LEHTIKUVA
Huippukallis sähkö ja polttoaine köyhdyttävät kansaa – keskustan johdolta ylimielistä puhetta: ”Sopeutukaa uuteen”
Valtiovarainministeri Annika Saarikko ja eduskunnan puhemies Matti Vanhanen esittivät tänään tylyjä lausuntoja koskien kallistuvia elämisen ja energian kustannuksia, jotka leikkaavat yhä isomman loven tavan veronmaksajan ostovoimaan. Saarikon mukaan jokaisen pitää nyt vain varautua siihen, että lompakkoa lyödään. Vanhasen mukaan paheneva energiaköyhyys muka ”parantaa kotimaista työllisyyttä”.
Jatkossa yhä suurempi osa veronmaksajien käytettävissä olevista nettotuloista menee energialaskuihin.
Autoilu on jo nyt käsittämättömän kallista. Hintatietoja keräävän polttoaine.net-sivun mukaan korkein hinta on tällä viikolla ollut Pudasjärvellä, jossa 95E-bensiinin litrahinta oli 2,54 euroa. Helsingissäkin polttoaine maksaa jo lähes 2,5 euroa.
Miten Suomen hallitus vastaa kansalaisten ahdinkoon, jossa inflaatiokehitys ja yhä korkeammalle kohoavat arjen peruskustannukset leikkaavat jokapäiväistä ostovoimaa? Jos kysytään hallituspuolue keskustan johdolta, niin vastaus kuuluu: ei yhtään mitenkään.
Uudessa maailmassa pitää kestää kurjuutta
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko toteaa tänään Ilta-Sanomien haastattelussa, että jokaisen kansalaisen on vain varauduttava siihen, että ”lompsassa on lyöntiä”.
– En voi luvata, että asumiskustannukset, korkokehitys, ruuan ja energian hinta ovat menossa parempaan suuntaan. Minulla ei ole näköpiirissä luvata sen loppua nyt, Saarikko päästelee.
Saarikko jättää mainitsematta, että hallituksen olisi tietenkin mahdollista vaikuttaa tilanteeseen verotusta keventämällä. Koska hallituksen maailman kunnianhimoisimmat ilmastotavoitteet kuitenkin edellyttävät mahdollisimman korkeaa energian verotusta ja ostovoiman leikkaamista, veronalennukset eivät tule kyseeseen.
Mitä siis kansalaisen tulisi tehdä, kun rahat eivät enää tahdo riittää polttoainekuluihin, jotta pääsisi autolla töihin, saati energiaan ja esimerkiksi kodin lämmityskuluihin? Saarikon vastaus on se, että nyt ei auta muu kuin mukautua ja tottua kurjuuteen.
– Se tarkoittaa sopeutumista. Suomi sopeutuu ja jokaisen kansalaisen on sopeuduttava uuteen, Saarikko julistaa.
Vanhanen: Korkeisiin hintoihin on jo saatu tottua
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen vahvisti keskustan ylimielisen linjan tänään Ylen Ykkösaamussa. Vanhaselta kysyttiin, miten tavan kansalaisen olisi syytä varautua ensi talveen ja jatkuvasti kohoaviin energian hintoihin.
Vanhanen väisti kysymyksen ja tyytyi vihjaamaan, että johan korkeat hinnat ovat tulleet kaikille tutuiksi, joten sama kurjuus jatkukoon.
– Useimmat kansalaiset ovat jo tänä talvena kokeneet tämän ja varmasti osaavat ennakoida sitä, että kuluttajahinnat nousevat, Vanhanen sanoi.
Vanhanen näkee energiaköyhyyden peräti myönteisenä kehityssuuntana, sillä se on hinta, joka vihreästä siirtymästä pitää nyt maksaa.
– Hyvä puoli tässä on se, että tämä kiihdyttää siirtymää uusiutuvaan energiaan, se parantaa kotimaista työllisyyttä, maksamme ikään kuin itse itsellemme.
Vanhanen viittaa kintaalla sille tosiasialle, että suurimmalla osalla kansalaisista ei ole varaa esimerkiksi yli 50 000 euroa maksaviin sähköautoihin. Monella ei olisi varaa ylläpitää tämänkään hetkistä autoa tai mahdollisuutta vaihtaa sitä uudempaan. Monissa perheissä joudutaan ajamaan jopa 15 vuotta vanhoilla autoilla, koska varaa uudempaan ei ole.
Keskustasta tuli ylimielinen kansan ahdingolle
Kyseessä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun hallituspuolue keskusta vähättelee ostovoiman kurjistumista ja sivaltaa ylimielisesti kallistuvien energian hintojen kanssa tuskasteleville kansalaisille.
Valtiovarainministerinä toimiessaan Vanhanen on todennut aiemminkin, että polttoaineen hinnan tuleekin nimenomaan nousta.
Saarikko puolestaan on patistellut kansalaisia hakemaan Kelan luukulta toimeentulotukea, jos verojen jälkeen palkasta käteen jäävä raha ei riitä sähkölaskun maksamiseen.
Koska juuri nyt tavallisten suomalaisten palkan ostovoima vähenee nopeammin kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla, perussuomalaiset esittää sähkön ja polttoaineiden veron alentamista neljänneksellä, jolloin keskivertoperheelle jäisi lähes 500 euroa enemmän käteen vuodessa. Hallituksen vaihtoehdosta perheille on kuitenkin tulossa 1 200 euron lisälasku.
Vihreää siirtymää junttaavalle hallitukselle esitetyt vaatimukset kohtuullistaa liikkumisen ja asumisen kustannuksia ovat kuin puhumista seinille, sillä ideologian ohjaamat ministerit eivät edes ota kysymyksiä tosissaan. Ministeriaitiossa aika kuluu milloin torkkuen, milloin sarjakuvia piirrellen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vihreä siirtymä ilmastotoimet työssäkäynti kohtuullistaminen polttoaineiden verotus kurjistaminen asuminen ja liikkuminen ostovoima sähkön hinta veronmaksajat elinkustannukset Ylimielisyys Annika Saarikko Toimeentulotuki Matti Vanhanen Köyhyys Inflaatio perussuomalaiset hallitus Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hinnat nousevat taivaisiin, ministerit vieraantuneet suomalaisten arjesta – Saarikko myönsi kyselytunnilla, ettei pysty samaistumaan köyhtyviin ihmisiin
Syyllistävä “Greta Thunberg -politiikka” ei vähennä päästöjä tai suojele luontoa – Ranne: Ilmastotoimissa tarvitaan malttia ja itsesuojeluvaistoa
Immonen: Maahanmuutto ei ole rikkaus ja voimavara vaan valtava taloudellinen rasite – ”Suomella käsillä viimeiset hetket kääntää suunta”
Elinkustannukset karkaavat käsistä, veronmaksajien rahat valuvat unelmahöttöön – Purra: “Elämme vihreää päiväunta, jota kokoomus ja hallitus kannattavat”
Purra: Suomalaisen veronmaksajan asema on surkea – ”Miksi maksamme tällaista määrää ahneelle valtion, kunnan ja pian hyvinvointialueen verokarhulle, jos emme hyödy siitä?”
Muut EU-maat alentavat veroja auttaakseen kansalaisiaan polttoainekriisissä – Suomen hallitusta ei omien kansalaisten ahdinko kiinnosta
Hallitus ylimielisenä opposition huolesta suomalaisten pärjäämisen suhteen – Meri: “Ei oppositiolla ole vaikeaa, vaan kansalla”
Hallitus neuvoo kiristämään vyötä ja laskemaan elintasoa – Purra: 18 euroa lisää sosiaaliturvaan ei auta hintojen kanssa kärvisteleviä työssäkäyviä
Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Etuuksien indeksikorotus jäi vajaaksi – inflaatio huomioidaan vain pieneltä osalta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää