Taloustoimittaja Jan Hurri kritisoi voimakkain sanoin Antti Rinteen (sd.) hallituksen talouspoliittisia toimia.
Jan Hurrin mielestä tuottavan valtion omaisuuden myynti valtion käyttömenojen kattamiseksi on “tohelointia” ja “talouspoliittista sabotaasia”, kun samaan aikaan Suomi saisi velkarahoitusta ilmaiseksi tai peräti tuottavasti.
Hurri kommentoi hallituksen ajatuksia Ilta-Sanomien Taloussanomissa. Hänen mielestään hallitus valmistelee varta vasten omaa maalia.
Talouspoliittinen sabotaasi
Hurri muistuttaa, ettei valtion omaisuuden myynti ole aina huono ajatus. Jos saadut varat investoidaan johonkin vielä tuottavampaan kohteeseen, on myynti aina perusteltua. Tämä ehto ei kuitenkaan täyty, kun valtio aikoo rahoittaa myyntituloilla omia käyttömenoja.
Toiseksi Hurri muistuttaa siitä, että eri rahoitusvaihtoehtojen puntarointi on jäänyt sille tielleen. Tuottavan omaisuuden myyminen on hölmöä puuhaa samaan aikaan, kun valtio voisi saada lainarahaa nollakorolla, ja kenties vieläpä sen alle. Negatiivinen lainakorko tarkoittaisi sitä, että sijoittajat maksavat Suomen tasavallalle yksinkertaisesti siitä ilosta, että saavat luotottaa Suomea.
Valtio ei ole tarkkaan määritellyt sitä, mitä omaisuuseriä valtio aikoo myydä. Hurri arvelee, että jos myyntierät on aiottu pitää pieninä niin tuolloin myyntiin on laitettava parhaita omistuksia.
Osakesalkut kevenevät
Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin ja Valtion eläkerahaston osakesalkut mitä ilmeisimmin kevenevät. Nämä osakesalkut ovat kymmenen viime vuoden aikana tuottaneet keskimäärin 10 prosenttia. Se merkitsee 100 miljoonan euron vuosituottojen jäämistä pois miljardin euron osakemyynnissä.
Negatiivinen lainakorko suurentaa tuottopotentian katoa. Jos valtio saisi huutokaupattua muutamaksi vuodeksi velkaa -0,5 prosentin korolla, tulisi miljardin euron lainasta nurinkurisesti 5 miljoonan euron laskennalliset “korkotulot” valtiolle.
On huomioitava, että omaisuuden myynti voi osoittautua kannattavaksi myös silloin, jos arvelee osakekurssien syöksyvän pohjamutiin.