Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Huhtasaari: “Italia ja Ranska odottavat kieli pitkällä Saksan vaaleja, jotta pääsevät toteuttamaan EU:n suurvaltaprojektia”

09.09.2021 |15:02

Kesän kuluessa Saksan kannatusmittaukset ennakoivat nyt täysin erilaista lopputulemaa kuin alkukesästä. Tällä hetkellä paalupaikkaa pitää sosiaalidemokraattinen SPD. Tällainen vaalitulos merkinnee liittovaltiokehityksen kiihtymistä Euroopassa.

SPD:n liittokansleriehdokas Olaf Scholz on varsin avoimesti kertonut, että hän tavoittelee kumppanikseen vihreitä. Kahdeksan vuotta jatkunut yhteistyö kristillisdemokraattien kanssa on päättymässä.

Tämä jättää vain kaksi vaihtoehtoa, sillä näiden liittopäiviltä ei heru enemmistöä kahden puolueen turvin. Pitää muistaa, että kannatusluvut ovat heilahdelleet rajusti, joten lopputulemaa ei kannata vielä kaivertaa kallioon.

SPD:n vaihtoehdot näyttävät olevan hallitusyhteistyö vihreiden sekä joko liberaalidemokraattien (FDP) tai vasemmistopuolue Linken kanssa. Näistä kumpikin olisi eräänlainen täytepuolue enemmistön turvaamiseksi.

FDP voi tähdätä torjuntavoittoon

FDP:llä ei ole juuri mitään yhteistä SPD:n tai vihreiden politiikan kanssa. Puolueen kannalta merkitseväksi voi muodostua se, että Linken linjaukset ovat melko hurjia. Niihin kuuluu muun muassa Nato-jäsenyyden lopettaminen, “aseistariisunnan maailmanmestaruus” ja puolustusbudjetin leikkaus.

SPD ei ole kieltäytynyt yhteistyöstä Linken kanssa, mutta kynnyskysymykseksi nousee Nato-jäsenyyden jatkaminen. Linke onkin viestinyt enemmän sisäpoliittisista tavoitteistaan. Se jättäisi tilaa eritoten vihreiden toivoman EU-integraation syventämiselle. Jos Linke pitää Nato-kysymystään ehtona – mitä sen tuskin kannattaa tehdä – ei FDP:llä ole välttämättä mitään tehtävissä.

Ja jos on, niin kyse lienee puhtaasta pelosta Linkeä kohtaan. FDP olisi siten todennäköisesti vain punavihreiden hallituskumppanien takuumiehen asemassa. Tilanne muuttuisi ainoastaan silloin, jos Linke putoaisi vaaleissa alle viiden prosentin kannatuksen.

FDP ajaa niinikään liittovaltiota, joskaan valtarakenteeltaan ei ihan niin keskitettyä kuin vihreät.

Vauhkoontunut CDU

Väistyvä liittokansleri Angela Merkel (CDU) otti poikkeuksellisesti kantaa liittopäivillä mahdolliseen punavihreän hallituksen muodostamiseen. Merkel kannusti saksalaisia äänestämään CDU:ta estääkseen Linken nousun valtaan.

CDU on paniikissa. Mikään ei näytä auttavan. Forsan tuoreimmassa kannatuskyselyssä puolue sai vain 19 prosentin tuen.

Huhtasaari: Suomalaisilta ei kysytä

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari päättelee Saksan kannatusmittausten johtavan EU:n liittovaltiokehityksen jatkumiseen. Huhtasaari muistuttaa, että perussuomalaisten linjaa on ensin kyseenalaistettu ja myöhemmin pantu toimeen.

Hän kirjoittaa asiasta Facebookissa.

– Rajoilta ei voida käännyttää turvapaikanhakijoita minulle väitettiin 2015. En tietenkään uskonut. Ja nythän näköjään voi ja sitä tehdään. Liittovaltiopuheitani leimattiin pölhöpopulistisiksi, Huhtasaari aloittaa.

– Italia ja Ranska odottavat kieli pitkällä Saksan vaaleja, jotta pääsevät toteuttamaan EU:n suurvaltaprojektia. Suomalaisilta ei tulla asiasta kysymään, mutta minä vastustan ja vastustan lujaa!

Italian ja Ranskan lisäksi myös Espanjan sosialistipuoluetta johtava pääministeri Pedro Sánchez kävi heinäkuussa vetämässä Scholzin vaalivankkureita.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää