Artikkeli kuva

KATSOMO

Hybridivaikuttajat, islamistivärvääjät ja multietniset rikollisliigat uhkina

19.07.2018 |22:15

Virkamiehet ja poliitikot huhkivat ritirinnan yhteiskunnallisten uhkien eliminoimiseksi. Eduskunnan hallintovaliokunta järjesti keskiviikkona SuomiAreenalla keskustelun, jossa puitiin muun muassa hybridiuhkia, terrorismia sekä järjestäytynyttä rikollisuutta.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) määritteli ulkomailta tulevan hybridivaikuttamisen tavoitteeksi sen, että kansalaiset menettävät luottamuksensa yhteiskuntaan ja sen oikeudenmukaisuuteen. Sanalla sanoen hybridivaikuttaja pyrkii saamaan aikaan sekasortoa. Eerolan mukaan tätä tosin tapahtuu myös yritysmaailmassa.

Sosialidemokraattien Mika Kari kuvasi hybridivaikuttamisen kentän laajaksi ja ennakoimattomaksi, keskeisin tekijä on yllätys.

– Aina tullaan sellaisesta kulmasta, johon vastustaja ei ole valmistautunut, hän kuvaili.

Vaikuttamisen uhka leijuu myös eduskunta- ja ehkä vielä enemmän eurovaalien yllä.

– Ranskan ja Saksan vaalit sujuivat ilman erityistä vaikuttamista ja näistä mekin otamme oppia. Tärkeätä on tietysti se, että Suomen kansalaiset ovat valistuneita, uskovat viranomaisiin ja luottavat mediaan. Luottamus on tämänkin asian pohjalla, totesi suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari. Keskustan Timo V. Korhonen näki asian niin, että vaaleihin vaikuttamiseen on aina jokin syy. Suomen vaaleihin halutaan vaikuttaa vaikkapa Natoon tai Euroopan unioniin liittyvien seikkojen takia.

Tiedustelulaki oli vielä kevään korvalla eduskunnassa mitä kiireisin asia, mutta sitten se jäi sote-jyrän alle. Kaikki keskustelun osanottajat pitivät lakia enemmän tai vähemmän tarpeellisena. Keskeisin kysymys on tiedustelua suorittavien henkilöiden ja laitosten valvonta. Lakikokonaisuus on 900 sivua pitkä ja sitä puidaan kolmessa valiokunnassa.

-Poliitikkojen on tärkeätä miettiä, ovatko virkamiesten työkalut kunnossa ensi vuonna vai vasta 2020-luvulla, summasi tiedustelulain aikataulun kokoomuksen Mari-Leena Talvitie.

-En yhtään kiistä tiedustelulain tarpeellisuutta mutta kansalaisille ei saa tulla sellaista tunnetta, että heitä kytätään tai valvotaan, lisäsi Eerola.

Multietniset liigat tulossa Suomeen

Terrorismi on Suomessa yhtä suuri uhka kuin Ruotsissa. Eerolan mukaan suurin akuutti uhka ovat tänne palaavat vierastaistelijat, pitemmällä tähtäimellä asiassa on muutakin.

– Kyseessä on monituhatpäinen joukko, joka on tullut tänne kenties samoilta alueilta kuin vierastaistelijat ja ovat tämän saman ideologian lähtöporteilla. He ovat islamismiin tutustuneet mutta eivät vielä ole radikalisoituneet. He eivät ole päässeet suomalaiseen yhteiskuntaan sisälle, eivätkä ole löytäneet minkäänlaista paikkaa täällä. Nämä ihmiset ovat erinomainen kohde islamistivärväreille, arvioi Eerola. Värvääjinä voivat toimia myös ulkomaalaistaustaiset, niin sanotut multietniset rikollisliigat.

Poliisien määrän lisääminen olisi oiva keino kansalaisten turvallisuuden lisäämiseksi. Tosin sosiaali- ja kouluviranomaisten ennaltaehkäisevällä työllä on arvaamattoman suuri merkitys olemiselle ja elämiselle Suomessa.

– Suomi on yksi turvallisimmista maista maailmassa myös tulevaisuudessa, varsinkin jos turvallisuuden taso muualla laskee, ennusti hallintovaliokunnan puheenjohtaja tilaisuuden lopuksi.

Tilaisuuden voi katsella täältä >

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

9.
Suomen uutiset logo

Ruotsin hallitus haluaa maassa laittomasti piileskelevät sadat tuhannet ulos maasta – vihervasemmisto ja liittoaktivistit vastustavat

11.11.2024 |09:21

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää