hieman katkera kahden vuoden sairaalakierteestä ja siitä, että hän “joutui syömään huumelääkkeitä” koviin kipuihinsa.
– Olisi sairautta voitu hoitaa eikä juoksuttaa, Pekka sanoo.
Pekalla on terveiset EU-puheenjohtajakauttaan hoitavalle Suomen hallitukselle.
– EU:ssa Suomi pyrkii aina laittamaan koko maailman asiat kuntoon. Laittaisitte mieluummin suomalaisten asiat kuntoon ensin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hoitopäätös sairaudet potilasvahinkokeskus ikärasismi ensiapu potilas lääkäri leikkaus Terveydenhoito
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: ”Aikamme suuri kysymys on, onko valtion tehtävä puolustaa omiaan, vai onko sen tehtävä toimia koko maailman sosiaalitoimistona”

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Maahanmuuton kulut jopa 3,2 miljardia vuodessa – jo murto-osalla saisi hoitajamitoituksen kuntoon

PS:n Arja Juvonen: Hallitus vähättelee potilasvahinkojen ja hoitovirheiden suurta määrää

Väitöskirja vahvistaa, että maahanmuuttajalääkäreiden kielitaito on usein puutteellinen – Purra: Kärsijöinä erityisesti ikääntyneet

Tavio huolissaan pankkipalvelujen saatavuudesta: “Verkkopalveluilla ei pidä kokonaan korvata perinteistä asiakaspalvelua”
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.