LEHTIKUVA
Ihmisiä juoksutetaan apteekissa turhaan lääkkeiden perässä – Reijonen: “Byrokraattinen ohjeistus on kääntynyt itseään vastaan”
Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Minna Reijonen jätti ministeri Hanna Sarkkisen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen lääkeasioista. Moni joutuu nykyisin kääntymään apteekin tiskiltä takaisin, kun lääkettä ei voida myydä asiakkaalle Kela-korvattuna ylikireän byrokraattisen ohjeistuksen vuoksi. Sääntöjä on entisestään kiristetty.
– Kela-korvattavia lääkkeitä voi ostaa Kela-korvattuna, kun edelliset lääkkeet ovat melko vähissä, kertoo farmaseutin tutkinnon suorittanut kansanedustaja Minna Reijonen.
Kuukauden annoksen ostettuaan saa seuraavan annoksen Kela-korvattuna vasta sitten kun entisiä lääkkeitä on enintään viikon annos jäljellä kotona. Kolmen kuukauden annoksella joustoaika on kolme viikkoa.
– Monia eri lääkevalmisteita käyttäville saattaa muodostua tilanne, että yhden lääkkeen saa tänään, toisen huomenna ja kolmannen ylihuomenna. Apteekin on noudatettava ohjeistusta. Jos apteekkilainen antaa lääkkeet päivänkin liian aikaisin, siitä seuraa 50 euron virhemaksu Kelalta. Arkijärjen käyttöä näytetään minimoivan jopa sakon uhalla, Reijonen kummastelee.
Byrokratia voi estää toimittamisen
Outoa Reijosen mielestä on sekin, ettei asiakkaalle edullisinta pakkauskokoa voida aina toimittaa. Kelan säännöt ohjaavat toimittamaan enintään kolmen kuukauden annoksen korvattuna kerrallaan. Tiedossa on tilanteita, ettei esimerkiksi alkuperäisen pakkauskoon mukaista 105 päivän annosta ole voitu toimittaa, vaan lääkettä on annettu pienempinä, kalliimpina pakkauksina.
– Suurempi pakkaus säästäisi myös yhteiskunnan kuluja, muistuttaa Reijonen.
– Byrokraattinen ohjeistus on kääntynyt itseään vastaan. Ministeri Hanna Sarkkinen (vas.) jopa myönsi vastauksessaan tekemääni kirjalliseen kysymykseen (KK619/2022), että välilliset kulut asiakkaalle saattavat nousta. On selvää, että myös yhteiskunnalle tulee kuluja, ellei harkintavaraa ole.
Hölmöjä sääntöjä pitää muuttaa
– Tätä pitää järkeistää. Lääkkeitä toimittavat yliopistotason tutkinnon suorittaneet henkilöt, Reijonen kertoo ja korostaa, että apteekissa osattaisiin käyttää näissä asioissa tapauskohtaista harkintaa.
– Jos esimerkiksi henkilö tulee apteekkiin taksilla kymmenien kilometrien päästä, niin pitäisi mielestäni voida toimittaa lähes lopussa olevat lääkkeet samalla kertaa, toteaa Reijonen.
Suomessa on ollut ongelmia lääkkeiden saatavuuden kanssa. Sodan riehuessa Euroopassa on panostettava Suomen omaan lääketuotantoon. Sote-uudistuksen myötä tulee apteekkien ja lääkeneuvonnan rooli entisestään korostumaan. Reijonen pitää tärkeänä asiantuntevaa lääkeneuvontaa, jota annetaan jokaisessa Suomen apteekissa yliopistotasoisen koulutuksen saaneen henkilön toimesta.
– Nämä älyttömät Kela-korvaushankaluudet pitää korjata, vaatii Reijonen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lääkeneuvonta lääketuotanto Kela-korvaus apteekit lääkkeet kirjallinen kysymys Hanna Sarkkinen sote-uudistus Minna Reijonen Byrokratia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Reijonen huolissaan sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmista: “Lähiapteekkisi voi olla lopetusuhan alla”
Jopa 160 apteekin toiminta loppumassa – PS-kansanedustaja Kaisa Juuso: “Lääkehuollon uudistus on pommi”
Sosiaali- ja terveysministeriö toimii ilman strategiaa ja aiheuttaa kaaosta – Juvonen: Huoltovarmuuskeskuksen puututtava peliin
Ranne: Sote-uudistus ei ole korjattavissa
Reijonen huolissaan digitaalisesta kahtiajaosta – kaikilla ei ole edes tietokonetta
Reijonen: Omien reseptilääkkeiden tiedot kannattaa säilyttää myös paperisena
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää