

LEHTIKUVA
Hyvinvointialueiden valtuustoryhmille ylimääräistä hillotolpparahaa jopa 6 000-10 000 euroa per valtuutettu – suurista puolueista ainoastaan perussuomalaiset vastustaa: “Piilopuoluetukea”
Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki suurimpien puolueiden puheenjohtajat ovat ilomielin ottamassa vastaan puolueilleen uusien aluevaltuustojen kautta johdettavan rahoituksen, joka olisi käytännössä piilotettua puoluetukea. Pääministeri Sanna Marin opastaa veronmaksajia, että demokratia vaatii rahaa. – Ilman muuta meidän pitää tukea niitä päättäjiä, tahoja ja puolueita, jotka paikallisesti tätä työtä tekevät, Marin sanoi tänään Ilta-Sanomien puoluejohtajatentissä.
Tulevia hyvinvointialueita valmistelemassa olleet puolueryhmät ovat viime syksystä saakka neuvotelleet uutta alueiden kautta johdettavaa, ”demokratiarahaksi” puheissa kutsuttua rahallista tukea. Neuvotteluissa on väläytelty jopa 10 000 euron tukea per aluevaltuutettu.
Ilta-Sanomien järjestämässä viiden suurimman puolueen, SDP:n, perussuomalaisten, kokoomuksen, keskustan ja vihreiden, puheenjohtajien aluevaalitentissä tänään ainoastaan perussuomalaiset ilmoittautui vastustamaan uutta puoluerahoitusta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra muistutti, että valtio tukee puolueita avokätisesti jo tällä hetkellä, eikä lisärahalle ole edes akuuttia tarvetta.
– Lähdetään siitä, että nykyinen puoluetuki on varsin riittävä kattamaan myös uuden aluevaltuustotason. Tämä hallitus kautensa aluksi jo nosti puoluetukia.
– Kyse ei ole pikkurahoista, vaan esimerkiksi 6 000 euroa per valtuutettu ja sen lisäksi ryhmälle vuosirahat. Rahoja kuulemma on tarkoitus käyttää esimerkiksi toimitiloihin – ikään kuin kunnan- ja kaupungintaloja ei olisi käytössä – ja asiantuntijoihin – ikään kuin virkamiehiä ei olisi hakemassa asioille pohjaa, Purra ihmetteli.
Kaksi piiriä kieltäytyi jo uudesta rahoituksesta
Purra huomautti, että alueiden valtuustoryhmien kautta johdettava uusi rahoitus olisi käytännössä piilopuoluetukea, joka tulisi tukemaan nimenomaan puolueita.
Perussuomalaiset on syksystä saakka ohjeistanut kaikkia piirejä vastustamaan uusia tukimuotoja ja neuvottelemaan niitä alemmaksi.
– Meidän piirit, kuten monen muunkin puolueen piirit, ovat sangen autonomisia toimijoita. Neuvottelijat ovat itse saaneet päättää, miten he käytännössä toimivat. Nyt tiedämme jo, että kaksi meidän piiriämme, Kanta-Häme ja Päijät-Häme, on kieltäytynyt ottamasta tukea vastaan, Purra sanoi.
Keskusta ja vihreät kiiruhtavat hillotolpille
Muilta puoluejohtajilta kysyttiin, kannattavatko he puolueille kaavailtua uutta ”hillotolppapuoluetukea”, jota perussuomalaiset siis vastustaa.
Keskustan Annika Saarikko ei ole perussuomalaisten linjoilla. Saarikko perusteli kantaansa sillä, että raha ei olisi tulossa suoraan aluevaltuutetuille vaan valtuustoryhmille.
– En kannata Purran ehdotusta, koska minusta se raha kuuluu luontevasti demokratiaan ja vastaava ryhmäraha on myös eduskuntaryhmille. Raha on tulossa valtuustoryhmälle, sille yhteisölle, joka tämän rahan turvin voi esimerkiksi tehdä työtä kansalaisten parissa kertoen, mikä tämä uusi hyvinvointialue on ja miten se toimii, Saarikko perusteli.
Vihreiden Iiris Suomela kytki ovelasti uuden hillotolpparahan siihen, että puolueet kykenevät tekemään huolellisesti valmisteltuja ja pohdittuja päätöksiä aluevaltuustoissa. Suomela esitti, että rahoilla ryhmät voisivat palkata avukseen asiantuntijoita ja sihteerejä.
– On tärkeää, että päättäjät saavat avun ja tuen päätöksentekoon, että tietoa on saatavilla, ja saadaan parannettua suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluja, Suomela sanoi.
Syntyisikö päätöksiä sittenkin ilman kalliita tukia?
Kokoomuksen Petteri Orpo perusteli uutta rahoitusta sillä, että uudet aluevaltuustoryhmät valmistelevat päätöksiä, joiden arvo on 21 miljardia euroa.
– Minusta on oikein, että ryhmillä on jonkunlainen resurssi tämän valmistelun tueksi, eli sen tueksi että kerätään tietoa ja valmistellaan päätöksiä, Orpo sanoi.
Pääministeri Sanna Marin (sd) totesi, että ”demokratia vaatii rahaa”.
– Näillä alueilla päätetään ihmisten tärkeimmistä peruspalveluista, rahallisesti ja resurssien näkökulmasta. Ilman muuta meidän pitää tukea niitä päättäjiä, tahoja ja puolueita, jotka paikallisesti tätä työtä tekevät.
Purra totesi lopuksi, että pomojen palkoista tai aluevaltuustorahoista ei olisi syytä puhua vielä tässä vaiheessa, koska edes alueiden organisaatiomalleja ei toistaiseksi ole käynnistetty.
– Ehkä meidän pitäisi ensin katsoa, miten alueilla hommat alkavat sujua ja minkä verran tarvitaan kokopäiväisiä poliittisia toimijoita ja korkeita virkamiehiä. Todennäköisesti alueilla ei tule olemaan esimerkiksi valtuustojen kokouksia ei tule olemaan niin paljon kuin monissa kunnissa. Toki alku tulee olemaan kova, kun kaikki käynnistetään ja toiminta suunnitellaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- suhmurointi demokratiaraha piilopuoluetuki aluevaltuustot valtuustot hillotolppa Iiris Suomela rahastus puheenjohtajatentti veronmaksajat Annika Saarikko Riikka Purra Sanna Marin Petteri Orpo Kunnat perussuomalaiset talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Puolueiden saama tuki paisuu sote-uudistuksessa – Purra: Raha tulee valumaan vaali- ja kampanjatoimintaan

Purra: Vaaleja ei kaivata lisää vaan vähemmän – yhdistämällä paikallis-, alue- ja eduskuntavaalit tuettaisiin demokratiaa

Leena Meri: Sote-hallintoon hupenevat miljardit olisi pitänyt kohdistaa perusterveydenhuollon resursseihin – ”Veronmaksajien rahaa kuluu paljon, mutta palvelut eivät parane”

Hallitus husaa miljardeja maailmalle ja rakentelee puoluetovereille hillotolppia – Purra: ”Eduskunnassa enää alle 40 ihmistä, joiden ykkösasia on Suomi”

Purra kritisoi aluevaltuustoryhmien uutta puoluetukea: ”Vähäiset resurssit pitäisi kohdistaa oikein” – Saarikko kimpaantui puolustelemaan hillotolpparahaa

Purra: Sote-sektorille ei ole laittaa enempää resursseja, jos niitä ei oteta ensin jostain muualta pois – ”Suomessa on rahaa, se vain menee tällä hetkellä vääriin kohteisiin”

Purra: Äänestysaktiivisuuden alhaiseksi jääminen ei haittaisi useimpia puolueita – ”Kansalaisten aktiivisesta passivoittamisesta on valitettavasti hyötyä monille”

Suomalainen hyötyy koko ajan yhä vähemmän maksamistaan veroista

Demareiden vaalimainoksia oli jaossa äänestyspaikalla – vaalilaki kieltää selkeästi
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää