MATTI MATIKAINEN
Huhtasaaren mielestä oikeisto-vasemmisto-jako on käynyt vanhanaikaiseksi – ”Nykyisin on globalismi ja on sitten on kansallismielisyys”
– Meillä on nykyään aivan erilaiset haasteet kuin se, olemmeko oikeistoa vai vasemmistoa. Kohta emme saa enää päättää edes siitä, mistä nyt päätämme, joten nyt täytyy puolustaa kansallismielisyyttä ja itsenäisten valtioiden Eurooppaa, Laura Huhtasaari painottaa.
Varapuheenjohtajan kyselytunnilla Laura Huhtasaarelta kysyttiin Eurooppa-politiikasta, liittovaltiokehityksestä sekä perussuomalaisten sijoittumisesta oikeisto-vasemmisto-akselille.
Kyselytunti. 46 min, Youtube.
Perussuomalaiset puolueena ei suostu asettumaan oikealle eikä vasemmalle. Ainakin itse sanomme, että sijaitsemme ikään kuin erilaisella ulottuvuudella. Mitä ajattelet asiasta, sijoittaisitko itse itsesi oikealle vai vasemmalle verrattuna puolueen ajateltuun mediaanijäseneen tai äänestäjään?
– Oikeisto-vasemmisto-jako on hyvin vanhanaikainen ajatus käsitellä poliittisia puolueita. Nykyisin meillä on globalismi ja on sitten kansallismielisyys. Meillä on valtion itsemääräämisoikeus, demokratia, kansan kuunteleminen ja sitten on globalismi, mikä tarkoittaa harvainvaltaa suhteessa hajautettuun valtaan, mikä tietenkin palvelee valtiota ja kansalaista parhaiten.
Suomelta ei EU:ssa kysytä mitään
Huhtasaaren mukaan meillä on nyt aivan erilaiset haasteet kuin se, olemmeko oikeistoa vai vasemmistoa.
– Meidän pitää taistella sen puolesta, että suomalaiset saavat jatkossa itse päättää omien verovarojensa käytöstä. Nythän EU haluaa monilla eri keinoilla ottaa rahaa jäsenvaltioilta niin, etteivät jäsenvaltiot pääsisi päättämään, miten rahoja käytetään.
– Päätöksiä EU:ssa halutaan muutenkin tehdä yhä enemmän vahvistetulla määräenemmistöllä, missä Italia, Saksa ja Ranska saavat päättää ja pienemmiltä valtioilta, kuten Suomi, ei kysytä mitään. Sehän johtaa siihen, että EU kerää rahat, mutta kansallisesti emme saa päättää siitä, mihin niitä käytetään. Kohta emme saa päättää edes siitä, mistä nyt päätämme, joten meidän pitää nyt puolustaa kansallismielisyyttä ja itsenäisten valtioiden Eurooppaa.
”Haluan huolehtia jokaisesta suomalaisesta”
Huhtasaari palaa vielä oikeisto-vasemmisto jaotteluun.
– Minä haluan pitää huolta jokaisesta suomalaisesta. Olkoon sitten kyse ihmisestä, joka kykenee elättämään itsensä tai ei kykene. Me kannatamme sitä vanhanaikaista hyvinvointimallia, jossa jokaisesta suomalaisesta pidetään huolta ja jossa jokaisella suomalaisella on oikeus ihmisarvoiseen elämään. Tästä asiasta haluan pitää kiinni.
– Ehkä tässä ajattelutavassa on vasemmistolaista henkeä, mutta kuitenkin oikeistosta on hyvä ottaa se puoli, että me kannustamme yrittäjyyteen, koska tiedämme, että rahat tulevat viennistä ja yrittäjiltä.
”Katsokaa, mitä tuloksia poliitikot ovat saaneet aikaan”
Haastattelija Riikka Purra alusti seuraavaa kysymystä toteamalla, kuinka monien kyselyjen mukaan poliitikon ammatti ei sijoitu kovin korkealle kansalaisten arvoasteikolla.
Poliitikot ovat vähän sellaisia ja tällaisia ja mälläävät meidän rahoillamme, eivätkä saa silti mitään aikaiseksi. Mitä itse sanot, ovatko poliitikot noin yleisesti kaksinaamaisia valehtelijoita vai mitä sanoisit kansalaiselle, joka on tätä mieltä?
Huhtasaari kehottaa ensin katsomaan poliitikkojen aikaansaamia tuloksia.
– Sopeutumiseläke oli tästä viimeksi hyvä esimerkki, koska kuitenkin sopeutumiseläkkeen saajat olisivat loppuneet jossain vaiheessa. Vuoden 2011 jälkeen eduskuntaan valitut eivät tule koskaan nauttimaan nykyisenkaltaista sopeutumiseläkettä. Siinä mielessä oli aika erikoista, että sopeutumiseläke lopetettiin, mutta samalla kahmittiin kaikkia muita etuja kansanedustajille, jotka tulevat jatkossa niitä etuja nauttimaan.
– Tämän vuoksi perussuomalaiset eivät menneet tähän mukaan, koska me halusimme osoittaa sen, että me emme halua ajaa omia etujamme. Meidän mielestämme poliitikon ja kansalaisen tulee olla ”samalla viivalla”, koska näin päättäjän ja äänestäjän välinen kuilu pienenee. Me perussuomalaiset teimme päätöksen, että me emme halunneet lähteä korottamaan kansanedustajien etuja. Sen sijaan me halusimme poistaa sopeutumiseläkkeen, ja halusimme tehdä sen kansalaisaloitteen hengen mukaisesti. Me pidimme siitä kiinni viimeiseen asti.
”Pyrin altistamaan itseni kansalle”
Huhtasaarelta kysyttiin myös kansanedustajan mahdollisuuksista pitää yhteyttä kansalaisiin.
Miten näet, laitostuuko eduskunta? Onko vaikeampi pitää yhteyttä kansalaisiin kun siellä viettää aikaa?
– Tuo on hyvä kysymys, koska sen, joka luulee olevansa vahva, on itse varottava lankeamista. Ihmisen täytyy siis jatkuvasti valvoa itseään ja pitää itsensä hereillä. Oma keinoni tähän on se, että koska olen välitön persoona, olen tosi paljon somessa ja vastaan siellä niillekin ihmisille, jotka pilkkaavat minua. Poliitikon ei pidä rakentaa ”teflon-pintaa”, vaan kansalaisten viestien pitää antaa tulla ja ottaa se vastaan.
– Pyrin siis jatkuvasti altistamaan itseni kansalle enkä ”linnoittaudu” mihinkään siten, että en ole saatavilla. Tosin saan tällä hetkellä niin valtavasti yksityisviestejä, että ihan kaikkiin en nyt ehdi vastaamaan. Puheluita ja viestejä saattaa tulla useita kymmeniä päivässä. Jos vastaisin niihin kaikkiin, niin sitten en enää ehtisi tehdä ydintyötäni. Vastaamattomuus ei siis tarkoita sitä, että kokisin, ettei minun tarvitse vastata, vaan että en vain oikeasti ehdi.
Reilua ilmastopolitiikkaa
Haastattelija Purra huomauttaa, kuinka some ylipäätään on tuonut paljon lisää hyvää demokraattiseen kansalaiskeskusteluun ja siihen, että päättäjien on oltava läsnä.
– Joo, kyllä. Minulla on myös Youtube-kanava, jonka kautta pyrin jatkuvasti olemaan yhteydessä kansalaisiin ja viestimään. Pyrin myös tekemään lähetykset sitä kautta usein suorana
Mihin toimenpiteisiin perussuomalaisten pitäisi ryhtyä korjatakseen mielikuvan siitä, että perussuomalaiset on vain yhden asian puolue?
– Tuleeko sinulle mieleen ainuttakaan poliittisesti merkittävää asiaa, johon emme olisi ottaneet kantaa, Huhtasaari kääntää kysymyksen takaisin haastattelijalle. Hän vastaa kieltävästi.
– Mehän olemme ottaneet kantaa myös esimerkiksi eläinasioihin – koska olemme eläinrakkaita – sekä ilmastoasioihin, jossa meillä on realistinen kanta eli että myös tulokset olisivat hyviä. Emme halua siis vain hurskastella, vaan haluamme tehdä reilua ilmastopolitiikkaa.
– Vahvimmin erotumme muista puolueista maahanmuuttokysymyksissä, ja siinäkin saamme koko ajan entistä vahvempaa tukea Euroopasta. Ja tietenkin suhteemme EU:hun: meidän mielestämme euro ei ole fantastista. Harvainvalta ja federalismi eivät ole fantastista. Näissä asioissa me erotumme muista, mutta tietenkään me emme ole yhden asian liike.
– Silloin kun Emma Kari (vihr.) ottaa kantaa päivähoitoon, minäkin voin ottaa siihen kantaa, tosin olen eri mieltä. Olen sitä mieltä, että yhteiskunnan tehtävä ei ole kasvattaa, vaan se on ensi sijassa perheiden tehtävä. Esimerkiksi hallituksen tekemä subjektiivinen päivähoidon rajaaminen oli minusta hyvä asia.
”Median ei pidä toimia perussuomalaisten oppositiona”
Huhtasaari sanoo, että mielikuva perussuomalaisista yhden asian puolueena johtuu pitkälti median luomista mielikuvista.
– Kun jotakin yhtä asiaa ”rummutetaan” riittävän kauan, siitä muodostuu totuus, vaikka se ei sitä olisi. Kun media on luonut yhden totuuden, niin mediaväki ei halua enää luopua tästä mielikuvasta, jonka ovat saaneet iskostettua ihmisiin. Sen lisäksi, että me teemme järkevää maahanmuuttopolitiikkaa – mikä on Euroopassa kohtalonkysymys – meillä on järkevät kannat myös kaikkiin muihinkin asioihin.
– Mielikuva siitä, että perussuomalaiset olisi vain yhden asian puolue ei siis pidä paikkaansa, mutta meidän pitää vain saada monipuolisempi mediakenttä. Perussuomalaisten ei tarvitse tuoda keskusteluun lisää teemoja, vaan me tarvitsemme median, joka uutisoi monipuolisesti, yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti eikä toimi perussuomalaisten oppositiona.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- globalismi oikeisto varapuheenjohtajan kyselytunti Kansallismielisyys Vasemmisto Laura Huhtasaari perussuomalaiset media EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Huhtasaari: Onko EU:sta työntekijöiden ja ihmisoikeuksien puolustajaksi?
Huhtasaari: Saksa käänsi selkänsä Suomelle – Suomen liittouduttava EU- ja maahanmuuttokriittisten maiden kanssa
Perussuomalaiset kyselytunnilla: Hallitus näyttää taipuvan EU-maksujen nostamiselle – puheet tiukasta linjasta jäämässä tyhjäksi uhoksi
Kyselytunnilla: Laura Huhtasaari
Kolumni: Italialainen näytelmä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää