Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Huhtasaari: Koronakriisi on paljastanut, että Suomi ei ole ollut tilanteen tasalla – ”Siksi jäimme sivuun myös EU:n suojavarusteiden yhteishankinnasta”

20.04.2020 |11:31

Europarlamentaarikko Laura Huhtasaari sanoi tänään tv:ssa, että jos Suomessa oltaisiin haluttu varmistaa se, että suojavarusteiden taso ja saatavuus toimii, siihen olisi löytynyt keinoja. – Mitä virkaa on huoltovarmuuskeskuksella, joka ei pysty varmistamaan Suomen huoltovarmuutta, Huhtasaari ihmetteli.

Euroopan parlamentin jäsenet Laura Huhtasaari ja Petri Sarvamaa (kok.) keskustelivat tänään Ylellä koronan vaikutuksesta EU:n toimintaan. Sarvamaan mukaan koronakriisi ei vaikuttaisi siihen, että halu siirtyä Afrikasta Eurooppaan jatkossa kasvaa.

– Mitä paremmin siellä (Afrikassa) asiat saadaan järjestymään, sitä vähemmän ihmisillä olisi tarvetta lähteä, Sarvamaa sanoi.

Afrikan auttaminen on loputon suo

Huhtasaari huomautti, että koronakriisin keskelläkin kehitysavun maksaminen jatkuu edelleen.

– Afrikan auttaminen on loputon suo. EU:han ei nyt leikkaa kehitysavusta, kuten ei Suomikaan vaikka tällä hetkellä meidän pitäisi mielestäni ensisijaisesti tukea Suomen kansalaisia ja suomalaisia yrityksiä. Jos sitten katsotaan kehitysavun konkreettisia tuloksia, niin eivät ne muuttohalut ole siitä vähentyneet, vaikka rahaa onkin laitettu kehitysapuun.

– Vaikka Euroopan rajat ovat tällä hetkellä aika lailla kiinni, Suomi on kuitenkin ottamassa Kreikan pakolaisleiriltä 175 ihmistä. Samaan aikaan Saksa ottaa 17 kertaa vähemmän, Huhtasaari sanoi.

Suojavarustesekoilu kertoo Suomen tilannekuvasta

EU kerää jäsenvaltioilleen suojavarusteita yhteisessä jättihankinnassa. Viime viikonloppuna kuitenkin uutisoitiin, ettei Suomi ehtinyt mukaan hankintakierrokselle, vaikka Brysselistä kerrottiin keskitetyistä hankinnoista jo helmikuussa.

Huhtasaari totesi, että tapaus vain kertoo siitä, millainen tilannekuva Suomessa on ollut.

– Kriisi on paljastanut, millä tasolla Suomen huoltovarmuus on ja kuinka hyvin olemme kartalla asioista. Nyt on selvästi tullut esille, että emme ole huolehtineet omasta huoltovarmuudestamme eikä ministeriössäkään oltu tilanteen tasalla. Siksi nyt jäimme sivuun hankinnoista.

Sarvamaa puolestaan halusi selvittää, kuka tai ketkä olisivat vastuussa siitä, että pääministeri Sanna Marinille on annettu väärä kuva asioista.

– Pääministeri puhui 27. helmikuuta eduskunnalle pelkkää palturia siitä, mikä on Suomen valmius suojavarusteiden osalta. Pääministerillä on ollut väärä tieto ja jostainhan se on tullut. Tämä pitää selvittää. Jostain pitää löytyä vastuu, ministeriöissä on vastuuhenkilöt asioille, Sarvamaa sanoi.

Huhtasaari sanoi, että jos Suomessa oltaisiin todella haluttu varmistaa se, että suojavarusteiden taso ja saatavuus toimii, siihen olisi löytynyt keinoja, jos niitä vain olisi haluttu käyttää.

– Mitä virkaa on huoltovarmuuskeskuksella, joka ei pysty varmistamaan Suomen huoltovarmuutta? Huhtasaari kysyi.

On varauduttava euron hajoamiseen

Huhtasaari on usein todennut, että EU:n integraatiota tulisi hallitusti alkaa purkaa. Koronakriisi on vahvistanut näkemystä.

– Juuri nyt on aika varautua euron hajoamiseen ja samalla koko EU:n hajoamiseen. Olemme koko ajan olleet tietoisia siitä, että mikä tahansa taantuma tai kriisi laukaisee samalla eurokriisin. Erityisesti Italiassa, minkä velkasuhde on 137 prosenttia jo nyt. Ranskassa se on noin 100 prosenttia. Kun isoissa maissa on tällaiset velkasuhteet, niin tiedämme, että eurokriisi on tulossa muun kriisin tai taantuman myötä, Huhtasaari sanoi.

Hän huomautti, että samaan aikaan Ranskassa ja Italiassa on maailman mittakaavassa huomattavan suuret kultavarannot.

– Tässä tilanteessa en ymmärrä ajattelua yhteisvastuusta. Millä tavalla suomalaisten pitäisi vastata italialaisten ja ranskalaisten pankeista. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että euro on ollut epäonnistunut poliittinen projekti, se ei toimi ilman tukipaketteja. Maailmanhistoriassa mikään valuuttaunioni ei ole koskaan pysynyt loppuun asti ja selvinnyt ilman liittovaltiota, joten nyt on aika purkaa toimimaton unioni.

EU:n palattava vapaakauppa-alueeksi

Huhtasaari jatkoi, että euron pelastaminen tulisi hyvin kalliiksi.

– Tiedämme nämä velkasuhteet. Tiedämme myös, että EU-maiden taloudet ovat hyvin erilaisia. Italiassa esimerkiksi on paljon harmaata taloutta, jota on vaikea saada verotuksen piiriin, siellä ollaan enemmänkin erikoistuneita veronkiertoon. Silti italialaiset taloudet ovat suhteellisesti varakkaampia kuin suomalaiset taloudet.

Sarvamaa haastoi Huhtasaarta.

– Sinun näkemyksesi on aina se, että olisi parempi jos unionia ei olisi olemassa. Unionin purkaminenko olisi ratkaisu ongelmiin?

Huhtasaari vastasi, että EU:n tulisi palata itsenäisten valtioiden vapaakauppa-alueeksi, jonka sisällä valtiot voivat toki tehdä yhteistyötä.

– Kuten nyt on huomattu, vahvat kansallisvaltiot pystyvät parhaimmillaan toimimaan, kun ne tuntevat oman maansa ja oman kulttuurinsa. Luotatko sinä siihen, että Ranska ja Italia pitävät Suomen puolta ja toimivat oikeudenmukaisesti, kun olemme luovuttaneet niille päätösvaltaa? Huhtasaari kysyi kollegaltaan.

Sarvamaan vaimolle jättiavustukset

Suomen Kuvalehti uutisoi lauantaina, että Sarvamaan vaimon Sari Helinin someyritys Huono Äiti Oy on saanut 100 000 euron korona-avustuksen valtion rahoitusyhtiö Business Finlandilta. Tuki on herättänyt ihmetystä, koska muun muassa sosiaalisen median käyttö on kasvanut viime aikoina.

Huomiota herätti, ettei Ylen Aamu-tv:n juontaja kysynyt Sarvamaalta mitään tämän perheeseen kohdistuneesta jättiavustuksesta.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää