

LEHTIKUVA
Huippututkija: Euroalue on täysi katastrofi
Taloustutkimuslaitos Capital Economicsin perustaja ja johtaja Roger Bootle pitää Eurooppaa katastrofina, joka etenee täysin väärään suuntaan. Bootlen mielestä Ison-Britannian tulisi erota EU:sta ja Kreikan eurosta.
Bootle kertoo talousaikakausilehti Moneyweekin haastattelussa, että Euroopan “yhä syvempi” yhdentyminen on vain haitallista, sääntelyä on liikaa ja ilman yhteisvaluutta euroa EU olisi paljon terveempi. Hän toteaakin euron olevan EU:n suurin ongelma.
Brittien tulisi erota EU:sta
Bootlen mukaan Euroopan sääntely ja yhdentyminen on mennyt liiallisuuksiin. Hän myöntää, että vuosikymmeniä sitten EU oli hyvä hanke, mutta että sen merkitys on kaventunut markkina-alueena. Muu maailma on kehittynyt talouspuolella aikain saatossa.
Bootle kertoo Ison-Britannian hyötyvän EU-erosta pitkällä aikavälillä. Ylisääntely koskettaa nykyisin kaikkia brittiläisiä yrityksiä samalla tavoin kuin muitakin EU-maita. Euroopan ulkopuolisten kauppakumppanien kanssa ei tarvittaisi näin mittavaa säädöskokoelmaa EU:n ulkopuolella. Jos Iso-Britannia olisi EU:n ulkopuolella, sääntelyviidakko koskisi siten vain niitä yrityksiä, jotka kävisivät EU-maiden kanssa kauppaa.
Bootle myöntää, että lyhyellä tähtäimellä EU-ero olisi sekava, mutta pitkän tähtäimen hyödyt korvaisivat monin verroin alun epävarmuuden.
Euroalueessa liian erilaisia maita
Bootle tiivistää euroalueen perusongelman siihen, että euroalueella on liiaksi erilaisia maita. Etelä-Euroopan maat ovat vuosia hoitaneet kilpailukyvyn heikentymistä valuuttakurssien devalvoitumisella – eli maiden valuutat heikkenivät. Euromaina nämä eivät tähän pysty. Devalvoitumisen puuttuessa tilalle ovat tulleet ikävät asiat: bruttokansantuote romahtaa ja työttömyys karkaa käsistä.
Vastaavasti pohjoisempana samaan yhteisvaluuttaan kuuluu Saksa ja Hollanti, joissa on säästetty ja joiden talous on ollut ylijäämäinen. Ennen euroa tämä näkyi Saksan markan vahvistumisena, mikä tasapainotti tilannetta Euroopan sisällä. Saksan markan vahvistuminen piilottikin sen ongelman, että saksalaiset säästävät liikaa.
Näiden eri tavoin toimivien maiden rahapolitiikka lyötiin lukkoon yhteisen valuutan alle. Valuuttakurssit toimivat ennen euroa kuin sarana, mikä mahdollisti Euroopan sisäisen kaupan.
Kreikalle parasta lähteä eurosta
Bootle ei ole erityisen huolissaan siitä, jos Kreikka lähtee eurosta. Hän kertoo, että hän nimenomaan neuvoisi Kreikkaa luopumaan yhteisvaluutasta.
Hänen mielestään pelot Kreikan euroerosta ymmärretään väärin. Bootle ei usko, että Kreikan lähtö horjuttaisi markkinoita, kuten Euroopan päättäjät ovat aiemmin pelänneet.
Pelko johtuu siitä, että vuoden päästä Kreikan talous voisikin paremmin kilpailukykyisemmällä kansallisella valuutalla. Tällöin muiden Etelä-Euroopan kansalaiset kyseenalaistaisivat ainoaksi vaihtoehdoksi tarjotun leikkaus- ja säästöpolitiikan.
– Te kerroitte meille, että meidän tulee syödä Saksan liittokansleri Angela Merkelin lääkkeet tai meistä tulee Kreikan kaltainen. Itse asiassa me haluammekin olla nyt kuten Kreikka. Katsokaa miten talous kasvaa siellä kohisten, Bootle asettelee sanoja eteläeurooppalaisten kansalaisten huulille.
Hän täsmentää, että Italiankin teollisuus lähtisi ripeään kasvuun kilpailukyvyn parantuessa. Euroaikana Italian talous on vain polkenut paikallaan.
Espanjan ja Irlannin talouksiin tuli euron myötä piristysruiske, mutta se osoittautuikin massiiviseksi talouskuplaksi. Molempien maiden pankkeja on tuettu miljardikaupalla.
Tukholman syndrooma
Bootle arvelee, ettei Kreikka tai muutkaan vaikeuksissa olevat maat tohdi lähteä eurosta “Tukholman syndrooman” vuoksi. Syndroomalla tarkoitetaan panttivangeiksi otettujen kiintyvän kaappaajiinsa niin, etteivät haluakaan enää vapauteen tilaisuuden tullen.
Bootle perustaa näkemyksensä Ison-Britannian historiaan viime vuosisadalta. Iso-Britannia luopui kultakannasta vuonna 1931 ankaran laman keskellä. Kiinteästä valuuttakurssista eroa ei kuitenkaan ymmärretty oikein. Kultakannassa yritettiin pysyä väen vängällä. Vasta taloudellisten reaaliteettien potkittua maan pois kultakannasta, ymmärrettiin, että se olikin pelastus.
Sama ilmiö toistui 1990-luvun kriisissä. Vuoden 1992 syyskuussa – noin viikko Suomen jälkeen – Iso-Britannia joutui luopumaan silloisesta valuuttaputkesta yhtä lailla pakon sanelemana kuten Suomikin. Tuolloin brittien keskellä vallitsi epätoivo siitä, että kaikki on poissa raiteiltaan.
Bootle huomauttaa, että juuri valuuttaputkesta poistuminen käänsi Ison-Britannian talouden pois lamasta. Samanlainen kasvupyrähdys toteutui myös Suomessa pian valuutan kellutuspäätöksen jälkeen.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


