Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus: Työn sisältö määriteltävä uudelleen
Tulevaisuusvaliokunnan perustama työryhmä esittää työn sisällön määrittämistä uudelleen. Ajatus sisältyy Hyvinvointiyhteiskunta 2030-raporttiin, joka julkaistiin eduskunnassa perjantaina.
Raportin lähtökohdaksi on määritelty ennuste, jonka mukaan talouskasvu hiipuu ja sen vuoksi suuria kuluja tuottavien hyvinvointipalvelujen tuottaminen vaikeutuu tai tulee mahdottomaksi.
Palkkaorjuudesta
joustavaan työtapaan
Miten näissä oloissa voidaan toimia niin, että ihmiset eläisivät suhteellisen mukavasti, vaikka palveluiden tuottamisen tapa tai palvelut sinänsä muuttuvat?
– Kehitys vaatii työn sisällön muuttamista nykyisestään. Nykyään kouluttaudumme palkkatyön orjiksi. Erikoistumme niin, ettemme välttämättä voi työllistyä enää, jos firma vie tehtaan ulkomaille. Tulevaisuudessa täytyisi poistaa palkkatyön ja muun työn, kuten yrittämisen raja-aidat niin, että henkilö voi siirtyä sujuvasti työmuodosta toiseen ja hyödyntää yhteiskuntaa eri tavoin eri elämänvaiheissa koululaisesta vanhukseksi saakka, tutkija Leena Ilmola linjaa.
Kolmas sektori ja
yritykset mukaan
Nyt olemme ulkoistaneet hyvinvointipalvelut kunnille ja valtiolle. Ilmolan mukaan ihmisillä on tarve tehdä itse. Hän visioi, että ihmiset voivat ottaa osan vastuusta myös itselleen. Tutkimuksessa ei puhutakaan hyvinvointivaltiosta vaan hyvinvointiyhteiskunnasta. Se tuo mukaan myös yritykset, kolmannen sektorin kuten osuuskunnat ja seurat sekä ihmiset itsensä. Talous pakottaa muutokseen.
– Asiat eivät ratkea valtion budjetin momentteja siirtämällä tai juustohöylällä, vaan koko rakenne pitää muuttaa. Lähes kaiken tekemisen tapa pitää ajatella uudelleen, Ilmola visioi.
– On hyväksyttävä eriarvoisuus. Tämä ei liity tulotasoon vaan siihen, että asioita tehdään eri tavoin. Mikä on hyvä ja mikä huono tapa on eri asia, mutta nykyisestä yhden reseptin mallista täytyy luopua, Ilmonen katsoo.
Ketterä Suomi pärjää
luottamuksen voimalla
Hänen mukaansa pieni Suomi myös pystyy tähän ketterämmin kuin vaikkapa Kiina tai Yhdysvallat.
– Yhteiskunnallinen luottamus on Suomelle suuri kilpailuetu, jonka arvoa myös tuotannontekijänä ei ole nähty riittävästi. Voimme muuttaa toimintatapaamme tilanteen muuttuessa nopeastikin – ja voikka itse. Kiinalta ja USA:lta tämä kyky puuttuu, Ilmola uskoo.
Vastaväitteen esitti oraakkeli, filosofi Jukka Honkamäki, joka kysyi, kuinka hyvin yhteiskunta rakentuu näille skenaarioille. Hänestä ne perustuivat ristiriitaisille oletuksille. Niissä kannustetaan työhön ja yrittämiseen, mutta maata ei tarjota jalkojen alle.
– Voiko yhteiskunta perustua onnenpyörän pyörähdykselle? En ole vakuuttunut: yhteiskuntaan pitää kuulua myös valtio, kaikki ei voi perustua omaan aktiivisuuteen, Honkamäki näkee.
Malliin sisältyy hänestä myös mustia pisteitä, joka suuri musta aukko.
– Sanotaan, että BKT heikkenee. Todellisuudessa se nousee ja laskee. BKT on nyt paljon suurempi kuin 70-80-luvuilla, jolloin hyvinvointiyhteiskunta luotiin ja jolloin valtio ei velkaantunut. Tämä on leikkauslista, Honkamäki sanoo.
Alamäki euron syytä?
Honkamäki löysi myös syyn nykyiselle alamäelle, josta ei pitäisi tehdä sitovia päätelmiä.
