Kyproksen pankit Bank Of Cyprus (BOK) ja Laiki velkaantuivat uhkarohkeasti vuosina 2009-2010 ostamalla kreikkalaisia velkapapereita, kun kaikki muut pyrkivät niistä eroon. Asiasta kertoo konsulttiyhtiö Alvares & Marsalin selvitys, josta Suomessa kertoi ensiksi Helsingin Sanomat.
Pankit pyrkivät saamaan kovaa korkotuottoa, mutta kävikin päin vastoin, kun Kreikan lainojen arvoa leikattiin maan pelastuspaketin yhteydessä. Kyproslaiset pankit odottivat siis saataviaan turhaan.
Alvarez & Marsalin raportti kertaa, kuinka vielä joulukuussa 2009 BOC:n korkeimpaan johtoon kuuluva Yannis Kypri kertoi julkisesti, että Kreikka-lainat oli myyty, ja omistukset olivat pienentyneet 2009 alun 1,8 miljardista eurosta 0,1 miljardiin. Suuria riskejä ei siis pitänyt olla.
Samana päivänä BOC alkoi silti ostaa lainoja uudelleen, vaikka muut sijoittajat jo pyrkivät niistä eroon. Summa karttui 2,4 miljardiin euroon kesäkuuhun 2010 mennessä.
Kun Kreikan tilanne heikkeni, BOC ei pyrkinyt vähentämään riskejään, raportti toteaa. Hätäjarrua ei painettu liioin muualla.
Alvarez & Marsal ei löydä tarkkaa perustetta sille, miksi BOC haali Kreikka-lainoja uudelleen. Syy voi olla, että osa pankin sisäisistä dokumenteista puuttuu. Niitä on ehkä myös tuhottu.