Journalistiliitto on puolustanut tiukasti Helsingin Sanomia ja toimittajien pyhänä pitämää lähdesuojaa tiedustelujuttujupakassa. Osa toimittajista kokee, että journalistien oma ammattiliitto on ennemminkin kykenemätön itsekritiikkiin kuin vankkumaton sananvapauden puolustaja.
Nykypäivän ja Verkkouutisten toimittaja Satu Schauman ilmoitti omassa lehdessään eronneensa Journalistiliitosta. Liiton puheenjohtaja Hanne Ahon näkemykset Helsingin Sanomien tiedustelujutusta olivat Schaumanille viimeinen pisara.
– Kun erittäin salaiseksi luokiteltua sotilastiedustelumateriaalia julkaisseet toimittajat joutuivat tekemisistään tikunnokkaan, näin saman kaavan toistuvan – jälleen kerran. Liitto puolusti omiaan. Oli huolissaan sananvapaudesta. Oli huolissaan lähdesuojasta. Piti rikostutkinnan ulottamista HS:n toimittajiin ”arveluttavana sananvapauden ja yhteiskunnan avoimuuden näkökulmasta”, Schauman toteaa poikkeuksellisen kriittisessä kirjoituksessa omasta ammattikunnastaan.
Schaumanin mielestä asetelma tuntui nurinkuriselta.
– Ikään kuin kansalliseen turvallisuuteen liittyvää vakavaa tietovuotorikosta tutkiva poliisi olisikin se konna ja tietokoneensa kovalevyä hakannut toimittaja sankari, joka suojeli lähdettään – siis ketä?
Toisin kuin Journalistiliiton puheenjohtaja Aho väittää, Helsingin Sanomien tiedustelujutun yhteydessä julkaistu korkeimman suojaustason materiaali ei ollut yhteiskunnallisesti merkittävää.
– Se ei paljastanut mitään laittomuuksia eikä yhteiskunnallista epäkohtaa, mikä olisi oikeuttanut julkistamisen. Päinvastoin siitä saattoi ja saattaa koitua vahinkoa kansalliselle turvallisuudelle, minkä yksityiskohtia toimittajien voi olla vaikea arvioida, Schauman kirjoittaa.
Schaumanin on vuosien saatossa havainnut, että Journalistiliiton ja sen ammattilehti Journalistin ylevillä julistuksilla ei ole juuri tekemistä todellisuuden kanssa. Ne ovat asettuneet julkisuuteen nousseissa kiistoissa Schaumanin mielestä varsin kritiikittömästi toimittajien puolelle.
”Journalisti vaalii laadukasta journalismia, sananvapautta ja alan parhaita perinteitä. Journalisti tarkastelee kriittisesti media-alaa ja sen ilmiöitä”, lupaa Journalisti avausaukeamallaan.
– Oli sitten kyseessä Sipilä-uutisointi tai sen väitetty vaikutus Suomen ”putoamiseen” kolmoseksi lehdistönvapausindeksissä, mikä on indeksin pisteitä lähemmin tarkastellen vähintäänkin kyseenalaista, Schauman kirjoittaa.
Schaumanin mukaan syyttävä sormi osoittaa yleensä aina muualle kuin toimittajiin.
– Toimittajat vahtivat tarkkaan poliitikkojen ja muiden vallankäyttäjien työreissuja ja näiden vastaanottamia etuja eri tahoilta. Vähemmän on harjoitettu itsekriittisyyttä toimittajien ”voitelusta”: ilmaisista lounaista, matkoista ja monista muista.