– Miksi kilpailukykymme laskee ja metsäteollisuutemme kärsii? Euron takia. USA:n talous vetää hyvin, mutta se ei auta Suomea, koska Ruotsi kerää hyödyn, koska se ei ole eurossa, Honkamäki näkee.
Toinen paha seikka on verokilpailu. Yritykset pomppivat gengurun lailla halvimpaan maahan, jolloin verorasitus jää ihmisille, jotka eivät voi muuttaa perässä. Suurin verorasitus on pienituloisilla, jopa köyhillä ihmisillä, joita kovimmin koettelevat tuotteihin hintaan liitetyt tasaverot.
– Toivonkin, että euroehdokkaat voisivat kääntää kansainvälisen veronkierron kurssin, Honkamäki vetoaa.
Veli-Pekka Leskelä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
SDP kieltää Afrikan tähti -pelit Turun päiväkodeista – ministeri Ville Taviolta tyrmäys: ”Demokratiassa ei tule tehdä päätöksiä yksittäisen mielensäpahoittajan vuoksi”
Muutaman vuoden takainen Afrikan tähti -rasismikohu on lämmitetty uudestaan. Tällä kertaa asialla on turkulainen vasemmistopoliitikko Paco Diop, joka kertoo irtisanoutuneensa työstään Afrikan tähti -peliin sisältyvän rasismin vuoksi. Lisää löylyä kiukaalle heittää Turun apulaispormestari ja SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Piia Elo, jonka mukaan Afrikan tähti -pelit kerätään pois Turun kaupungin päiväkodeista.
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Punavihreä Palestiina-aktivismi paisuu Helsingin valtuustossa – pormestariehdokas Wille Rydman: ”Ulkopolitiikka ei kuulu valtuustosaliin”
Elinkeinoministeri Wille Rydman kehottaa kuntapäättäjiä pidättäytymään ulkopolitikoinnista ja pysymään omalla tontillaan. - Kunnan tulee keskittyä oman toimivaltansa asioihin – siis kuntalaisten hyvinvoinnin, turvallisuuden ja palveluiden varmistamiseen. Se, että kaupunginvaltuutetut askaroivat ulkopoliittisten tai kansainvälisten kysymysten parissa, on kaikki pois kunnan varsinaisten tehtävien hoitamisesta, Rydman sanoo.
Elon Muskin X-kirjoitus nosti esiin taannoiset Isoa-Britanniaa ravisuttaneet lasten raiskausrikokset – viranomaiset eivät aluksi puuttuneet rikoksiin rasismileiman pelossa
Viestipalvelu X:ssä levisi keskustelu Ison-Britannian lähihistoriassa tapahtuneista lapsiin kohdistuneista järkyttävistä seksuaalirikoksista. Satoja lapsia ja teini-ikäisiä tyttöjä joutui laajamittaisen “raiskausringin” hyväksikäytön kohteeksi. Elon Muskin mainitsemista rikoksista vaaditaan nyt kansallista tutkimusta.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Zuckerberg lupaa vähentää sensuuria Facebookissa – Trumpin valinta aloitti sananvapauden aikakauden
Mark Zuckerberg sanoo Trumpin valinnan olleen "kulttuurillinen käännekohta", jonka jälkeen on aika laittaa sananvapaus taas etusijalle. Hänen tekemänsä paljastukset siitä miten Facebook on tarkoituksella pyrkinyt sensuroimaan ja rajoittamaan keskustelua ovat hyvin mielenkiintoisia. Zuckerbergin mukaan viimeiset neljä vuotta ovat olleet someyrityksille erityisen vaikeaa aikaa, koska Yhdysvaltain hallitus on edistänyt sensuuria.
Riikka Purra blogissaan: Suomen kovaäänisin oppositio on perinteinen media, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin
Valtiovarainministeri Riikka Purra kirjoittaa blogissaan tuloeroista, hallituksen vastustuksesta ja kovaäänisen median propagandasta, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin. Sosiaalisen median keskusteluissa on ihmetelty viime päivinä, miksi uuden kyselyn mukaan suomalaisten suurin huolenaihe on kansalaisten eriarvoistuminen ja tuloerojen kasvu. Syytä onkin ihmetellä, sillä tuloerot eivät todella ole Suomessa ongelma.