IMF:n Lagarde pitää Kreikan euroeroa mahdollisena
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

Tynkkynen: “On vain ajan kysymys, milloin Li Anderssonin EU-varojen käyttö menee tutkintaan”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) oudoksuu oikeuden langettamaa kieltoa, joka estää Marine Le Penin osallistumisen Ranskan presidentinvaaleihin 2027. Le Pen menetti vaalikelpoisuutensa EU-varoihin liittyvien epäselvyyksien takia. EU-avustajien palkkaamiseen tarkoitettuja varoja oli tuomioistuimen mukaan käytetty Le Penin puolueen toimintaan, mikä on kiellettyä. Samalla Tynkkynen huomauttaa, että europarlamentaarikko Li Andersson järjesti alkuvuonna Suomessa festivaalin, jonka rahoitukseen hän käytti mepin viestintäavustustaan.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Purra avasi Saabin puolustustarviketehtaan Tampereella: Suomen puolustusteollisuudella on suuri kasvupotentiaali
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sai kunnian avata puolustusteollisuusyhtiö Saab Finlandin uuden tuotantolaitoksen Tampereella.

Saksan armeijaa halutaan varustaa sodan varalta – 1 000 miljardilla saa aseita ja ammuksia, mutta mistä sotilaita?
Saksan armeijan komentajan mukaan Saksaan ja Eurooppaan kohdistuu todellinen sotilaallinen uhka. Venäjä olisi hyökkäyskykyinen saksalaisarvioiden mukaan vuonna 2029. Saksa aikoo panostaa puolustukseensa jopa yli 1 000 miljardia euroa ja laskee kuluja myös siltä varalta, jos USA jättää puolustusliiton.

Antikainen: Elokapina tulee lakkauttaa
Keskiviikkona eduskunnassa käsiteltiin kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan ympäristöjärjestö Elokapinan lakkauttamista sekä sitä rahoittavan Elonvaalijat ry:n toiminnan kieltämistä. Kansalaisaloitteessa esitetään myös, että tuomioistuin määrittelisi Elokapinan rikollisryhmäksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen antoi aloitteelle vahvan tukensa ja korosti puheenvuoroissaan Elokapinan aiheuttamaa haittaa suomalaiselle yhteiskunnalle.

Purra Ylen puheenjohtajatentissä: Tärkeintä on turvallinen Suomi – ”Maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ratkaistaan kiristämällä maahanmuuttopolitiikkaa”
Ylen alue- ja kuntavaalien kolmannessa puheenjohtajatentissä kohtasivat torstai-iltana perussuomalaisten Riikka Purra, vihreiden Sofia Virta ja Liike Nytin Harry Harkimo.

Vigelius kyselytunnilla: ’’Yli 80 % hoitajista kuormittuu työkaverin kielitaidon puutteesta’’
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius nosti tänään eduskunnan kyselytunnilla esiin vakavan huolen hoitoalan kielitaidon puutteista.

Ruotsidemokraatit Narinkkatorilla: ”Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa!”
Ruotsidemokraattien ja Tanskan kansanpuolueen kansanedustajia vieraili Narinkkatorin vaalikontilla Pohjoismaiden neuvoston kokousten yhteydessä. - Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa. Pitäkää rajanne kiinni. Huolehtikaa, että asetatte oman maanne kansalaiset etusijalle! ruotsidemokraattien kansanedustaja Victoria Tiblom vetosi äänestäjiin Narinkkatorilla.

Puola otti käyttöön Suomen mallin mukaisen rajaturvallisuuslain
Puolan presidentti on vahvistanut Suomen mallin mukaisen rajaturvallisuuslain, joka hyväksyttiin parlamentissa selvällä enemmistöllä. Vain vasemmisto äänesti lakia vastaan. Puolan itärajalla on ollut väkivaltaisuuksia jo vuosien ajan johtuen Venäjän masinoimasta hybridioperaatiosta.