Hillary Clinton väittelytilaisuudessa. Westbury, New York. / Justin Sullivan
Hullunkurista uutisointia: Demokraattien kannattajat äänestivät Yhdysvaltain vaaliväittelyvoittajasta, demokraattien Hillary Clinton voitti
YHDYSVALLAT | Trump ja Hillary tappelivat, kumpi voitti? Vaikea kysymys, sillä vastaus riippuu suuresti siitä, keneltä asiaa kysytään.
CNN:n pikakyselyä siteeranneet suomalaiset uutistoimistot kertoivat aamupäivällä Hillary Clintonin olleen väittelyn ylivoimainen voittaja. Prosentein 62-27 voittaneen Clintonin menestyksestä uutisoivat ainakin Yle, Iltalehti, Karjalainen, Aamulehti, Suomenmaa, IS, Kaleva ja Demokraatti.
Asiassa on pieni ongelma. CNN:n pikakyselyn 521 vastaajaa olivat voittopuoleisesti demokraatteja. Gallupiin vastanneista 41 prosenttia oli etukäteen ilmoittanut kannattavansa demokraatteja. 33 prosenttia vastaajista oli sitoutumattomia. Republikaaneja kannatti vain 21 % eli noin joka viides.
Jos demokraattienemmistöinen gallupvastaajien ryhmä laitetaan äänestämään vaaliväittelyn voittajasta, ei liene kovin suuri yllätys, että demokraattipuolueen Hillary Clinton nousee ”voittajaksi”.
Ylen puolustukseksi sanottakoon, että se nosti toiseen juttuunsa pikagallupin vastaajien vinon puoluekantajakauman. Ensimmäisestä jutusta tämä ei käynyt ilmi.
Analyysintynkää
Väittelyiden voittajaa on aprikoitu tänään tiistaina kautta maailman. Monet analyytikot ovat pitäneet Clintonin suoritusta parempana. Donald Trumpin ehdokkuutta julkisesti vastustava Washington Post arvioi ”Trumpin aloittaneen alistuneesti, sitten hänen cooliutensa hupeni”.
Trumpin tappiota julkisesti toivova New York Times puolestaan totesi Clintonin olleen liekeissä. Trump sai hieman heikommat arviot.
Myös Suomessa on analysoitu ehdokkaiden esiintymisiä. Yhdysvaltain vaaleista paljon kirjoittava Ilta-Sanomien Jari Alenius arvioi Hillary Clintonin voittaneen sata-nolla. Epäselvää on, olisiko minkäänlainen väittely voinut muuttaa näitä pistelukuja.
Muut gallupit
Jos kohta ammattianalyytikoiden arviot olivatkin hieman tahmeita, kansan parissa tehdyt kyselyt suosivat Trumpia.
Time-lehden ”kumpi voitti”-kysymykseen vastasi neljäsataatuhatta vastaajaa. 58 prosenttia piti Trumpia parempana, Clinton sai 42 prosenttia äänistä.
CBS Newsin noin 41 000 vastaajalle suunnatun kyselyn mukaan Trump oli parempi 57 prosentin mielestä, Clinton 43 prosentin.
Republikaaneja perinteisesti kannattavan Fox Newsin lukemat olivat 61 prosenttia Trumpille, 33 Clintonille.
Star Tribune puolestaan mittasi Clintonille 64 prosenttia Trumpin 30 prosenttia vastaan.
Ota nyt sitten näistä selvä. Daily Mail -lehden sivuilla on runsaasti lisää kyselytuloksia.
Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Suomalaismedian inhokit: Trump ja Reagan
Trump – amerikkalaisuuden karikatyyri
Kompastuuko Hillary Clinton kannattajakuntaansa tai vastustajan kannattajien halveksuntaan?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää