

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Huumekaupan jättivoitot pestiin rahanvaihtajien pöydällä Tukholmassa
Tukholmassa 12 henkilöä on saanut syytteet törkeästä rahanpesusta ja törkeistä huumerikoksista sekä törkeästä salakuljetuksesta. Rahanvaihtajat ovat syytteen mukaan pesseet rikollisjengien piikkiin valuuttaa 220 miljoonan kruunun edestä. Rikoksissa hyödynnettiin Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa käytettävää hawala-rahansiirtojärjestelmää.
Trendikkäässä Södermalmin kaupunginosassa Tukholmassa sijaitsi World Exchange AB:n rahanvaihtoliike, jossa kaikki näytti ulospäin olevan kunnossa. Myös Ruotsin rahoitustarkastuksen (Finansinspektionen) mielestä. Yhtiön neljännesmiljardin liikevaihto tuli rahanvaihtamisesta ja maksujen välittämisestä. Kunnes vuosi sitten kulissit romahtivat.
Rahanvaihtajien konttorista löytyi läjäpäin tunnettujen rikollisten nimillä kätkettyjä setelitukkuja taitavasti liiketilaan kätkettyinä. Kun poliisi avasi tuhdit muovikassit, niistä löytyi 15 miljoonaa kruunua eri maiden valuuttoina. Yritys ei pystynyt luotettavasti selvittämään rahojen alkuperää.
Todisteet Encrochatista
Pääsyytetty on 50-vuotias mies, joka on syyttäjän mukaan rahoittanut verkostonsa avulla merkittävässä määrin huumekauppaa sekä Tukholmassa, että muissa suurissa Ruotsin kaupungeissa. Kun rahat on pesty taas laillisiksi, ne on ollut mahdollista sijoittaa uudelleen huumekauppaan.
– Encrochat-data ja muu todistusaineisto osoittaa, että mies on toiminut välittäjänä huumekaupan eri portaiden välillä. Rahoitettavat erät ovat olleet kerrallaan 400 000–3 000 000 kruunua, toteaa poliisin erikoisryhmän tarkastaja Magnus Sohlén.
Pestyn valuutan kokonaisarvo on syyttäjän mukaan 220 miljoonaa kruunua ja noin puolet siitä on valkaistu Lähi-Idässä, Pohjois- ja Koillis-Afrikassa sekä Etelä-Aasiassa yleisesti käytettävän hawala-rahansiirtojärjestelmän avulla. Oikeudenkäynnin on määrä alkaa 22. kesäkuuta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Magnus Sohlén World Exchange AB järjestytynyt rkollisuus hawala rahanvaihto salakuljetus Etelä-Aasia Pohjois-Afrikka järjestäytynyt rikollisuus Lähi-itä huumeet huumekauppa Jengirikollisuus Rahanpesu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ulkomaalaistaustaiset aikuiset miehet veivät 12- ja 15-vuotiaat tytöt yöksi asuntoon: Lääppimistä, suukottelua ja huumeita – käräjäoikeus hylkäsi raskaat syytteet

Immonen: Suomi luisumassa Ruotsin tielle – ”Epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka ja massamaahanmuutto johtavat maan lopulta totaaliseen kaaokseen”

PS-kansanedustajat kysyvät STEA-avustuksista: ”Onko huumeidenkäytön opastaminen avustusperusteiden mukaista toimintaa?”

Sisäministeri Ohisalon mukaan kovien huumeiden käyttö ja hallussapito pitäisi sallia – ”Vihreät tekemässä Suomesta huumeidenkäyttäjien paratiisia”

Lääkäriryhmän epäillään tohtoroineen 100 000 väärennettyä koronatestiä Ruotsissa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää