KUVAKAAPPAUS/YLE
Huhtasaari torppaa Mario Draghin ehdotuksen uudesta EU-yhteisvelasta: ”EU:ssa tarvitaan lisää yksityistä rahaa”
Eduskunnan suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari huomauttaa, että ehdotus uudesta EU-yhteisvelasta perustuu sosialistiselle ajattelulle. Yhteisvelkaprojekteissa Suomelle yleensäkin on tarjolla vain häviäjän rooli.
Ylen A-Talkissa eilen europarlamentaarikot Ville Niinistö (vihr.) ja Eero Heinäluoma (sd.) sekä perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari keskustelivat EU:n tulevien investointien rahoituksesta.
Euroopan keskuspankin entinen pääjohtaja Mario Draghi julkaisi maanantaina kilpailukykyraportin, jossa hän väläyttää uutta EU-maiden yhteisvelkaa eräänä vaihtoehtona Euroopan kilpailukyvyn pelastamiseksi. Draghin mukaan EU:n kilpailukyvyn pelastaminen vaatisi investointien lisäämistä jopa sadoilla miljardeilla euroilla vuosittain.
EU-asioita käsittelevän eduskunnan suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Huhtasaari tyrmää ehdotuksen yhteisvelasta.
– Meillä on jo kokemusta yhteisvelasta EU-elvytyspaketin kautta, missä Suomi maksoi kuusi (miljardia) ja sai kaksi. Korkojen noustua maksuosuus vielä kasvaa. Samalla se aiheuttaa Suomen EU-nettomaksuosuuden kasvun melkein puolta suuremmaksi eli lähes miljardin suuremmaksi aiempaan verrattuna.
Italiassa remontteja suomalaisten piikkiin
Huhtasaari mainitsi myös epäreiluudet. Elvytysrahojen turvin muun muassa italialaiset ovat suomalaisen veronmaksajan rahoilla teettäneet koteihinsa kalliita remontteja, jotka ovat teettäjilleen täysin ilmaisia.
– Yleensäkin EU-yhteisvelka perustuu sosialistiselle ajattelulle, jaetaan rahaa. Elpymispaketti myös ylikuumensi markkinoita eikä vastannut tarkoitustaan. Yhteisvelka ei siis voi olla ratkaisu, Huhtasaari sanoi.
Myös perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra on suoralta kädeltä torjunut ehdotuksen uudesta yhteisvelasta. Myös hallitusohjelman kanta yhteisvelkainstrumentteihin on selkeän kielteinen.
Vihreiden meppi Niinistön mielestä EU:n kehittämiselle ei pitäisi sanoa ”ei”, kun tarvitaan rahaa tutkimukseen, innovaatioon ja investointien vauhdittamiseen.
Heinäluoman mukaan investointien tarve esimerkiksi päästöttömään energiaan, digiin ja puhtaaseen siirtymään on kiistaton.
– Jotta investoinnit tapahtuvat, rahaa pitää olla, demarimeppi sanoi ja totesi pitävänsä EU:n omien varojen kehittämistä parempana vaihtoehtona, mutta ei sulkenut yhteisvelkaa pois.
EU-rahanjakoon liittyy ongelmia
Heinäluoma esitti puolustuspuheen myös surullisenkuuluisalle 750 miljardin EU-elvytyspaketille.
– Jos sitä ei olisi tehty, olisi Euroopassa kova itku. Se oli välttämätön, jotta pyörät pysyivät pyörimässä. Samoin tehtiin myös Yhdysvallissa ja Kiinassa, jopa suuremmin numeroin.
Huhtasaari vastasi Heinäluomalle, että EU-elvytyspaketin rahojen jakamiseen liittyy huomattavia ongelmia.
– Esimerkiksi eräs Italiassa asuva suomalainen kertoi saaneensa rahaa kotinsa energiaremonttiin. Onneksi hänelle, että asuu Italiassa eikä Suomessa, koska suomalaiset eivät vastaavaa saaneet.
Kokonaisuus oli kaikin tavoin epäonnistunut
Huhtasaari huomautti myös rahojen jakamiseen liittyvistä epäselvyyksistä.
– Kuitteja ei ole, väärinkäytöksiä on paljon ja markkinat ylikuumentuivat. Kokonaisuutena siis kaikin tavoin täysin epäonnistunut.
Heinäluoman mukaan jatkossakin valtioiden ”pitää astua peliin”, kun talous uhkaa romahtaa, ja EU:n tulisi vastata Yhdysvaltain kansallisesti jakamaan massiiviseen tukeen.
– Muuten firmat siirtyvät Yhdysvaltoihin.
Pääomamarkkinat toimimaan paremmin
Mario Draghin ehdottama summa, 800 miljardia euroa vuodessa, on kuitenkin valtava summa rahaa – joko yksityistä tai julkista.
Huhtasaari huomautti, että Yhdysvalloissa pääomamarkkinat toimivat huomattavasti EU:ta paremmin, minkä seurauksena yksityistä rahaa virtaa markkinoille.
– Yhdysvaltoihin verrattaessa on huomioitava Yhdysvaltojen ja EU:n erilaisuudet, esimerkiksi alhaisempi yritysvero. EU:ssa yksityinen raha ei juurikaan liiku, ja siksi nyt on taas ehdotettu yhteistä lainaa.
– EU:ssa tarvitaankin lisää yksityistä rahaa, että pääomamarkkinat saataisiin toimimaan siten, että raha aidosti liikkuisi EU:n sisämarkkinoilla, kansallisvaltioiden rajojen välillä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU:n kilpailukyky taloremontit EU:n elvytyspaketti energiaremontit yhteisvelka Pääomamarkkinat rahanjako Investoinnit Riikka Purra Eero Heinäluoma Ville Niinistö Mario Draghi Laura Huhtasaari Italia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Italian ihmemaassa on jaettu ilmaisiin energiaremontteihin jo 21 miljardia – arvaa kuka maksaa
EU-taloutta on korjattava kestävällä tavalla, ei enää uusilla yhteisvelkapaketeilla – Purra kehottaa kaikkia ottamaan mallia Suomen hallituksen toimista
Ilmaisia energiaremontteja tarjolla – Italia pistää EU-rahaa palamaan
EU:ssa suunnitellaan jo seuraavaa elvytyspakettia – Purra: ”Yhteisvelka ja tulonsiirrot etenevät riippumatta siitä, mikä kriisi milloinkin on käsillä”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää