

MATTI MATIKAINEN
Huhtasaari: Menestyvä Suomi tarvitsee nousevaa puun ja energian käyttöä – ”Suomessa kasvaa enemmän metsää kuin sitä hakataan”
Suomen metsäteollisuutta uhkaa EU:n metsästrategia, jolla EU pyrkii laajentamaan määräysvaltaansa Suomen metsiin. Suomen osalta kyse voisi pahimmillaan olla esimerkiksi EU-määräyksiin perustuvista metsien hakkuiden rajoituksista. Europarlamentaarikko Laura Huhtasaari sanoo, että Suomen metsäteollisuus on edelleen valmis tekemään investointeja, kunhan pelisäännöt vain ovat tiedossa hyvissä ajoin etukäteen.
Laura Huhtasaari toteaa, että Suomi on päässyt kehittymään sellaiseksi kuin se tänä päivänä on pitkälti metsiemme ansiosta.
– Miljardien investointeja ei tehdä epävarmuudessa ennen kuin pelisäännöt ovat selvillä ja kunhan tiedetään, kuinka paljon saa käyttää energiaa, kuinka paljon saa hakata ja käyttää puuta.
– Jo vuonna 1886 säädettiin Suomen ensimmäinen metsälaki, johon koottiin kaikki metsiä koskevat säännökset. Suomalaisen metsälainsäädännön perustaksi tuli neuvo ”metsää älköön hävitettäkö”, Huhtasaari muistutti tänään perussuomalaisten puoluetoimistolla.
Suomessa metsiä onkin hoidettu hyvin. Vuosina 2009-2045 puun hiilivaraston ennustetaan jopa kasvavan. Puut eivät siis vähene, vaikka hakkuumäärissä onkin vuosittaista vaihtelua.
– Kun näette otsikoita, että tänä vuonna on hakattu enemmän puuta kuin viime vuonna, niin se ei siis tarkoita sitä, että metsät olisivat loppumassa, koska metsää Suomessa kasvaa enemmän kuin sitä hakataan.
Rinnakkaisia sertifiointijärjestelmiä ei tarvita
Komissio suunnittelee uutta sertifiointijärjestelmää. Huhtasaari kuitenkin katsoo, että EU-tasolla ei tarvita rinnakkaista sertifiointia.
– Ei ole järkeä luoda päällekkäisyyttä nykyisten sertifiointijärjestelmien kanssa. Metsäsektori on jo nyt sitoutunut globaaleihin metsäsertifiointijärjestelmiin, joita kehitetään laajassa yhteistyössä. EU:ssa tulisi keskittyä kehittämään FCS:tä ja PECF:aa, jos tarvetta on.
– Kontrolloitu puu ei tälläkään hetkellä saa olla lähtöisin alueilta, joissa kansalaisoikeuksia rikotaan tai lähtöisin metsistä, joissa metsänkäyttö uhkaa korkeita suojeluarvoja tai joissa on geenimuunneltua perimää tai puu on laittomasti hakattua. Lisäksi seurataan puustomääriä, metsän uudistumista, metsän terveydentilaa ja ympäristövaikutuksia.
– Jos EU silti vie suunnitelmansa läpi, eikä Suomi taaskaan saa sitä estettyä, perussuomalaiset haluaa tunnistaa ongelmia ja torjua niitä. Jos Suomen hallitus kuitenkin on sitä mieltä, että toinen sertifiointijärjestelmä tarvitaan, perussuomalaiset toivovat, että siitä ei ainakaan tulisi delegoitua säädöstä ja se olisi vapaaehtoinen, Huhtasaari sanoo.
EU voisi lopettaa mikromanageeraamisen
Huhtasaari muistuttaa, että menestyvä Suomi tarvitsee nousevaa puun ja energian käyttöä. Hän jatkaa, että me emme kuitenkaan tarvitse erikseen lakia puun kaskadikäytölle.
Kaskadiperiaate tarkoittaa tehokasta resurssien käyttöä, eli puutuote laitetaan hylkäysvaiheessa polttoon, koska huonekalun voi polttaa, mutta päinvastoin asiaa ei voi tehdä.
– Arkijärki riittää siihen, että parhaimpia tukkipuita ei heitetä takkaan, vaan niistä tehdään tuotteita. Jos suomalaiset eivät luota omaan järkeensä, niin sitten meillä on kyllä muitakin ja paljon isompia ongelmia, eikä sitä yhdellä lailla korjata. EU:n pitäisikin lopettaa jatkuva mikromanageeraaminen.
EU:lle on tyypillistä, että vaikka edellisiä päätöksiä ei olisi vielä edes toimeenpantu ja niistä ei olisi saatu edes kokemuksia, joiden pohjalle voitaisiin tehdä uusia kriteerejä, nyt ollaan jo tiukentamassa uusiutuvan energian kestävyyskriteerejä.
– Perussuomalaisten mielestä kriteerejä ei pidä avata uudestaan juuri nyt, kun niistä sovittiin vasta vuonna 2018. Joten me emme kannata myöskään biodiversiteetti- ja maaperäkriteerien tiukentamista. Emmekä juuri nyt tarvitse lisää no go -alueita, joilta metsäbiomassan hankinta on kielletty.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS: Nykyinen EU-politiikka johtaa liittovaltioon – unionia kehitettävä itsenäisten valtioiden kauppaliittona

Purra: Hiilivuodon tukkiminen on ympäristöteko – ”Jos Suomi tekee liian radikaaleja ilmastotoimia, tuotanto siirtyy muualle”

Purra: Vain yksi puolue puolustaa veronmaksajaa, yrittäjää, teollisuutta, autoilijaa, metsänomistajaa, maalla asujaa ja ruoantuottajaa ilmastokurjistamiselta

Maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset: Avohakkuukielto vaikuttaisi heikentävästi metsäteollisuuden kilpailukykyyn

Perussuomalaiset: EU:n tulee siirtyä kohti itsenäisten kansallisvaltioiden Eurooppaa – “Vaikuttamisen ainoan tarkoituksen tulee olla kansallisen etumme palveleminen”

Perussuomalaiset: Suomen vaadittava EU:n hiilinielulaskelmahuijauksen korjaamista – ilmastokokouksestakin tuliaisina ainoastaan lisälaskuja suomalaiselle veronmaksajalle

Hakkarainen kysyi EU-komissiolta metsäsektorin ylisääntelystä: ”Jään odottamaan tulevaa tiedonantoa”

Purra: Vain kilpailukykyinen teollisuus voi turvata hyvinvointiyhteiskunnan – “Hallitus vesittää pienetkin kilpailukykyä parantavat teot”
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää