Myös rahoituksen osalta tilanne näyttää olevan paranemassa. Tilanne alkoi kohentua viime vuoden loppupuolella.
– Tilinpäätösarvio näytti 200 miljoonaa euroa parempaa tulosta kuin kuuden edellisen kuukauden arviot. Tänä vuonna on myös ensimmäisen kerran mukana jälkikäteistarkastus, joka antaa aiempaa realistisemman kuvan rahoituksen tilanteesta, sanoi ministeri Kaisa Juuso Profession tapahtumassa.
Palvelujen kehittämisessä vielä tekemistä
Toinen ministerin puheessaan esiin nostama teema oli palveluintegraatio ja julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö. Siinä on vielä paljon tekemistä.
– Monilla hyvinvointialueilla työ on keskittynyt talouden tasapainottamiseen ja turvalliseen siirtymään, eikä palvelujen sisällöllinen kehittäminen ole edennyt täysipainoisesti, Juuso kertoi.
Hän muistutti, että hyvin toimiva integraatio poistaa siiloja, jolloin asiakkaat saavat ajanmukaista, tarpeellista ja vaikuttavaa hoitoa.
Priorisointia on pakko tehdä
Ministeri otti kantaa myös palvelujen priorisointiin, jota on hänen mukaansa pakko tehdä.
– Priorisoinnin on oltava läpinäkyvää ja oikeudenmukaista. Kansalaisten luottamus sote-järjestelmään säilyy vain, jos päätökset tehdään avoimilla ja ennen kaikkea yhdenvertaisilla kriteereillä.
Juuso muistutti, että priorisointia ei voi tehdä ilman tietoa hoidon vaikuttavuudesta.
– Suomi tarvitsee entistä vahvemman terveydenhuollon menetelmien arviointijärjestelmän, joka auttaa ohjaamaan resursseja oikeisiin kohteisiin.
Lasten määrä vähenee koko ajan
Viime aikoina on kiinnitetty erityistä huomiota lasten, nuorten ja perheiden lisääntyvään pahoinvointiin. Juusolta kysyttiin tapahtumassa, mitä Suomen tulevaisuuden kannalta tarkoittaa, että sote-palvelujen tarpeessa on kasvupainetta juuri tässä väestöryhmässä.
– Lasten määrähän vähenee koko ajan, ministeri vastasi.
Hän kuitenkin myös korosti, että lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin pitää pureutua vahvasti.
– Tuomme 1.5. voimaan terapiatakuun, jotta saisimme apua tarvitsevat kiinni aikaisemmin ja voisimme tarjota palveluita matalalla kynnyksellä.