

PS ARKISTO
Huhtasaarta pyydettiin keskustelemaan kansallismielisyydestä – Ylen juontaja ryhtyi tenttaamaan Raamattua
Yleisradion Perjantai-keskusteluohjelmassa aiheena oli kansallismielisyys, ja vieraana nähtiin perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari. Kuten arvata saattoi, keskustelu luisui sivuraiteille, kun ohjelman juontaja ryhtyi yllättäen kyselemään Huhtasaaren vointia ja tenttaamaan Raamatun tekstien merkitystä.
Juontaja Sean Ricks kysyi, mitä Laura Huhtasaari ajattelee näkemyksestä, jossa kansallisuus sidotaan geeniperimään.
– Jos ajatellaan, että ei ole suomalaista kansaa, niin silloin tietenkään kukaan ei voi olla suomalainen. Kuitenkin on olemassa suomalainen kansa, samalla tavalla kuin on olemassa esimerkiksi Japanin kansa ja vaikka juutalaiset. Silloin samalla on myös tiettyjä asioita ja kriteerejä, jotka määrittelevät kansan ja kansakunnan, Huhtasaari vastasi.
Hän jatkoi, ettei kuitenkaan ole yksiselitteistä ja aukotonta määritelmää sille, onko joku suomalainen vai ei.
– Esimerkiksi geeniperimä ei ole ainoa määrittelevä tekijä. Mutta, jos minä itse vaikka menisin Japaniin ja sanoisin olevani japanilainen, niin kyllä siellä moni olisi kummissaan.
”Uskot sä, että näin tapahtui?”
Vaikka aiheena piti olla kansallismielisyys, juontaja Ricks ryhtyi yllättäen kuulustelemaan Huhtasaarta Raamatun sisällöstä.
Ricks väitti myös pokkana Huhtasaarelle, että tämä suhtautuisi kriittisesti tieteelliseen tietoon.
– Uskot sä, et näin tapahtui? Ricks tivasi viitaten Raamatun tarinaan Baabelin tornista.
– Uskon Raamattuun, mutta samalla se on toki hyvin kuvainnollinen ja historiallinen, kertomuksiin perustuva kirja. En ihan osaa sanoa, pystynkö siis tulkitsemaan Raamattua täydellisesti, Huhtasaari vastasi.
Yllättäen Ricks halusi tietää, mitä Huhtasaari ajattelee siitä, että uusimpien tietojen mukaan ihmisen alkukoti on paikannettu Botswanasta.
– Otan mielelläni aina uutta tietoa vastaan. Ainahan tiede on ihmisen tekemää, joten ihmiset sitä myös muuttavat kun tulee uutta tietoa, Huhtasaari vastasi.
”Miten sä Laura jakselet siellä EU:ssa?”
Keskustelu luisui taas sivuraiteelle, kun Ricks ryhtyi kyselemään miten Huhtasaari kykenee tulemaan toimeen muiden euroedustajien kanssa ja puhumaan heidän kanssaan englantia Euroopan parlamentissa.
– Mä haluan tietää Laura, kuinka sä jakselet siellä, Ricks heitti.
Kysymys nauratti Huhtasaarta. Hän huomautti juontajalle, että on ollut aiemmin vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa, jossa myös suoritti paikallisen ylioppilastutkinnon.
– Yhdysvalloissakin puhuin joka päivä englantia, oikein hyvin siis jakselen myös EU:ssa. Minähän kuulun EU-kriittiseen ryhmään. Meitä on siellä 73 meppiä. Eri maiden kansalaisissa on erilaisia persoonia. Minun mielestäni se on rikkautta ja se on ihan kiva juttu.
– Etkö sä ole kuullut, että etninen profilointi on väärin? juontaja yritti.
– Miksi se on väärin, onko se väärin jos huomaa eroja? Huhtasaari vastasi.
Nationalistiset tunteet ovat rikkaus
Huhtasaari kuitenkin totesi, että kansallismielisyys, nationalismi ei ole aatteena vaarallinen.
– Imperialismi, natsismi ja kommunismi sen sijaan ovat vaarallisia.
– Itse asiassa nationalistiset tunteet ovat rikkaus ihmiselle. Se tarkoittaa, että olet kiintynyt omaan paikkaasi ja haluat saavuttaa oikeudellisen, taloudellisen ja hallinnollisen itsemääräämisoikeuden. Ne ovat ihmisille luonnollisia oikeuksia siinä ryhmässä, mihin he kokevat kuuluvansa.
Soihtukulkue hiertää Ylen juontajaa
Juontaja Ricks otti puheeksi itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueen.
– Sä mainitsit natsismin. Mitä sä ajattelet siitä, että kulkueessa on ihmisiä, jotka ovat avoimesti natseja? Eiks se oo niinku nimenomaan kansallismielisyyden vastakohta? Ricks heitti.
Huhtasaari sanoi, ettei suomalaiseen kansallismielisyyteen eikä 612-soihtukulkueeseen kuulu natsismi.
– Mut voisitsä kulkea ikinä kulkueessa, jossa on mukana avoimesti natseja? Ricks kysyi.
Huhtasaari vastasi, ettei kukaan voi etukäteen tietää, ketä kaikkia on mukana avoimessa yleisötapahtumassa.
– Voihan sinne mukaan tulla myös kommunisteja. Meillä on jopa eduskunnassa lainsäätäjänä vasemmistoliiton riveissä kommunisti, Huhtasaari sanoi.
EU haluaa avoimia rajoja
Huhtasaari on aiemmin todennut, että EU:sta ollaan rakentamassa ”uutta Neuvostoliittoa”. Ricks kysyi, onko vertaus liioittelua.
Huhtasaari vastasi, että EU on suurvaltaprojekti, joka haluaa lakkauttaa kansallisvaltiot.
– EU haluaa avoimia rajoja. Jokaisen kriisin avulla, olipa kyse sitten maahanmuutosta, eurosta tai ilmastosta, niin lopputulos on aina se, että toimivaltaa pitää siirtää keskusvallan alle. EU myös pyrkii rajoittamaan sananvapautta, Huhtasaari sanoi.
Hän sanoi myös ajattelevansa kansallisvaltiota ylisukupolvisena asiana
– Omat isovanhempani ovat puolustaneet vapaata maata ja suomalaisten itsemääräämisoikeutta, myös omat vanhempani ovat olleet tekemässä töitä ja tuoneet tänne vaurautta. Nyt saan itse nauttia siitä, että Suomessa on hyvä olla: tämä on tasa-arvoinen yhteiskunta, jossa naisilla on hyvä olla. Meidän pitää puolustaa Suomea ja suomalaisuutta. On surullista, että EU ei kunnioita kansallisvaltioita.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- usko Raamattu kansallisvaltiot avoimet rajat suomalaiset Kansallismielisyys Ilmasto Neuvostoliitto Sananvapaus Suomi Yle Laura Huhtasaari EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Unohtuiko jotain, Ylen A-studio?

Yle vaikeni kiusallisesta ilmastotutkimuksesta – suomalaismiesten enemmistö pitää ilmastokeskustelua tarpeettomana vouhotuksena

Yle esitti merkillisen kysymyksen Halla-aholle: ”Miltä tuntuu, kun jäitte pienten puolelle?”

PS-kansanedustajat Ronkainen ja Immonen: Ylen Isis-uutisointi räikeää mielipidemuokkausta

Rasistiksi ja natsipelleksi nimittäminen oli rikos – käräjäoikeus tuomitsi Ylen faktantarkistajan sakkoihin kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta

Perussuomalaiset valmiita leikkaamaan Ylen jättibudjettia: ”Suomalaisten hyvinvoinnin kannalta toissijainen rahareikä”

Tasapuolisuus taustalla – ruotsidemokraatit ja kokoomus vaativat Ruotsin yleisradiota tiukempaan kontrolliin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää