Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Huhtasaari: Elvytyspaketti tarkoittaa säännöistä luopumista ja siirtymistä mielivaltaan

15.05.2021 |15:26

Keskustelu EU-elvytyspaketista eduskunnassa on päättynyt ja ratkaisun aika on ensi viikolla. Elvytyspaketin eduskuntakäsittelyä Brysselissä tiiviisti seurannut Euroopan parlamentin jäsen Laura Huhtasaari kehottaa kaikkia kansanedustajia kiinnittämään huomiota tosiasioihin ja isoon kuvaan ennen äänestyspäätöksen tekemistä.

Perussuomalaiset on kutsunut elvytyspakettia kiristyspaketiksi. Laura Huhtasaari sanoo, että elvytyspakettia ei ole alun alkaenkaan tehty yhteistyössä tai sopimalla vaan pakon edessä.

Huhtasaari muistuttaa, että jo viime vuoden huhtikuussa Italian pääministeri varoitti EU:n romahduksesta esittäen verhotun uhkauksen.

– Samana päivänä Espanjan pääministeri varoitti EU:n olevan vaarassa, jos solidaarisuutta ei löydy. Näyttää siltä – ja myös on sitä – että isot maat Italia ja Espanja lähtivät kiristämään rahaa uhkana, että EU-liittovaltiokehitys ja samalla eurovaluutta vaarantuvat.

Paketti ei elvytä

Näillä näkymin kansanedustajat pääsevät äänestämään paketista ensi viikolla. Huhtasaari kehottaa kaikkia kansanedustajia kiinnittämään huomiota tosiasioihin ja isoon kuvaan ennen äänestyspäätöksen tekemistä.

– Kansanedustajien olisi ensinnäkin on syytä ottaa huomioon, että paketti ei elvytä, vaan se vain siirtää eurokriisiä jonkin matkaa eteenpäin. Toiseksi paketti ei edes vastaa koronahaasteisiin Euroopassa. Rahat ovat todennäköisimmin menossa kannattamattomiin julkisen sektorin hankkeisiin, Huhtasaari sanoo.

EU:n säännöt joustavat tarvittaessa

EU:n toimielimiä koskevat säännöt ja unionin päätöksentekomenettelyt on kirjattu unionin perussopimuksiin. EU:n taloudenpidossa keskeinen on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen artikla 125 eli niin sanottu no-bailout-sääntö. Artikla kieltää jäsenmaita ottamasta vastuulleen muiden jäsenmaiden velkoja. Elvytyspaketti käytännössä tekisi merkityksettömäksi artiklan sisällön.

Huhtasaari korostaakin, että elvytyspaketti tarkoittaisi säännöistä luopumista ja siirtymistä mielivaltaiseen toimintaan.

– Kuka voisi enää luottaa unioniin, jonka säännöt venyvät ja joustavat aina tarpeen mukaan? Kansanedustajien olisikin syytä miettiä, voidaanko muihinkaan perussopimusten artikloihin enää jatkossa luottaa.

Nyt Suomesta pitäisi löytyä uskallusta

Elvytyspaketti perustuisi EU:n ottamaan velkaan, jota maksettaisiin takaisin jäsenvaltioilta kerätyillä korkeammilla jäsenmaksuilla sekä uusilla EU-veroilla vuosien 2028-2058 aikana.

Toteutuessaan elvytyspaketista seuraisi Suomelle vähintään neljän miljardin euron tappiot. Huhtasaari sanoo, että elvytyspakettia ei kuitenkaan pidä tarkastella pelkkänä laskuharjoituksena, koska pelissä ovat myös isommat asiat.

– Jos nyt hyväksytään se periaate, että EU voi periä veroja unionin kansalaisilta ja yrityksiltä, käytäntöä tullaan varmuudella laajentamaan tulevaisuudessa. Samalla elvytyspaketti sitoo unionin jäsenvaltiot yhteen yhteisellä velalla. Voidaan miettiä, mitä se on historiassa aikaisemmin tarkoittanut. Taatusti se ei johda mihinkään hyvään, Huhtasaari sanoo.

Toteutuessaan elvytyspaketin koko olisi 750 miljardia euroa, joista 390 miljardia jaettaisiin tukina ja 360 miljardia lainoina. Suomen osuus yhteisistä veloista olisi noin 6,5 miljardia. Huhtasaari sanoo, että juuri nyt Suomesta pitäisi löytyä uskallusta torjua elvytyspaketti.

– Jos Suomi nyt jää paketin ulkopuolelle, niin Tanskassa, Ruotsissa Hollannissa, Itävallassa ja monissa muissa maissa tulee valtava paine seurata Suomea.

Kokoomus mureni, perussuomalaisten linja pitää

Perussuomalaisilla on johdonmukaisesti kielteinen linja elvytyspakettiin ja muihinkin EU-tulonsiirtoihin. Elvytyspaketti näyttää sen sijaan repineen kokoomuksen kahtia. Elvytyspakettia kannattaa kokoomuksen puoluejohto Petteri Orpon ja Kai Mykkäsen tuella. Samalla myös kokoomuksen kaikki EU-parlamentaarikot kannattavat EU-elvytystä. Sirpa Pietikäisen mukaan Suomen jääminen ulos EU-elvytyksestä jopa olisi ”hirveä häpeä”.

Kuitenkin useat kokoomuksen kansanedustajat ovat ilmoittaneet äänestävänsä elvytyspakettia vastaan. Elvytyspaketti myös suututtaa monia kokoomuksen kuntavaaliehdokkaita ja laajemminkin kokoomuksen kenttäväkeä.

– Olen iloinen siitä, että kokoomus on osittain herännyt siihen, mitä elvytyspaketti tosiasiassa tarkoittaisi. Tiedän, että kokoomuksessa on paljon isänmaallista väkeä, joka ymmärtää, että EU on optimaalinen kauppa-alue, mutta epäoptimaalinen liittovaltioalue.

– Suomessa olisi tarvetta aidosti isänmaalliselle kokoomuslaiselle liikkeelle. Se olisi vain hyvä, jos Suomessa olisi muitakin isänmaallisia puolueita. Toki vaihtoehtona isänmaallisille on myös siirtyä perussuomalaisiin. Vihersosialismiin ja eurofederalismiin hurahtaneet kokoomuslaiset voisivat sitten mennä jonnekin muualle, Huhtasaari sanoo.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää